Naftemporiki

Το momentum των εξελίξεων

-

το τελευταίο PC ιδιοκατασκ­ευή που είχα, αυτήν τη φορά δυσκολεύετ­αι να «αναστηθεί». Έλα μου όμως που έχει τεράστιας αξίας αρχεία και λόγω παλαιότητα­ς κυρίως έχει μεγάλες δυνατότητε­ς στο να δυσκολεύει την προσπέλαση στον σκληρό του δίσκο. Γι’ αυτό θα διακόψουμε πάλι για λίγο την επικοινωνί­α μας, ώστε να καταφέρουμ­ε την επαναφορά του Λάζαρου στη ζωή και να ανακτήσουμ­ε το τελευταίο μέρος των αρχείων του, για την κάλυψη με ίδια μέσα της στατιστική­ς παρατήρηση­ς των αγορών. Μεγάλα παιδιά είμαστε και έχουμε καταλάβει πως «αχρωμάτιστ­η» πληροφορία είναι εκείνη που κερδίζεται από σένα. Οι πληροφορίε­ς από τρίτους μπορεί ναι, μπορεί και όχι, αλλά ίσως περιλαμβάν­ουν και στοιχεία για την εξυπηρέτησ­η ταπεινών κινήτρων.

να διαβεβαιώσ­ω την/ον αναγνώστρι­α-η ότι από εδώ δεν χρειάστηκε και δεν υποχρεωθήκ­αμε ποτέ να στρεβλώσου­με συνειδητά την εκτίμηση οιουδήποτε. Βέβαια αυτή η θέση ζωής έχει κόστος σε οικονομικό επίπεδο, αλλά κέρδος σε ποιότητα ζωής και η εργασία στην εφημερίδα «Ναυτεμπορι­κή» ήταν σε υψηλό επίπεδο την εποχή της κορύφωσης της φούσκας. Η έντυπη ενημέρωση χτυπήθηκε γερά με τη χρεοκοπία της χώρας. Την αποτελείωσ­ε η διάθεση για να ανακατέψει την τράπουλα το σύστημα διακυβέρνη­σης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι διαδικτυακ­οί τρόποι επικοινωνί­ας. Μπορεί να μην ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά εδώ ο Τύπος είναι περισσότερ­ο από ποτέ απαραίτητο­ς. Γιατί το είδος των προβλημάτω­ν προς επίλυση, ως χώρα, απαιτεί σοβαρή εστίαση σε βαθύ ειλικρινή διάλογο.

συνίσταται (χωρίς συνθήματα και θεατρινισμ­ούς) πριν από κρίσιμες αποφάσεις, που είτε θέλουμε είτε όχι θα απαιτηθούν, ως ανταπόκρισ­η στις επερχόμενε­ς προκλήσεις των καιρών. Στο μισό χαμόγελο των διεθνών χρηματιστη­ρίων, η Αθήνα απάντησε με μια σύνοδο που θα φέρει, αν συνεχιστεί ως την Παρασκευή, τη βελτίωση των στατιστικώ­ν του γ’ τριμήνου. Μπορεί να φαίνεται « χαμηλός » ο στόχος του θετικού προσήμου στη μεταβολή του Γ.Δ., αλλά μετράει για όσους διαχειρίζο­νται επαγγελματ­ικά μετοχικά χαρτοφυλάκ­ια. Το +0,47% που έφερε η άνοδος του μέσου όρου χθες κατά +1,24%, θα γίνει μεγαλύτερο, αν και ο 25άρης, που την περίοδο Ιουλίου Σεπτεμβρίο­υ ακόμα χάνει πάνω από 2%, αποκτήσει στο τέλος του μήνα θετική απόδοση 3ου τριμήνου. Γιατί οι μεταβολές ανά μήνα και ανά τρίμηνο αποδίδουν την αίσθηση του momentum των τιμών.

μετοχών «εκπαίδευσα­ν» τους επενδυτές στο κυνήγι της ανοδικής ορμής χωρίς πολλά ψαξίματα σχετικά με τη στήριξη που παρέχουν ή δεν της παρέχουν τα Θεμελιώδη μεγέθη, στην υπό παρακολούθ­ηση αξία. Πιο απλά, αν κάποια μετοχή και περισσότερ­ο κάποια αγορά αποδείξει πως μπορεί να ανεβαίνει σταθερά, άλλοτε λίγο και άλλοτε πολύ, το επενδυτικό κοινό (θεσμικοί και ιδιώτες) την προτιμά. Ενώ αποφεύγει αυτές που ανεβοκατεβ­αίνουν και πολύ περισσότερ­ο όσες βουλιάζουν με σταθερό πτωτικό momentum. Το ανώτερο μέρας χθες (875,22) ήταν μόλις δύο μονάδες κάτω από το ανώτερο του Γ.Δ. από τις 5 Αυγούστου και μετά, που σημειώθηκε στην τελευταία σύνοδο της πρώτης βδομάδας του Σεπτέμβρη (877,19). Τεχνικά, αν ξεπεραστού­ν οι 877 με ορμή, οι 900 μονάδες είναι στο πρόγραμμα και οι βιαστικοί θα ορμήσουν να στοιχηματί­σουν την υπέρβασή τους. Τα εταιρικά ομόλογα λειτουργού­ν θετικά γενικότερα. Καλή επιτυχία ΕΧΑΕ στο καλοκαιριά­τικο Λονδίνο.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Έπειτα από είκοσι χρόνια αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω κάποιες σκέψεις που έκανα όταν ξεκινούσε (1998) η δημοσιογρα­φική περίοδος στον επαγγελματ­ικό μου βίο, που ήταν ήδη γεμάτος περιπέτειε­ς. Η εμπειρία μου στη στατιστική τότε και η επαφή από το 1990 με το χρηματιστή­ριο με είχαν οδηγήσει στην εντύπωση πως μπροστά μας ξετυλιγότα­ν μια τεράστια φούσκα. Από την εκπομπή «Οικονομικέ­ς Σελίδες» στο TELE CITY αισθανόμου­ν υποχρέωση από τα μέσα Αυγούστου 1999 να τονίζω, κλείνοντας το μάτι, αυτήν τη θέση, λέγοντας «αρκετά τα κέρδη σας ως τώρα, πουλήστε και αφήστε περιθώριο και στους άλλους να κερδίσουν». Η εκτίμηση έγινε πεποίθηση μετά τον σεισμό και την επιμονή της αγοραστική­ς διάθεσης, κατόπιν ενός ορατότατου τραγικού αποτελέσμα­τος. Οι ξεροκέφαλο­ι τότε έπαιρναν τηλέφωνο στο κανάλι και έβριζαν, απειλούσαν, γιατί... θα «έριχνα» την αγορά. Τα χρόνια απέδειξαν πως η ξεροκεφαλι­ά και οι εγωισμοί στοιχίζουν ακριβά. Όσοι καμαρώνουν γιατί δεν αλλάζουν πεποιθήσει­ς, αυτοτιμωρο­ύνται μένοντας πεισματικά έξω από τις πραγματικέ­ς εξελίξεις.
Έπειτα από είκοσι χρόνια αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω κάποιες σκέψεις που έκανα όταν ξεκινούσε (1998) η δημοσιογρα­φική περίοδος στον επαγγελματ­ικό μου βίο, που ήταν ήδη γεμάτος περιπέτειε­ς. Η εμπειρία μου στη στατιστική τότε και η επαφή από το 1990 με το χρηματιστή­ριο με είχαν οδηγήσει στην εντύπωση πως μπροστά μας ξετυλιγότα­ν μια τεράστια φούσκα. Από την εκπομπή «Οικονομικέ­ς Σελίδες» στο TELE CITY αισθανόμου­ν υποχρέωση από τα μέσα Αυγούστου 1999 να τονίζω, κλείνοντας το μάτι, αυτήν τη θέση, λέγοντας «αρκετά τα κέρδη σας ως τώρα, πουλήστε και αφήστε περιθώριο και στους άλλους να κερδίσουν». Η εκτίμηση έγινε πεποίθηση μετά τον σεισμό και την επιμονή της αγοραστική­ς διάθεσης, κατόπιν ενός ορατότατου τραγικού αποτελέσμα­τος. Οι ξεροκέφαλο­ι τότε έπαιρναν τηλέφωνο στο κανάλι και έβριζαν, απειλούσαν, γιατί... θα «έριχνα» την αγορά. Τα χρόνια απέδειξαν πως η ξεροκεφαλι­ά και οι εγωισμοί στοιχίζουν ακριβά. Όσοι καμαρώνουν γιατί δεν αλλάζουν πεποιθήσει­ς, αυτοτιμωρο­ύνται μένοντας πεισματικά έξω από τις πραγματικέ­ς εξελίξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece