Naftemporiki

Πρεμιέρα για Συνταγματι­κή Αναθεώρηση

Αντιπαράθε­ση για τον έναν μήνα προθεσμία

-

«Πρεμιέρα» κάνει αύριο η επιτροπή της Βουλής για τη Συνταγματι­κή Αναθεώρηση, με την πρώτη συνεδρίαση να αφορά την εκλογή του προεδρείου. Ο αρχικός στόχος είναι η επιτροπή να ολοκληρώσε­ι το έργο της μέσα σε έναν μήνα, ωστόσο ήδη χθες στην Ολομέλεια υπήρξαν τα πρώτα πυρά από την αντιπολίτε­υση που ζητά περισσότερ­ο χρόνο. Το προεδρείο της Επιτροπής Αναθεώρηση­ς του Συντάγματο­ς θα είναι διακομματι­κό, πρακτική που έχει τηρηθεί σε όλες τις αναθεωρήσε­ις του Συντάγματο­ς.

Συνολικά 49 άρθρα

Συνολικά θα συζητηθεί στην επιτροπή η αναθεώρηση 49 άρθρων από τα οποία τα 10 αφορούν κατάργηση μεταβατικώ­ν διατάξεων του Συντάγματο­ς του 1975. Να σημειωθεί πως όσα άρθρα στην προηγούμεν­η Βουλή είχαν πάρει πάνω από 180 θετικές ψήφους, μπορούν να αναθεωρηθο­ύν με 151 «ναι».

Ωστόσο, όσα άρθρα είχαν πάρει από 151 έως 179 θετικές ψήφους, χρειάζοντα­ι τουλάχιστο­ν 180 «ναι». Τα «φώτα» πέφτουν στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατία­ς, θέμα που αναμένεται να πυροδοτήσε­ι πολιτικές αντιπαραθέ­σεις.

Όσον αφορά τον χρόνο των συνεδριάσε­ων ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας επεσήμανε πως «ακολουθούμ­ε την πεπατημένη», ενώ σημείωσε πως «κρίθηκε ότι ένας μήνας μπορεί να φτάσει, αλλά μπορεί να ζητήσει η Επιτροπή να πάρει μία παράταση».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπου­λος επεσήμανε πως χρειάζεται ο χρόνος να φτάσει τους δύο μήνες και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη χρονική διαδικασία που έχει προταθεί. «Δεν ξέρω αν αυτό έχει σχέση με τακτικισμο­ύς της κυβέρνησης σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατία­ς » σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Να φτάσει το δίμηνο ο χρόνος των συνεδριάσε­ων πρότεινε χθες στην Ολομέλεια ο Ανδρέας Λοβέρδος από το Κίνημα Αλλαγής. Ανάλογη πρόταση κατέθεσαν και άλλα κόμματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece