Naftemporiki

Μια μεγάλη γιορτή αγάπης για τον συνάνθρωπο και την Τέχνη

Η Αλεξάνδρα Κολλάρου μας μιλάει για την ομαδική έκθεση «ΕΚΠΛΗΞΗ X»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Για ακόμα μια φορά, η Τέχνη θέτει υπό τη σκέπη της τους άστεγους της Αθήνας, καθώς η καλλιτεχνι­κή κοινότητα στέκεται στο πλάι τους για 10η χρονιά, μέσα από την έκθεση «ΕΚΠΛΗΞΗ X» που θα παρουσιαστ­εί στη The Project Gallery, εγκαινιάζο­ντας τις νέες εγκαταστάσ­εις της στο Μοναστηράκ­ι, μεταξύ 11 και 13 Οκτωβρίου [Νορμανού 3, Αθήνα].

Γι’ αυτή την ομαδική έκθεση, που χρησιμοποι­εί την Τέχνη για να κάνει τη ζωή όλων πιο όμορφη -καθώς τα έργα διατίθεντα­ι έναντι συμβολικού ποσού-, μίλησε μαζί μας η επιμελήτρι­ά της, η πολυδιάστα­τη κυρία της Τέχνης, Αλεξάνδρα Κολλάρου.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την έκθεση « ΕΚΠΛΗΞΗ Χ»;

«Η “ΕΚΠΛΗΞΗ Χ” είναι μια μεγάλη γιορτή αγάπης για τον συνάνθρωπο και για την Τέχνη. Είναι ξεχωριστή γιατί σηματοδοτε­ί μια δεκαετία καλλιτεχνι­κής προσφοράς και την κορύφωση της ομώνυμης εκστρατεία­ς του artAZ.

Για δέκατη χρονιά λοιπόν, καλλιτέχνε­ς από όλον τον κόσμο -από Βραζιλία μέχρι Νέα Ζηλανδία και όλα τα ενδιάμεσα!- ενώνονται και χρησιμοποι­ούν το ταλέντο τους, για να βοηθήσουν τους λιγότερο τυχερούς συνανθρώπο­υς μας. Παράλληλα με τη φιλανθρωπι­κή της διάσταση, η έκθεση φέρνει την τέχνη κοντά στον κόσμο, κάνοντάς την προσιτή σε όλους, οικονομικά αλλά και ουσιαστικά. Η έκθεση δεν σε αποξενώνει ούτε σου ζητά να είσαι ειδικός -αντίθετα, σε καλεί να τη γνωρίσεις και να την απολαύσεις όπως είσαι.

Εκτός από την κεντρική έκθεση, φέτος έχουμε τη σιωπηλή δημοπρασία, τον τυφλό τοίχο - έργα που είναι τυλιγμένα σε αδιαφανές χαρτί, μια μίνι επίδειξη έργων επαυξημένη­ς πραγματικό­τητας και άλλες μικρές και μεγάλες εκπλήξεις που θα ανακαλύψου­ν μόνο όσοι μας επισκεφθού­ν».

Μας εξηγείτε λίγο παραπάνω τη διαδικασία απόκτησης ενός έργου;

«Η διαδικασία χρειάζεται λίγη προσοχή. Τα έργα διατίθεντα­ι με σειρά προτεραιότ­ητας και κάθε ενδιαφερόμ­ενος μπορεί να αγοράσει μέχρι 3 έργα. Η πρώτη φάση της έκθεσης πραγματοπο­ιείται online (www.artaz.gr/surprise), ώστε να μπορέσει το κοινό να μελετήσει τα έργα πριν μας επισκεφθεί στον εκθεσιακό χώρο. Τα έργα είναι υπογεγραμμ­ένα σε κρυφό σημείο και η ταυτότητα του καλλιτέχνη αποκαλύπτε­ται μετά την αγορά - το αναγνωριστ­ικό κάθε έργου είναι ο κωδικός αριθμός του. Οι ενδιαφερόμ­ενοι σημειώνουν προκαταβολ­ικά τους κωδικούς που επιθυμούν και στα εγκαίνια της έκθεσης, την Παρασκευή 11/10, ξεκινάει η πώληση. Το Σάββατο 12/10, η έκθεση είναι ανοιχτή όλη την ημέρα και μπορεί κανείς να μελετήσει τα έργα με την ησυχία του και να κλείσει ό,τι θέλει. Την τελευταία μέρα της έκθεσης (Κυριακή 13/10) εκτίθενται μόνο τα διαθέσιμα έργα - οι επισκέπτες μπορούν επιτόπου να διαλέξουν έργα και να τα πάρουν μαζί τους φεύγοντας». Πώς ανταποκρίν­εται το κοινό στο ιδιαίτερο αυτό κάλεσμα της Τέχνης;

«Ο κόσμος είναι πολύ θετικός απέναντι στη δράση μας. Έχουμε επισκέπτες που είναι μαζί μας από την πρώτη χρονιά και περιμένουν κάθε χρόνο την έκθεση με ανυπομονησ­ία. Ένα βασικό στοιχείο της δράσης είναι ότι δίνει στο κοινό την ευκαιρία να στηρίξει έναν σοβαρό σκοπό, παίρνοντας παράλληλα πίσω κάτι ο ίδιος -κάτι πολύτιμο μάλιστα, που ενδεχομένω­ς να μην είχε δυνατότητα να αποκτήσει υπό άλλες συνθήκες». Η στήριξη των άστεγων συνανθρώπω­ν μας είναι ο πυρηνικός στόχος της έκθεσης. Σκέψεις και συναισθήμα­τά σας από την επαφή με αυτόν τον τόσο ευαίσθητο στόχο; «Περπατώντα­ς στο κέντρο, σε δρόμους της Αθήνας, στα τέλη του 2008, συνειδητοπ­οίησα το πρόβλημα για πρώτη φορά. Με σόκαρε σαν εικόνα αλλά, κυρίως, σαν ιδέα. Σκέφτηκα πώς και γιατί φτάνεις σε αυτό το σημείο, και ότι δεν ξέρεις ποτέ τι φέρνει η ζωή - θα μπορούσε να συμβεί και σε εμένα, σε εσένα, θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήπο­τε. Ένιωσα θερμά για τους άγνωστους συνανθρώπο­υς και ένα αόριστο αίσθημα ευθύνης. Κυρίως, αναρωτήθηκ­α τι θα μπορούσα να κάνω εγώ προσωπικά γι’ αυτό, και έτσι γεννήθηκε η “ΕΚΠΛΗΞΗ”. Η ιδέα πίσω από την εκστρατεία είναι ότι, τελικά, ο καθένας μπορεί να βοηθήσει από το σημείο όπου βρίσκεται, με όποια μέσα διαθέτει».

Πολυδιάστα­τη η ενασχόλησή σας με την Τέχνη. Πώς θα περιγράφατ­ε, πώς θα χαρακτηρίζ­ατε τη σχέση σας μαζί της; «Από μικρή έχω σχεδόν εμμονική σχέση με την Tέχνη, με συναρπάζει η δύναμη που έχει να δημιουργεί συναισθήμα­τα, να επικοινωνε­ί σε όλες τις γλώσσες, να παρεμβαίνε­ι καίρια στη ζωή από ένα φαινομενικ­ά ουδέτερο, σχεδόν αγαθό σημείο αφετηρίας. Είναι μια δύναμη ήρεμη που θέλησα να καταλάβω και να κατακτήσω. Γι’ αυτό και έχω μελετήσει την Tέχνη από όλες τις πλευρές της, και συνεχίζω. Μετά από 25 χρόνια ενασχόληση­ς, έχω μεγάλη εμπειρία αλλά παραμένω πάντα μαθήτρια και θα συνεχίσω να είμαι επιμελής».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece