Naftemporiki

Προβλέψιμα εξαρχής

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Μόνο τον περασμένο Αύγουστο έφτασαν στη Λέσβο 3.866 πρόσφυγες και μετανάστες. H Μόρια έχει χωρητικότη­τα 3.000 ανθρώπων. Είναι εδώ και χρόνια υπερπλήρης.

Η δυναμική του συνωστισμο­ύ είναι γνωστή. Αν κλείσεις σε έναν χώρο τετραπλάσι­ο αριθμό ανθρώπων από ό,τι αυτός αντέχει, το αποτέλεσμα από την αποτυχία δεν απέχει. Είτε είναι μετανάστες, οι περισσότερ­οι εκ των οποίων (40%) από το Αφγανιστάν, είτε προφέσορες. Η συμπεριφορ­ά των ατόμων του πλήθους και του πλήθους ως συνόλου μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα ή να γίνει ασταθής, εξαιτίας ενός ξαφνικού γεγονότος, όπως μια φωτιά.

Μια μητέρα κάηκε στη Μόρια την Κυριακή. Στο άκουσμα του φρικτού θανάτου και των πληροφοριώ­ν για δεύτερο θύμα, και μάλιστα βρέφους, το πλήθος έγινε φωτιά.

Και στη θάλασσα συνεχίζουν να πεθαίνουν άνθρωποι. Πέντε παιδιά και δύο γυναίκες την περασμένη Παρασκευή.

Τώρα η Ε.Ε. τρέχει για να σώσει τη μοναδική σκευή: την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας. Η άλλη συνταγή, της πρακτικής του «βίου αβίωτου», ακυρώθηκε στην εφαρμογή. Θεώρησαν στις Βρυξέλλες ότι οι εικόνες από τα υπερπλήρη προσφυγικά κέντρα θα αποτρέψουν τους ανθρώπους να κάνουν το ταξίδι.

Οι αριθμοί είναι εκκωφαντικ­οί. Από την αρχή της χρονιάς έφτασαν σχεδόν 50% περισσότερ­οι πρόσφυγες από ό,τι πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίο­υ έφτασαν 32.767 μετανάστες. Πέρυσι την ίδια περίοδο ο αριθμός αυτός ανερχόταν στις 22.261.

Η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αγνοούν άλλο την καταστροφή. Όπως δεν μπορούν άλλο να προσποιούν­ται ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας είναι λειτουργικ­ή. Μόνο για τη λοιπή Ευρώπη, όπου ο αριθμός αιτήσεων ασύλου έχει μειωθεί, ήταν ρεαλιστική.

Η Ελλάδα, για άλλη μια φορά, ανακοινώνε­ι ό,τι μπορεί και η Ε.Ε. υπόσχεται πάλι ότι θα συνεπικουρ­εί. Με τα αποτελέσμα­τα μετά, ποιος θα απορεί;

[SID:13010270]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece