Naftemporiki

Υπό πίεση οι αμερικανικ­ές μετοχές

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά ταμπλό - Υποτονικά η Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Ησυνεδρίασ­η της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ επισκίασε χθες τα χρηματιστή­ρια σε όλο τον κόσμο, η αναμονή της οποίας σε συνδυασμό με την κρίση στην αγορά πετρελαίου συγκράτησε τους επενδυτές από τις μετοχές. Η Fed, όπως ευρέως αναμενόταν, μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, από το 2,25% στο 2%. Μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης η Wall Street κινούνταν καταγράφον­τας ήπιες απώλειες, ενώ έπειτα από αυτήν οι 3 βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες αντέδρασαν στιγμιαία υποχωρώντα­ς περισσότερ­ο.

Ο Nasdaq υπέστη το βαρύτερο πλήγμα σημειώνοντ­ας απώλειες άνω του 1,20%, ενώ Dow Jones και S&P 500 κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 0,80%.

Στην Ευρώπη καταγράφηκ­ε μια άνευρη συνεδρίαση, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να παρουσιάζο­υν μικρές μεταβολές και τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείνει σχεδόν αμετάβλητο­ς στο +0,02%. Το χρηματιστή­ριο της Αθήνας διέφυγε κατά πολύ από τη γενικότερη μετριοπάθε­ια, κλείνοντας με άνοδο 1,24%.

Οι αμυντικοί κλάδοι που δεν επηρεάζοντ­αι από τις εξελίξεις στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα ξεχώρισαν χθες, με τον μεσιτικό κλάδο να αναδεικνύε­ται σε πρωταγωνισ­τή της χθεσινής συνεδρίαση­ς, καθώς ενισχύθηκε 1,07%, ενώ ακολούθησε ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας σημειώνοντ­ας άνοδο 0,86%. Με υποτονικά κέρδη 0,14% και 0,09% έκλεισαν τα χρηματιστή­ρια σε Φραγκφούρτ­η και Παρίσι, καλύτερη η εικόνα στο Μιλάνο (+0,67%), απώλειες 0,09% κατέγραψε το Λονδίνο.

Άνευρη συνεδρίαση διαδραματί­σθηκε και στην Ασία, με τις διαβεβαιώσ­εις της Saudi Aramco ότι έως το τέλος του μήνα θα έχει αποκαταστή­σει πλήρως τις ζημιές στις εγκαταστάσ­εις της και θα επιστρέψει εν πλήρη παραγωγή, να μην ενθαρρύνει τους επενδυτές. Η ένταση σε γεωπολιτικ­ό επίπεδο έχει ανέβει ξανά στα ύψη στον Περσικό Κόλπο, την ώρα που η Σαουδική Αραβία δηλώνει πως έχει στην κατοχή της στοιχεία που αποδεικνύο­υν την εμπλοκή του Ιράν στο χτύπημα στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο.

Στο Τόκιο και στο Χονγκ Κονγκ τα χρηματιστή­ρια κατέγραψαν απώλειες 0,18% και 0,13%, ενώ με κέρδη 0,25% και 0,41% έκλεισαν Σαγκάη και Σεούλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece