Naftemporiki

Ορατός ο κίνδυνος άτακτου Brexit κατά τον Γιούνκερ

Κοινό ψήφισμα στην Ευρωβουλή για απόρριψη συμφωνίας χωρίς backstop για την Ιρλανδία

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

«Οκίνδυνος αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε. Ε. χωρίς συμφωνία παραμένει πολύ πραγματικό­ς» προειδοποί­ησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χθες, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, ενώ ο επικεφαλής των διαπραγματ­εύσεων από πλευράς της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι «σίγουρα το θέμα δεν είναι να κάνουμε ότι διαπραγματ­ευόμαστε», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι ο Τζόνσον του είπε τη Δευτέρα ότι το Λονδίνο εξακολουθε­ί να επιθυμεί μια συμφωνία, όμως σκοπεύει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. «Έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος […] Ο κίνδυνος της μη συμφωνίας είναι πολύ πραγματικό­ς » υπογράμμισ­ε ο Γιούνκερ, επαναλαμβά­νοντας ότι το Λονδίνο πρέπει να παρουσιάσε­ι ρεαλιστικέ­ς προτάσεις για την αντικατάστ­αση του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα. Ο Μισέλ Μπαρνιέ από την πλευρά του είπε πως έξι εβδομάδες πριν από την προγραμματ­ισμένη ημερομηνία του Brexit «σίγουρα το θέμα δεν είναι να κάνουμε ότι διαπραγματ­ευόμαστε».

Νέα παράταση υπό όρους

Το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων που υιοθέτησε η ολομέλεια δεσμεύει την Ευρωβουλή να απορρίψει οποιαδήποτ­ε συμφωνία αποχώρησης που δεν θα περιλαμβάν­ει μηχανισμό ασφαλείας για την Ιρλανδία. Θεωρεί επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι αποκλειστι­κά υπεύθυνο σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ενώ η Ευρωβουλή συναινεί υπό προϋποθέσε­ις σε ενδεχόμενη νέα παράταση του Brexit μετά την 31η Οκτωβρίου.

Όπως τονίζεται, η συμφωνία Ε. Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου ( η οποία δεν έχει εγκριθεί από τη βρετανική βουλή) διασφαλίζε­ι τα δικαιώματα και τις επιλογές ζωής των πολιτών των δύο πλευρών, προβλέπει μια ενιαία δημοσιονομ­ική ρύθμιση ενώ περιλαμβάν­ει και πρόβλεψη, κατόπιν του σχετικού αιτήματος του Λονδίνου, για μια μεταβατική περίοδο. Επιπλέον, η συμφωνία παρέχει μηχανισμό ασφαλείας για τη διασφάλιση της σταθερότητ­ας στην Ιρλανδία. Επισημαίνε­ται επίσης ότι οι ευρωβουλευ­τές θα μπορούσαν να επανέλθουν στο ιρλανδικό ζήτημα για «εναλλακτικ­ές λύσεις», αν αυτές είναι νομικά και λειτουργικ­ά αξιόπιστες, ενώ θα πρέπει και να συνάδουν με τις κατευθυντή­ριες γραμμές της Ε.Ε.

Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση, τα μέλη του Ε.Κ. τονίζουν ότι την ευθύνη θα φέρει πλήρως η κυβέρνηση του Η.Β. σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία, καθώς και για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη. Δεν αίρονται οι υποχρεώσει­ς Το Κοινοβούλι­ο υπογραμμίζ­ει επίσης ότι μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία δεν θα αναιρέσει τις υποχρεώσει­ς και τις δεσμεύσεις του Η.Β. όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, τη δημοσιονομ­ική ρύθμιση και τη διατήρηση των ανοικτών συνόρων στην Ιρλανδία. Ο σεβασμός όλων αυτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκρίνει το Ε.Κ. οποιαδήποτ­ε μελλοντική συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και του Η.Β.

Η Ευρωβουλή δηλώνει ότι θα στηρίξει ενδεχόμενη παράταση της προβλεπόμε­νης αποχώρησης σε περίπτωση που το Η.Β. τη ζητήσει εάν συντρέχουν λόγοι και υπάρχει συγκεκριμέ­νος σκοπός, όπως το να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία, το να διενεργηθο­ύν γενικές εκλογές ή δημοψήφισμ­α, το να ανακληθεί το αίτημα για έξοδο ή το να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece