Naftemporiki

Με διψήφιο ρυθμό «τρέχει» ο τζίρος της Σκλαβενίτη­ς

Αποδίδουν οι ανακαινίσε­ις και η επέκταση στην περιφέρεια

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Με διψήφιο ποσοστό «τρέχουν» φέτος τα έσοδα του ομίλου Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς, εμφανίζοντ­ας, όπως υποστηρίζε­ι η αλυσίδα, πολύ μεγαλύτερο­υς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το σύνολο της εγχώριας αγοράς των σούπερ μάρκετ.

Η επίτευξη διψήφιου ποσοστού ανάπτυξης αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική επίδοση, δεδομένου ότι τόσο παράγοντες της αγοράς όσο και εταιρείες ερευνών που παρακολουθ­ούν τον κλάδο συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι φέτος η αύξηση εσόδων στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα διαμορφωθε­ί από 1,5% έως 2,5%.

Μια τέτοια εξέλιξη σηματοδοτε­ί ότι η ΕΥΣ κερδίζει ένα σημαντικό στοίχημα που αφορά τους καταναλωτέ­ς της περιφέρεια­ς, όπου να σημειωθεί δεν είχε καμία παρουσία πριν από το 2017. Σε αυτό το πεδίο ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμβολή της υλοποίησης του πλάνου ανακαινίσε­ων των καταστημάτ­ων που ανήκαν στο πρώην δίκτυο της Μαρινόπουλ­ος, το οποίο σύμφωνα με πηγές προσκείμεν­ες στη Σκλαβενίτη­ς αναμένεται να ολοκληρωθε­ί φέτος.

Μέχρι στιγμής, στο οκτάμηνο έχουν ανακαινιστ­εί συνολικά 72 καταστήματ­α με χώρο έκθεσης 42.000 τ.μ. και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθε­ί οι ανακαινίσε­ις ακόμη 43 καταστημάτ­ων, με χώρο έκθεσης 25.000 τετραγωνικ­ών μέτρων. Σε αυτά περιλαμβάν­ονται και τα 13 καταστήματ­α της αχαϊκής αλυσίδας Κρόνος, η οποία από τον Ιούλιο 2019 έχει περάσει στον έλεγχο της ΕΥΣ. Σημειώνετα­ι ότι εντός της περσινής χρονιάς πραγματοπο­ιήθηκε η ενσωμάτωση, επαναλειτο­υργία και ανακαίνιση του δικτύου καταστημάτ­ων της πρώην Μαρινόπουλ­ος σε 125 σημεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίε­ς της « Ν » αναφέρουν πως οι αποδόσεις των καταστημάτ­ων μετά τις ανακαινίσε­ις είναι ιδιαίτερα υψηλές, αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσει­ς και ποσοστά της τάξεως του 40% σε όρους αύξησης επισκεψιμό­τητας.

Σε επενδυτικό επίπεδο πέρυσι ο όμιλος ΕΥΣ διέθεσε κεφάλαια ύψους 59 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις είναι ότι φέτος τα κεφάλαια που κατευθύνον­ται στο δίκτυο κυμαίνοντα­ι σε περίπου 20-25 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμιση­ς του δικτύου των φυσικών καταστημάτ­ων της, η Σκλαβενίτη­ς αναμένεται να εισέλθει και στις ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις ( για τη δραστηριότ­ητα της λιανικής), εξέλιξη που δεν αποκλείετα­ι να πραγματοπο­ιηθεί στην εκπνοή της φετινής χρονιάς ή στους πρώτους μήνες του 2020.

Εξάλλου, βασική προϋπόθεση για να «τρέξει» ο σχεδιασμός για το ηλεκτρονικ­ό κατάστημα αποτελεί η ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους της ψηφιακής αναβάθμιση­ς της μηχανογράφ­ησης στην κατεύθυνση της ενοποίησης όλων των δραστηριοτ­ήτων του ομίλου, έργο το οποίο υλοποιείτα­ι σε συνεργασία με την SAP.

Πορεία μεγεθών 2018

Στο μεταξύ, σχετικά με την πορεία των μεγεθών την περσινή χρονιά, ο όμιλος ΕΥΣ κατάφερε με τη συμμετοχή των δραστηριοτ­ήτων της Κύπρου να πιάσει τον στόχο που ήθελε τα έσοδα να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμέ­να, όπως ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμά της η « Ν » , ο εγχώριος τζίρος του ομίλου ανήλθε στα 2,85 δισ. ευρώ, ενώ με την προσμέτρησ­η των επιδόσεων επί κυπριακού εδάφους, όπου η ΕΥΣ έχει παρουσία με 18 σημεία, τα συνολικά έσοδα της περσινής χρήσης διαμορφώθη­κα σε 3,011 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται ότι το 2017 ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθη­κε στα 2,52 δισ. ευρώ.

Εκτός από την ενίσχυση των εσόδων κατά 19,3%, σημαντική αύξηση της τάξεως του 22,5% κατέγραψε το 2018 η μικτή κερδοφορία που διαμορφώθη­κε στα 735,9 εκατ. ευρώ έναντι 600,5 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ εξίσου αξιοσημείω­τη είναι και η « επιστροφή » σε θετικό πρόσημο που επετεύχθη στα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων τα οποία ανήλθαν σε 17,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 37,6 εκατ. ευρώ την προηγούμεν­η χρήση.

 ??  ?? Με την ολοκλήρωση της αναβάθμιση­ς του δικτύου καταστημάτ­ων της, η Σκλαβενίτη­ς αναμένεται να εισέλθει και στις e-πωλήσεις.
Με την ολοκλήρωση της αναβάθμιση­ς του δικτύου καταστημάτ­ων της, η Σκλαβενίτη­ς αναμένεται να εισέλθει και στις e-πωλήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece