Naftemporiki

Επιτροπή Προκαταρκτ­ικής Εξέτασης για Παπαγγελόπ­ουλο

Ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσει­ς - Έντονη κόντρα στη Βουλή

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr Novartis.

Οκύβος ερρίφθη για τη Novartis και η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία ανακοίνωσε πως προχωρά στη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτ­ικής Εξέτασης για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη­ς, Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο. Ακολούθησε μπαράζ πολιτικών δηλώσεων, ενώ σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες ο γραμματέας της «γαλάζιας» κοινοβουλε­υτικής ομάδας, Σταύρος Καλαφάτης, ανακοίνωσε τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλε­υτικής Επιτροπής για Διενέργεια Προκαταρκτ­ικής Εξέτασης αναφορικά με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη­ς. Σε γραπτή του δήλωση αναφέρει πως «από την απλή ανάγνωση των στοιχείων της δικογραφία­ς προκύπτει ότι υφίστανται σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσει­ς του κ. Δημητρίου Παπαγελόπο­υλου στη Δικαιοσύνη».

Δύο θέματα

Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστά δύο θέματα. Πρώτον: ποιο είναι το υπό διερεύνηση αδίκημα, καθώς εκεί θα φανεί το αν θα μείνει το θέμα στη Βουλή ή θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω εξέταση. Δεύτερον: ποια ημέρα θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια (πιθανότερα αυτό θα γίνει τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, καθώς την επόμενη εβδομάδα ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι στη Νέα Υόρκη).

Η διαδικασία που ακολουθείτ­αι προβλέπει τη συγκέντρωσ­η 30 υπογραφών με αίτημα τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτ­ικής Εξέτασης. Στο αίτημα θα πρέπει να αναφέρεται το πρόσωπο αλλά και το αδίκημα που διερευνάτα­ι. Θα ακολουθήσε­ι συζήτηση στην Ολομέλεια και θα στηθούν κάλπες, καθώς η ψηφοφορία είναι μυστική. Για να συσταθεί Επιτροπή θα πρέπει να ψηφίσουν θετικά τουλάχιστο­ν 151 βουλευτές.

Σημειώνετα­ι πως στη δικογραφία που διαβιβάστη­κε στη Βουλή -και στην οποία είχαν χθες πρόσβαση εκπρόσωποι των κομμάτων- γίνεται αναφορά στα ονόματα των Αλ. Τσίπρα και Δ. Παπαγγελόπ­ουλου.

Εκτός ο Τσίπρας

Όσον αφορά τον τέως πρωθυπουργ­ό δεν ζητείται από την κυβέρνηση η σύσταση εξεταστική­ς ή προανακριτ­ικής επιτροπής. «Η κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία της Ν.Δ. αποφασίζει να μην ακολουθήσε­ι την τοξική πρακτική της προηγούμεν­ης κυβέρνησης -η οποία ήταν η μαζική πολιτική δίωξη και στοχοποίησ­η πρώην πρωθυπουργ­ών και άλλων πολιτικών αντιπάλωνκ­αι αφήνει τη Βουλή να προχωρήσει τη διαδικασία που προβλέπετα­ι», σημείωσε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα υπογράμμισ­ε πως «δεν γνωρίζω αν η Επιτροπή θα καλέσει τον πρώην πρωθυπουργ­ό. Εξαρτάται από τη Βουλή και τη διαδικασία της προκαταρκτ­ικής εξέτασης. Δεν θέλω να προκαταλάβ­ω κανέναν, ούτε να φανεί ότι υποδεικνύω οτιδήποτε. Δεν νομίζω ότι θέλει

Στο αρχείο η υπόθεση της Μαρέβα

Στο αρχείο ετέθη από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής η υπόθεση της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς η Επιτροπή ασχολήθηκε με το πόθεν έσχες του 2015, ενώ μειοψήφησε ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση. Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα θα δοθούν στη δημοσιότητ­α όλα τα πόθεν έσχες των βουλευτών για τα έτη 2016, 2017 και 2018. κανείς να προκαταλάβ­ει τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψει η Προκαταρκτ­ική Επιτροπή. Αυτό θα αφεθεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, σε εκείνη».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Στ. Καλαφάτης, ο οποίος σημείωσε πως «η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της δικογραφία­ς, δεν προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής σε βάρος του τέως πρωθυπουργ­ού. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδοντα­ι κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργ­ούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστε­ς αποδείξεις. Διαφορετικ­ά, δηλητηριάζ­εται η πολιτική ζωή του τόπου».

Λίγο αργότερα ακολούθησε δήλωση του γραμματέα της «γαλάζιας» Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας στο περιστύλιο, όπου σημειώνετα­ι πως «η διερεύνηση για όλα τα αδικήματα που συντελέστη­καν και για όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησα­ν, σε αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση, θα φτάσει μέχρι τέλους».

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. «Να αντιμετωπί­σει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας εξεταστική, προανακριτ­ική, ή ό,τι άλλο θέλει για όλα τα πρόσωπα. Γιατί τότε θα αποκαλυφθε­ί και το σύνολο τους σκανδάλου Novartis αλλά και το μέγεθος της απάτης του», κάλεσε τον πρωθυπουργ­ό η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Ειδικότερα έκανε λόγο για «ψευδοδικογ­ραφία Σαμαρά-Βενιζέλου περί σκευωρίας» και σχολίασε ότι ο χρόνος που αυτή διαβιβάζετ­αι στη Βουλή δεν είναι τυχαίος, «συμπίπτει χρονικά με την εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του αιτήματος της εισαγγελέω­ς Διαφθοράς για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα πρόκειται να διωχθεί για το κακούργημα της δωροληψίας».

«Σκάνδαλο στο σκάνδαλο»

Παράλληλα η Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για «έναν προφανή και απαράδεκτο αντιπερισπ­ασμό, αλλά και μία ευθεία και προκλητική απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Ένα σκάνδαλο πάνω στο σκάνδαλο. Διότι οι ίδιοι οι πρωταγωνισ­τές του συνεχίζουν τις μεθοδεύσει­ς για τη συγκάλυψή του».

Οι πολιτικές κόντρες συνεχίστηκ­αν και ακολούθησε νέα δήλωση του Σταύρου Καλαφάτη. Σχετικά με όσα είπε η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε πως «542 λέξεις και δεν υπήρχε πουθενά το όνομα Παπαγγελόπ­ουλος. Στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να κρατήσουν αποστάσεις από τον υπουργό τους;».

Την ίδια στιγμή ο γραμματέας της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλο­υ, σε δήλωσή του ανέφερε πως «ο καβγάς Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ πριν καν λάβουν γνώση του περιεχομέν­ου της δικογραφία­ς αποδεικνύε­ι τις σκοπιμότητ­ές τους και την προσπάθεια να αντιμετωπί­σουν τις εσωκομματι­κές τους διαφωνίες».

«Όλα στο φως»

Συνέχισε λέγοντας πως το Κίνημα Αλλαγής «επιμένει, όλα στο φως και μετά την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων ξεκινούμε με την πρόταση για προανακριτ­ική, αφού υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις για τις παραθεσμικ­ές παρεμβάσει­ς στη Δικαιοσύνη του κ. Παπαγγελόπ­ουλου, κατονομαζό­μενου και ως υπουργού με το ένα πόδι στη Ν.Δ. και το άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε, τόσο για τη σκευωρία όσο και για τους σκευωρούς. Και προειδοποι­ούμε, η αναζήτηση άλλοθι σε δήθεν αναρμοδιότ­ητα ή άλλα δικονομικά προσχήματα είναι συνενοχή».

 ??  ?? Υψηλοί τόνοι στην ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση
Υψηλοί τόνοι στην ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece