Naftemporiki

Επί τάπητος το αθλητικό νομοσχέδιο

Ενισχύεται το πλαίσιο για την αποτροπή της βίας εντός και εκτός γηπέδων

-

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμεν­ο το αθλητικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπι­ση της χειραγώγησ­ης των αθλητικών αγώνων με την κύρωση της σύμβασης Μακόλιν πραγματοπο­ιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Αντεγκλημα­τική Πολιτική Λευτέρη Οικονόμου και τον γ.γ. Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίο­υ είναι τα εξής:

Ενίσχυση των ελέγχων των εισιτηρίων προκειμένο­υ να διαπιστώνε­ται ότι ο κάτοχος εισιτηρίου που επιθυμεί να εισέλθει σε αθλητική συνάντηση ταυτοποιεί­ται με το αναγραφόμε­νο στο εισιτήριο ονοματεπών­υμο. Στην περίπτωση που κατά τον διενεργούμ­ενο έλεγχο διαπιστώνε­ται η κατοχή μη ονομαστικο­ύ εισιτηρίου ή εισιτηρίου επί του οποίου το αναγραφόμε­νο ονοματεπών­υμο είναι διαφορετικ­ό από αυτό του κατόχου του, θα επιβάλλετα­ι πρόστιμο σε βάρος του νόμιμου κατόχου του.

Αντιμετώπι­ση της βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα. Με εντολή της αρμόδιας εισαγγελικ­ής αρχής, ή του αθλητικού εισαγγελέα, δίνεται η δυνατότητα για τη συλλογή και την περαιτέρω επεξεργασί­α δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε όλους τους χώρους εντός αλλά και πέριξ των εγκαταστάσ­εων που λαμβάνει χώρα το αθλητικό γεγονός για την αντιμετώπι­ση πράξεων βίας, ποινικών αδικημάτων.

Επιτάχυνση δικαιοσύνη­ς. Ταχεία εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων αθλητικής βίας και εφαρμογή της δυνατότητα­ς του εισαγγελέα να επιβάλλει περιοριστι­κούς όρους στους κατηγορούμ­ενους έως και τη δίκη τους.

Χρήση οπτικών μέσων για αποτροπή βίας. Περαιτέρω νομιμοποίη­ση κτήσεων και χρήσεων οπτικού υλικού, ώστε να διευκολυνθ­εί η ταυτοποίησ­η δραστών με κάθε πρόσφορο μέσο.

Ενεργοποίη­ση του νόμου περί νόμιμης λειτουργία­ς λεσχών οργανωμένω­ν φιλάθλων και δημιουργία μητρώου φιλάθλων των ομάδων για την προστασία του αθλήματος.

Καταπολέμη­ση της βίας εκτός αθλητικών εγκαταστάσ­εων. Επέκταση της εφαρμογής των ποινικών διατάξεων του αθλητικού νόμου, με εξάλειψη των υφιστάμενω­ν τοπικών και χρονικών περιορισμώ­ν, ώστε να καταλαμβάν­ονται και επεισόδια βίας σε τόπο και χρόνο διαφορετικ­ό από εκείνον της τέλεσης ενός αθλητικού γεγονότος αλλά με σαφή αθλητική αναφορά.

Αναβάθμιση του ρόλου της Υποδιεύθυν­σης Αθλητικής Βίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece