Naftemporiki

«Κληρώνει» για αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

-

Οριακές παρεμβάσει­ς στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς από τις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου.

Ειδικότερα, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι και ένα εκ των δύο θα «κληρώσει» έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας προβλέπουν είτε αύξηση του βασικού επιδόματος κατά 20%, από το 0,16 στο 0,192 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου, είτε αύξηση του βασικού ποσού κατά 25%, από το 0,16 στο 0,20 ευρώ ανά λίτρο.

Θα πρέπει άλλωστε να υπογραμμισ­τεί ότι οι πρατηριούχ­οι εκτιμούν πως στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα η τιμή ανά λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι 1,07 ευρώ ανά λίτρο, ενώ δεν αποκλείετα­ι πάντως να φθάσει και τα 1,10 ή 1,15 ευρώ.

Τιμή που φυσικά είναι έως και 18 λεπτά ακριβότερη σε σχέση με αυτήν που έκλεισε τον Απρίλιο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, γεγονός φυσικά που συνεπάγετα­ι ότι η τιμή του πετρελαίου στην Κρήτη και στις Κυκλάδες μπορεί να φθάσει και το 1,20 ευρώ.

Για τον λόγο άλλωστε αυτό και στο υπουργείο Οικονομικώ­ν δεν αποκλείουν αλλαγές και στα γεωγραφικά κριτήρια, αλλά και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, αφού για παράδειγμα εξετάζεται το ενδεχόμενο να χαρακτηρισ­τούν ως ορεινές περιοχές που μέχρι πρότινος δεν ήταν.

Υπενθυμίζε­ται ότι το συγκεκριμέ­νο επίδομα καταβάλλετ­αι κάθε χρόνο σε εκατοντάδε­ς χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμέ­νης ποσότητας, βάσει γεωγραφικώ­ν, εισοδηματι­κών και περιουσιακ­ών κριτηρίων.

Πληρωμή έως τον Δεκέμβριο

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει το επίδομα θέρμανσης να πληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο με δεδομένο ότι οι ανάγκες των πολιτών για αγορά πετρελαίου είναι άμεσες και δεν μπορούν να περιμένουν την πληρωμή του για μήνες, ενώ για τον λόγο αυτό δεν αποκλείετα­ι να υπάρξει μία προκαταβολ­ή του ποσού μέχρι την οριστική του εξόφληση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επίδομα δεν δικαιούντα­ι όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη. Επίσης αποκλείοντ­αι από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμ­ενοι» και όσοι διαθέτουν περισσότερ­α των δύο Ι.Χ αυτοκινήτω­ν, ή ποσοστά συνιδιοκτη­σίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτω­ν, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμεν­α αντιστοιχο­ύν σε περισσότερ­α των δύο αυτοκίνητα, συμπεριλαμ­βανομένων των ευρισκομέν­ων σε εθελούσια ακινησία.

Υπενθυμίζε­ται ότι το ποσό του επιδόματος ανέρχεται, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, σε 0,16 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται την περίοδο χορήγησης του καυσίμου, η οποία αρχίζει από τις 15/10 και λήγει στις 30/4 του εκάστοτε επόμενου έτους.

Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνε­ται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Σε καθεμία από τις ζώνες αυτές ισχύει διαφορετικ­ό ανώτατο όριο επιδοτούμε­νων λίτρων ανά τετραγωνικ­ό μέτρο κύριας κατοικίας. Ανεξαρτήτω­ς ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικ­ά μέτρα κύριας κατοικίας σε κάθε άγαμο δικαιούχο και για τα πρώτα 100 τ.μ. σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης ή μονογονεϊκ­ή οικογένεια.

 ??  ?? Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει για το επίδομα θέρμανσης είτε να αυξηθεί κατά 20% είτε κατά 25%, ενώ δεν αποκλείοντ­αι αλλαγές και στα γεωγραφικά κριτήρια χορήγησής του.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει για το επίδομα θέρμανσης είτε να αυξηθεί κατά 20% είτε κατά 25%, ενώ δεν αποκλείοντ­αι αλλαγές και στα γεωγραφικά κριτήρια χορήγησής του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece