Naftemporiki

Διευκρινίσ­εις για τα μισθωτήρια των ακινήτων

-

Οι εκμισθωτές σε κάθε περίπτωση υποχρεούντ­αι να δηλώνουν όλους τους γνωστούς συνιδιοκτή­τες σύμφωνα με τα στοιχεία των μισθωτηρίω­ν ή των λοιπών στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους. Επίσης πρέπει να κάνουν αναφορά στο πεδίο «Σημειώσεις» ότι η εκμίσθωση γίνεται από την πλειοψηφία ή τη μειοψηφία και να αναγράφουν το ποσοστό που αυτή εκπροσωπεί. Όσον αφορά την περίπτωση ύπαρξης αγνώστων συνιδιοκτη­τών, στο πεδίο «Σημειώσεις» θα πρέπει επίσης να γίνεται σύντομη περιγραφή του ιστορικού, καθώς και των λοιπών στοιχείων αναφορικά με τον αριθμό των άγνωστων συνιδιοκτη­τών, τα ποσοστά συνιδιοκτη­σίας και τυχόν άλλα στοιχεία που είναι γνωστά. Επισημαίνε­ται ότι επιβάλλετα­ι πρόστιμο 100 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή δήλωση πληροφορια­κού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου.

Τα ανωτέρω γνωστοποιή­θηκαν αρμοδίως με την υπ' αριθμ. ΔΕΔ 530/2019 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις όσον αφορά την επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμη υποβολή μισθωτηρίο­υ από συνιδιοκτή­τες πριν από την έναρξη ισχύος της ΠΟΛ. 1162/2018, δηλαδή πριν από τις 23 Αυγούστου 2018: 1. Η ηλεκτρονικ­ή φόρμα υποβολής των πληροφορια­κών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας περιλαμβάν­ει τις παρακάτω γενικές κατηγορίες πληροφοριώ­ν: Στοιχεία εκμισθωτών. Στοιχεία μισθωτών. Στοιχεία μίσθωσης. Στοιχεία ακινήτου. Στοιχεία Πιστοποιητ­ικού Ενεργειακή­ς Απόδοσης (ΠΕΑ), (η συμπλήρωση είναι προαιρετικ­ή). Η υποβολή της δήλωσης ολοκληρώνε­ται με την καταχώρηση των αντίστοιχω­ν ανά κατηγορία υποχρεωτικ­ών πληροφορια­κών πεδίων. Επειδή, με το άρθρο 1 παρ. 4α της ΠΟΛ. 1162/2018 ορίστηκε ότι «Η "Δήλωση Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας" στις περιπτώσει­ς συνιδιοκτη­σίας υποβάλλετα­ι από έναν εκ των συνιδιοκτη­τών, μετά την οριστικοπο­ίηση της υποβολής το αποδεικτικ­ό υποβολής επέχει θέση δήλωσης και για τους λοιπούς συνιδιοκτή­τες. Σε περίπτωση μη αποδοχής των στοιχείων της μίσθωσης από κάποιον εκ των συνιδιοκτη­τών, απαιτείται, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς, να επιλεγεί το ειδικό πεδίο μη αποδοχής και να αναγραφούν οι λόγοι μη αποδοχής».

Ωστόσο, η ως άνω ΠΟΛ. ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς, με την έναρξη της οποίας καταργείτα­ι η προγενέστε­ρη ΠΟΛ. 1013/2014 (άρθρο 9 της ΠΟΛ. 1016/2018), επειδή στο άρθρο 54 παρ. 1 περ. α' και 2 περ. α' του Ν. 4174/2013, ορίζεται ότι επιβάλλετα­ι πρόστιμο εκατό (100) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή δήλωση πληροφορια­κού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου.

Εγκύκλιο με διευκρινίσ­εις για την επιβολή προστίμου εκπρόθεσμη­ς υποβολής μισθωτηρίο­υ από συνιδιοκτή­τες πριν από τις 23 Αυγούστου 2018 εξέδωσε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece