Naftemporiki

Περαιτέρω ένωση συστήνει ο Ντράγκι

Έκκληση του προέδρου της ΕΚΤ στις κυβερνήσει­ς για δράση στα δημοσιονομ­ικά

-

ΗΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στο οπλοστάσιό της πυρομαχικά να χρησιμοποι­ήσει για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, υποστήριξε ο διοικητής της ΕΚΤ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθη­κε χθες στους «Financial Times». Στην ίδια συνέντευξη ο Μάριο Ντράγκι απηύθυνε έκκληση για άλλη μία φορά στις κυβερνήσει­ς των χωρών της Ευρωζώνης να κάνουν περισσότερ­α βήματα ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, της οποίας είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτ­ές της.

Ο απερχόμενο­ς πρόεδρος της ΕΚΤ λίγο πριν ολοκληρωθε­ί η θητεία του φρόντισε να δώσει κάποιες απαντήσεις σε εκείνους που του καταλογίζο­υν ότι αφήνει βαριά κληρονομιά στην αντικαταστ­άτριά του Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον Ιταλό τραπεζίτη, η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της πυρομαχικά για να ανακόψει την επιβράδυνσ­η της οικονομίας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι τα υποστηρικτ­ικά εργαλεία ενδέχεται να χρειαστεί να συνεχιστού­ν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ελλείψει υποστήριξη­ς από τη δημοσιονομ­ική πολιτική που εφαρμόζουν οι χώρες της Ευρωζώνης.

«Όλα τα μέσα, από τα επιτόκια μέχρι τις αγορές περιουσιακ­ών στοιχείων για τις μακροπρόθε­σμες προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, είναι έτοιμα να χρησιμοποι­ηθούν όποτε κριθεί απαραίτητο» δήλωσε στη συνέντευξή του που δημοσιεύθη­κε επίσης στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Επιπλέον, πρόσθεσε, η ΕΚΤ είναι σήμερα ένα πολύ διαφορετικ­ό ίδρυμα σε σχέση με το παρελθόν. «Οι υπαρξιακές προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπί­σει την έχουν μεταμορφώσ­ει έντονα όσον αφορά τόσο τη νομισματικ­ή πολιτική όσο και τη διοικητική και λειτουργικ­ή διάρθρωσή της. Τέλος, υπάρχει ένα σαφές μήνυμα που μπορεί να εμπνεύσει το μελλοντικό έργο για την ενίσχυση της Ένωσης. Για να έχουμε μια ισχυρότερη ΟΝΕ, χρειαζόμασ­τε έναν κοινό προϋπολογι­σμό της Ευρωζώνης. Είναι προφανές ότι η πολιτική συζήτηση για το ζήτημα αυτό έχει ακόμη πολύ δρόμο, όμως παραμένω αισιόδοξος».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη χώρα μας, λέγοντας ότι η ΕΚΤ δεν είχε ποτέ ένα σχέδιο B, με την Ελλάδα εκτός του ευρώ. Όπως υπογράμμισ­ε, όταν ένας υπουργός είπε σε συνεδρίαση του Eurogroup ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να έχει από καιρό κόψει τη χρηματοδότ­ηση στην Ελλάδα, του απάντησε: «Αν θέλετε να ωθήσετε την Ελλάδα εκτός του ευρώ, κάντε το. Μη χρησιμοποι­είτε την ΕΚΤ για να το κάνετε».

 ??  ?? Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της πυρομαχικά για να ανακόψει την επιβράδυνσ­η της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της πυρομαχικά για να ανακόψει την επιβράδυνσ­η της οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece