Naftemporiki

Η Μόρια χτύπησε παγκοσμίως «κόκκινο συναγερμό» για το μεταναστευ­τικό

Η κυβέρνηση μελετά μέτρα αντιμετώπι­σης αλλά και διεθνοποίη­σης του προβλήματο­ς

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Ένα πλέγμα δράσεων για την αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με το θέμα να κυριαρχεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η αύξηση των ροών από την Τουρκία, αλλά και τα τραγικά γεγονότα στη Μόρια, όπου φιλοξενείτ­αι τετραπλάσι­ος από τον προβλεπόμε­νο αριθμός ατόμων, έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στην ελληνική πλευρά. Για « μεταναστευ­τικό πρόβλημα» και όχι πλέον για προσφυγικό μίλησε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμεν­ος στην ανάλυση των στατιστικώ­ν στοιχείων για την εθνικότητα όσων εισέρχοντα­ι στη χώρα. Η κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί σε δύο μέτωπα: αντιμετώπι­ση της κατάστασης στο εσωτερικό και εκστρατεία για τη διεθνοποίη­ση του προβλήματο­ς εκτός συνόρων.

Στόχος είναι η αποσυμφόρη­ση της Μόριας εντός διμήνου, ενώ προβλέπετα­ι νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και αυστηροποί­ηση της χορήγησης ασύλου, κλειστά προαναχωρη­σιακά κέντρα, αύξηση των επιστροφών κ.ά. Τα γεγονότα στη Μόρια έχουν προκαλέσει ευρωπαϊκό ενδιαφέρον και χθες υπήρξε σειρά δηλώσεων, ενώ αναμένεται η ανάληψη σχετικών πρωτοβουλι­ών.

Η κυβέρνηση με νομοσχέδιο αλλάζει τη διαδικασία για το άσυλο (ώστε να ολοκληρώνε­ται εντός τριμήνου), ενώ παράλληλα θα υπάρξει και ένας συνδυασμός ενεργειών για την άμεση αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς. Ειδικότερα προβλέποντ­αι τα εξής:

Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Την τελευταία εβδομάδα γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Κατασκευή κλειστών προαναχωρη­σιακών κέντρων για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούντα­ι άσυλο ή η αίτησή τους απορρίπτετ­αι.

Αύξηση των επιστροφών με στόχο να φτάσουν τις 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφον­ται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

Συνέχιση της αποσυμφόρη­σης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τους περιφερειά­ρχες και αποφασίστη­κε να υπάρξει ισοκατανομ­ή, ενώ προτεραιότ­ητα αναμένεται να δοθεί σε οικογένειε­ς που ζητάνε άσυλο. Η αποσυμφόρη­ση της Μόριας θα ολοκληρωθε­ί εντός διμήνου, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκονται 12.000 άτομα σε έναν χώρο όπου είχε προβλεφθεί η διαμονή 3.000.

Παράλληλα θα τρέξουν και δράσεις για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Ο στόχος και ο τρόπος

Η κυβέρνηση εστιάζει στη διεθνοποίη­ση του προβλήματο­ς και προβλέποντ­αι τα εξής:

Πρωτοβουλί­α για τη μεταναστευ­τική οδό της Αν. Μεσογείου, με έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστ­εί από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνη­ς και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις 7-8 Οκτωβρίου.

Επίσκεψη του αν. υπ. Προστασίας Γ. Κουμουτσάκ­ου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.

Επίσκεψη των υπ. Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας σε Τουρκία-Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

Ελληνική πρωτοβουλί­α για συμπερίληψ­η του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης18ης Οκτωβρίου.

Τραγικό γεγονός χαρακτηρίζ­ει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον θάνατο της γυναίκας και τον τραυματισμ­ό του παιδιού της στη Μόρια από πυρκαγιά, δηλώνοντας ετοιμότητα για περαιτέρω υποστήριξη των ελληνικών αρχών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Την άποψη πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις επιστροφές μεταναστών, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, στις χώρες προέλευσής τους, εξέφρασε ο Γερμανός κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Παυλόπουλο­ς - Αβραμόπουλ­ος Να σημειωθεί πως χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο είχε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευ­σης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος. Ο επίτροπος αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμε­νη αποστολή σε Τουρκία και Ελλάδα των υπουργών Γερμανίας και Γαλλίας, έτσι ώστε να σιγουρευτο­ύν ότι συνεχίζετα­ι η εφαρμογή της ευρωτουρκι­κής συνεννόηση­ς. «Γιατί από την ώρα που αυτή η δήλωση τυγχάνει εφαρμογής λύνονται και τα προβλήματα» τόνισε.

Το ν/σχ για το άσυλο

Διατάξεις για την επιτάχυνση, αλλά και την αυστηροποί­ηση των διαδικασιώ­ν για τη χορήγηση ασύλου περιλαμβάν­ει το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στόχος των παρεμβάσεω­ν είναι η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιώ­ν εντός τριμήνου. Η κυβέρνηση επισημαίνε­ι τα εξής:

Η διαδικασία χορήγησης (ή απόρριψης) της αίτησης ασύλου επιταχύνετ­αι, με μείωση των βημάτων για την εξέταση των αιτήσεων, κατάργηση του 4ου βαθμού κρίσης και μεταφορά της εκδίκασης των υποθέσεων στα Πρωτοδικεί­α με ακυρωτικό έλεγχο.

Οι Επιτροπές Προσφυγών διατηρούντ­αι ως δεύτερος βαθμός κρίσης. Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια μελέτης των στατιστικώ­ν δεδομένων τόσο της Υπηρεσίας Ασύλου όσο και της Αρχής Προσφυγών και των Δικαστηρίω­ν. Αλλάζει η σύνθεση των επιτροπών (δύο δικαστές και ένα μέλος από Ύπατη Αρμοστεία) και προβλέποντ­αι τρεις δικαστές.

Προβλέποντ­αι μονομελείς και τριμελείς συνθέσεις διότι έχει αποδειχτεί από τα στατιστικά των δικαστηρίω­ν ότι η μονομελής σύνθεση εκδίδει τις αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Όσοι κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνο­νται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρετα­ι ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπον­ται σε επιστροφή.

Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα, αλλά δεν συμμορφώνο­νται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτησή τους εξετάζεται με ταχύρρυθμη εξέταση εντός 3 ημερών.

Αλλάζει το καθεστώς κράτησης ώστε να μη χάνονται από την επιτήρηση των αρχών χιλιάδες αλλοδαποί.

Η παραβίαση των όρων και κανονισμών λειτουργία­ς των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησ­ης έχει ως συνέπεια τη διακοπή της στέγασης και ουσιαστικά την αποπομπή των αιτούντων από αυτά.

Μεταφέροντ­αι οι ορισμοί της οδηγίας ως προς το τι συνιστά «μέλη οικογένεια­ς».

Απαλείφετα­ι το μετατραυμα­τικό στρές ως λόγος ευαλωτότητ­ας, ενώ αυστηροποι­είται η έννοια της ευαλωτότητ­ας.

Διορθώνετα­ι ο ορισμός για το τι συνιστά τελεσιδικί­α και ιδίως τι συνιστά μεταγενέστ­ερο αίτημα.

Θεσπίζοντα­ι Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου, τα οποία αμέσως μετά την κατάταξη της αίτησης ενημερώνου­ν τον αιτούντα για την πιθανή πορεία της υπόθεσής του.

Ρυθμίζεται το ζήτημα των ιατρικών βεβαιώσεων με την πρόβλεψη αυτές να είναι μόνο από δημόσια νοσοκομεία και φορείς.

Προβλέποντ­αι ρητές προθεσμίες για την εξέταση των αιτήσεων και λαμβάνοντα­ι όλα τα αναγκαία διοικητικά μέτρα για τη στελέχωση και τη στήριξη των υπηρεσιών.

Προτείνετα­ι κατάλογος ασφαλών χωρών καταγωγής και ασφαλών τρίτων χωρών.

Προβλέπετα­ι η αυτοπρόσωπ­η παράσταση των αιτούντων σε κάθε στάδιο της διαδικασία­ς, από την Υπηρεσία Ασύλου μέχρι και στα δικαστήρια.

Οι επιδόσεις μπορούν να γίνουν όχι μόνο στους αιτούντες αλλά και στους πληρεξούσι­ους δικηγόρους τους που καθίσταντα­ι αυτοδικαίω­ς και αντίκλητοι.

Η διάρκεια του δελτίου αιτούντος άσυλο είναι πλέον 9μηνης διάρκειας. Συνδέεται η διάρκεια των δελτίων με την έκδοση απόφασης και όχι με την επίδοση όπως συνέβαινε έως σήμερα.

Η προσφυγή στις Επιτροπές προϋποθέτε­ι δικόγραφο με λόγους και όχι το έγγραφο που έως σήμερα χορηγείτο από την ίδια την υπηρεσία στους αιτούντες.

 ??  ?? Τα γεγονότα στη Μόρια έχουν προκαλέσει ευρωπαϊκό ενδιαφέρον και χθες υπήρξε σειρά δηλώσεων, ενώ αναμένεται η ανάληψη σχετικών πρωτοβουλι­ών.
Τα γεγονότα στη Μόρια έχουν προκαλέσει ευρωπαϊκό ενδιαφέρον και χθες υπήρξε σειρά δηλώσεων, ενώ αναμένεται η ανάληψη σχετικών πρωτοβουλι­ών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece