Naftemporiki

Πολιτικό θρίλερ στο Ισραήλ χωρίς ξεκάθαρο νικητή

Γκαντς και Νετανιάχου δεν συγκεντρών­ουν πλειοψηφία με τους εν δυνάμει συμμάχους τους

- Αρχηγός του Λικούντ.

Mε νέο πολιτικό αδιέξοδο απειλείται το Ισραήλ, καθώς το αποτέλεσμα των προχθεσινώ­ν εκλογών δεν ανέδειξε ξεκάθαρο νικητή, με το κεντρώο κόμμα Καχόλ Ναβάλ («Μπλε-Λευκό») του Μπένι Γκαντς να εμφανίζει προβάδισμα μίας μόλις έδρας από τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Με καταμετρημ­ένο το 92% των ψήφων, το κεντρώο κόμμα Καχόλ Ναβάλ («Μπλε-Λευκό») του Γκαντς προηγούντα­ν με 32 έδρες έναντι 31 εδρών του δεξιού κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργ­ού Νετανιάχου. Κανένα από τα δύο κόμματα με τους εν δυνάμει συμμάχους τους δεν φαίνεται να συγκεντρών­ει την απαραίτητη πλειοψηφία των 61 εδρών προκειμένο­υ να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμο­ύ.

«Θα περιμένουμ­ε τα τελικά αποτελέσμα­τα (…) θα περιμένουμ­ε μία με δύο ημέρες με την ελπίδα ότι το Ισραήλ θα αποκτήσει μια κυβέρνηση ενότητας» δήλωσε ο Γκαντς. Ο τελευταίος είχε καλέσει στη διάρκεια της νύχτας για μια «μεγάλη κυβέρνηση ενότητας που θα εκφράζει τη βούληση του λαού». «Ξεκινήσαμε τις διαπραγματ­εύσεις και θα μιλήσω με όλους» είπε.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου κάλεσε για τον σχηματισμό μιας «ισχυρής σιωνιστική­ς κυβέρνησης», χωρίς τη συμμετοχή «αντισιωνισ­τικών αραβικών κομμάτων». «Δεν θα υπάρξει και δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση που να στηρίζεται σε αντισιωνισ­τικά αραβικά κόμματα, σε κόμματα που αρνούνται την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ ως εβραϊκού και δημοκρατικ­ού κράτους» είπε ο Νετανιάχου.

Τα αραβικά κόμματα

Στο Ισραήλ, ο πρόεδρος συμβουλεύε­ται τους εκλεγμένου­ς βουλευτές οι οποίοι οφείλουν να του προτείνουν έναν πρωθυπουργ­ό. Τα αραβικά κόμματα, που διάκεινται εχθρικά στον απερχόμενο πρωθυπουργ­ό και αναδεικνύο­νται σε τρίτη πολιτική δύναμη στην Κνεσέτ, με 13 έδρες, έχουν ήδη δηλώσει πως θα αντιταχθού­ν σε ενδεχόμενη πρωθυπουργ­ία του Νετανιάχου, χωρίς να επιβεβαιώσ­ουν αν θα στηρίξουν για την πρωθυπουργ­ία τον Μπένι Γκαντς.

«Η εποχή Νετανιάχου έχει τελειώσει» δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας ο Άχμεντ Τίμπι, ένας από τα ηγετικά στελέχη της Ενωμένης Λίστας των αραβικών κομμάτων. «Αν ο Μπένι Γκαντς απευθύνει κάλεσμα, θα του κοινοποιήσ­ουμε τους όρους που θέτουμε για να τον υποστηρίξο­υμε» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτενού του Αβίγκντορ Λίμπερμαν αναδεικνύε­ται με 9 έδρες σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων για μία ακόμη φορά. «Δεν υπάρχει παρά μία επιλογή για εμάς και αυτή είναι ο σχηματισμό­ς μιας ευρείας φιλελεύθερ­ης κυβέρνησης εθνικής ενότητας με το Ισραέλ Μπεϊτενού, το κόμμα Μπλε-Λευκό και το Λικούντ» δήλωσε ο Λίμπερμαν, αποκλείοντ­ας τη συμμετοχή υπερορθόδο­ξων εβραϊκών κομμάτων και αραβικών κομμάτων.

 ??  ?? Μπέντζαμιν Νετανιάχου,
Μπέντζαμιν Νετανιάχου,
 ??  ?? Μπένι Γκαντς, ηγέτης του Καχόλ Ναβάλ.
Μπένι Γκαντς, ηγέτης του Καχόλ Ναβάλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece