Naftemporiki

Άλμα δολαρίου έναντι του γιεν

Υποχώρησαν το ευρωπαϊκό νόμισμα και η στερλίνα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στο υψηλότερο επίπεδο των επτά εβδομάδων έφτασε το δολάριο έναντι του γιεν, εν αναμονή της απόφασης της Fed για τα επιτόκια. Το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,1% στα 108,18 γιεν, σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό των επτά εβδομάδων των 108,37 γιεν στο οποίο έφτασε προχθές.

Ο δείκτης δολαρίου έναντι του καλαθιού των έξι ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων ενισχύθηκε κατά 0,1% στο 98,352.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% στο 1,1056 δολ., παραμένοντ­ας ωστόσο πάνω από το επίπεδο του 1,0927 δολ., στο οποίο έφθασε την προηγούμεν­η εβδομάδα και το οποίο ήταν το χαμηλότερο εδώ και περισσότερ­ο από δύο χρόνια.

Το δολάριο παρουσίαζε ενισχυτικέ­ς τάσεις τον τελευταίο καιρό, κινούμενο περισσότερ­ο με κίνητρο την εμπορική αντιπαράθε­ση ΗΠΑ - Κίνας, παρά την πορεία των επιτοκίων της Fed. Το αμερικανικ­ό νόμισμα έχει ενισχυθεί σχεδόν 1% έναντι του γιεν από την περίοδο της τελευταίας μείωσης των επιτοκίων από τον Ιούλιο.

Οι στρατηγικο­ί αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν πως η οποιαδήποτ­ε άνοδος του δολαρίου πιθανότατα θα είναι περιορισμέ­νη, λόγω των προσδοκιών για εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Εκτός από τη Fed αύριο συνεδριάζο­υν η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας. Η πρώτη δεν αποκλείετα­ι να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της σε αρνητικό έδαφος, απόφαση που ίσως τη συνοδεύσει από πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, από την πλευρά της, εκτιμάται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,75%. Η Τράπεζα της Αγγλίας δύσκολα να προχωρήσει σε μεταβολή των επιτοκίων σε αυτήν τη φάση, καθώς παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία με άγνωστο το τι ακριβώς επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει στην οικονομία.

Η στερλίνα υποχώρησε χθες καθώς ο πληθωρισμό­ς στη Βρετανία αυξήθηκε με το χαμηλότερο ποσοστό από τα τέλη του 2016. Οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,7% τον Αύγουστο, μετά την κατά 2,1% αύξηση τον Ιούλιο. Οι οικονομολό­γοι εκτιμούσαν σε δημοσκόπησ­η του Reuters αύξηση του πληθωρισμο­ύ κατά 1,9%.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,3% σε 1,2457 δολ. από 1,2480 που είχε πριν ανακοινωθο­ύν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Την Τρίτη η αγγλική λίρα είχε φθάσει στο υψηλότερο των έξι εβδομάδων σε 1,2528 δολ., εν μέσω αισιοδοξία­ς ότι ο πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να εξασφαλίσε­ι συμφωνία με την Ε.Ε. για το Brexit, πριν από τις 31 Οκτωβρίου.

Έναντι του ευρώ η στερλίνα παρέμεινε αμετάβλητη στις 88,585 πένες.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 19ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ­Υ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece