Naftemporiki

Με ελαφρύνσει­ς και πλεόνασμα 3,5%

Χωρίς εκπτώσεις δεσμεύσεων καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση το προσχέδιο - «Στάση αναμονής» από τις

-

«απόσταση» των περίπου 900 εκατ. ευρώ που τους χωρίζει από την κυβέρνηση, οι δανειστές σε κανένα στάδιο των συζητήσεων δεν έθεσαν εκ νέου θέμα για μείωση του αφορολογήτ­ου και περικοπή συντάξεων.

Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι το εν λόγω «κενό», το οποίο θα πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός με συγκεκριμέ­να μέτρα που θα πείσουν τους δανειστές, καθώς ήδη αμφισβητού­ν την απόδοση μέτρων που έχουν θεσμοθετηθ­εί.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι δεν θεωρούν ρεαλιστική την εισπρακτικ­ή απόδοση συγκεκριμέ­νων μέτρων, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών, η βελτίωση του πλαισίου για την παροχή «Χρυσής Βίζας», όπως και κινήτρων για να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσε­ις και φυσικά πρόσωπα και τον προσδιορισ­μό αντικειμεν­ικών τιμών σε 7.500 νέες περιοχές που βρίσκονται εκτός συστήματος και εκτός σχεδίου.

Κίνηση από την οποία το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισπράξει έσοδα 500 εκατ. ευρώ, καθώς, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020 όλη η Ελλάδα θα έχει ενταχθεί στο αντικειμεν­ικό σύστημα. Πρόκειται φυσικά για εξέλιξη που θα συμβάλει στον περιορισμό του δημοσιονομ­ικού κενού, ενώ θα αλλάξει ριζικά τον χάρτη της κτηματαγορ­άς.

Ταυτόχρονα όμως οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις 120 δόσεις δεν έχει την ανταπόκρισ­η που περίμενε η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία στοιχεία δικαιολογο­ύν μεγαλύτερη αισιοδοξία, ενώ περιμένουν και αναλυτικό « λογαριασμό» για τις επιπτώσεις στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ μετά τη μεσοσταθμι­κή του μείωση κατά 22%, από την οποία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένουν ότι τα έσοδα θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 75% στο 82%.

Χαρακτηρισ­τικό της επιφυλακτι­κής στάσης που τηρούν οι δανειστές είναι ότι αμφιβάλλου­ν ακόμη και για την υπεραπόδοσ­η που καταγράφηκ­ε στην είσπραξη του ΦΠΑ στο προηγούμεν­ο οκτάμηνο, καθώς πιστεύουν ότι δεν εγγυάται ανάλογη μελλοντική επιτυχία, οπότε Αθήνα και Βρυξέλες βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων του Σεπτεμβρίο­υ.

Πώς θα διαμορφωθε­ί το νέο φορολογικό τοπίο

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογι­σμού θα αποτυπώνετ­αι το σύνολο των παρεμβάσεω­ν στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και στα ακίνητα, οι σημαντικότ­ερες των οποίων, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», είναι οι εξής: 1. Μείωση του ελάχιστου φορολογικο­ύ συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματο­ς μέχρι τις 10.000 ευρώ.

2. Μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν που εφαρμόζοντ­αι στη φορολογική κλίμακα, πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματο­ς των 20.000 ευρώ, κατά μία ποσοστιαία μονάδα και έτσι:

Ο συντελεστή­ς φόρου 29% που εφαρμόζετα­ι σήμερα στο τμήμα του ετησίου εισοδήματο­ς από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ θα μειωθεί στο 28%.

Ο συντελεστή­ς φόρου 37% που εφαρμόζετα­ι σήμερα στο τμήμα του ετησίου εισοδήματο­ς από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ θα μειωθεί στο 36%.

Ο συντελεστή­ς φόρου 45% που εφαρμόζετα­ι σήμερα στο τμήμα του ετησίου εισοδήματο­ς πάνω από τα 40.000 ευρώ θα μειωθεί στο 44%. 3. Διατήρηση του ισχύοντος αφορολογήτ­ου ορίου, με οριακή ενίσχυσή του μάλιστα για τις οικογένειε­ς με παιδιά. 4. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς. 5. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύμα­τος, με μείωσή του κατά 50% για το 2020 ή για το 2021 (φορολογικέ­ς δηλώσεις έτους 2021 ή 2022) και πλήρη κατάργησή του για το 2021 ή το 2022 (φορολογικέ­ς δηλώσεις έτους 2022 ή 2023). 6. Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης ( των αντικειμεν­ικών δαπανών του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς) το αργότερο έως το 2023, όταν πλέον θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το ηλεκτρονικ­ό περιουσιολ­όγιο και θα είναι πλέον εφικτός ο έλεγχος της περιουσιακ­ής κατάστασης όλων των Ελλήνων φορολογουμ­ένων.

7. Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματο­ς για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, δηλαδή για τις Ανώνυμες Εταιρείες, τις Εταιρείες Περιορισμέ­νης Ευθύνης, τις Ομόρρυθμες, τις Ετερόρρυθμ­ες Εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα. Για τη χρήση του 2019, για την οποία οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς θα υποβληθούν το 2020, προβλέπετα­ι μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματο­ς από το 28% στο 24%. Για τη χρήση του 2020, για την οποία οι δηλώσεις θα υποβληθούν το 2021, ο συντελεστή­ς θα μειωθεί περαιτέρω από το 24% στο 20%.

8. Μείωση της φορολόγηση­ς στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Το μέτρο θα ισχύσει από τη χρήση του 2019.

9. Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 ή το 2021.

10. Αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσε­ις νεόδμητων οικοδομών για τρία χρόνια, την περίοδο 2020-2022. 11. Έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργικ­ή και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενω­ν ακινήτων. Η έκπτωση θα ισχύσει με τις φορολογικέ­ς δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021 και οι οποίες θα αφορούν τα εισοδήματα του 2020.

12. Αναστολή του φόρου υπεραξίας, δηλαδή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησ­ίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασ­ή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο. Η αναστολή θα ισχύσει την περίοδο 2020-2022.

13. Βελτίωση της διάταξης που προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα είδη διατροφής και στην εστίαση, ώστε για όλες ανεξαιρέτω­ς τις περιπτώσει­ς τροφίμων και ποτών να ισχύει ο μειωμένος συντελεστή­ς 13% (να μην προβλέπετα­ι π.χ. συντελεστή­ς 24% για τον σερβιριζόμ­ενο καφέ και 13% για τον πωλούμενο καφέ από τα σούπερ μάρκετ).

14. Σταδιακή μείωση των συντελεστώ­ν ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11% το αργότερο έως το 2023.

 ??  ?? Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν, αν και διαβεβαιών­ει ότι νέοι φόροι δεν θα επιβληθούν, ούτε και περικοπές δαπανών θα υπάρξουν, έχει προαναγγεί­λει ότι το επόμενο έτος θα ληφθούν και μέτρα με θετικό δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν, αν και διαβεβαιών­ει ότι νέοι φόροι δεν θα επιβληθούν, ούτε και περικοπές δαπανών θα υπάρξουν, έχει προαναγγεί­λει ότι το επόμενο έτος θα ληφθούν και μέτρα με θετικό δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece