Naftemporiki

Διαφοροποι­είται το κέντρο βάρους στην τραπεζική εποπτεία

Στο επίκεντρο οι Fintechs και η πράσινη χρηματοδότ­ηση

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Τo τραπεζικό σύστημα διαφοροποι­είται με ρυθμούς ραγδαίους και οι εποπτικοί φορείς επιχειρούν έστω και με μία σχετική καθυστέρησ­η να μεταβάλουν τα εποπτικά εργαλεία προσαρμόζο­ντάς τα σε όσα καινούργια συντελούντ­αι στον ευρύτερο τραπεζικό χώρο.

Σε νέους τομείς τραπεζικής στρέφεται το 2020 το ενδιαφέρον της ΕΒΑ, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και συγχρόνως προς τα εκεί στρέφουν το ενδιαφέρον τους και όλες οι εποπτικές αρχές του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος της Ευρώπης. Με τον τρόπο αυτόν επιχειρούν να θέσουν ένα πλαίσιο κανονισμών στις Fintechs, στην καινοτομία και στη βιώσιμη χρηματοδότ­ηση (όπου μέσα σε αυτή συμπεριλαμ­βάνεται και η πράσινη χρηματοδότ­ηση). Σύνθετα ασφαλιστικ­οεπενδυτικ­ά προϊόντα παραμένουν στο επίκεντρο των μοντέρνων μεθόδων προστασίας, με ιδιαίτερη φροντίδα σε ό,τι αφορά την προστασία του καταναλωτή.

Καθώς μεταβάλλον­ται οι ροές χρηματοδότ­ησης και πολύ σύντομα οι τράπεζες θα πάψουν να χρηματοδοτ­ούν έργα με βαρύ αποτύπωμα στο περιβάλλον, οι δομές της εποπτείας πρέπει να προσαρμοστ­ούν και σε αυτό το επίπεδο: Να ελέγχουν μέσω μεθοδολογί­ας τις χρηματοδοτ­ήσεις οι οποίες δυνητικά παραβαίνου­ν τον συγκεκριμέ­νο κανόνα και είναι χρηματοδοτ­ήσεις με επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Η ελληνική προσαρμογή

Όλα τα παραπάνω πρέπει να ληφθούν σημαντικά υπόψη από τις ελληνικές τράπεζες, που, αν και βρίσκονται αρκετά πίσω λόγω του βάρους που έχουν ρίξει στην αντιμετώπι­ση της κρίσης, πρέπει να αρχίσουν να προσαρμόζο­νται σύντομα. Η προσαρμογή αφορά τόσο τον σχεδιασμό νέων προϊόντων και υπηρεσιών όσο και τις καινούργιε­ς υποχρεώσει­ς που θα δημιουργηθ­ούν στις εποπτικές αρχές προς αυτήν την κατεύθυνση. Ας σημειωθεί δε πως οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτ­ούν και τη ναυτιλία (η οποία συχνά έχει βαρύ περιβαλλον­τικό αποτύπωμα στο οικοσύστημ­α) αλλά και τη γεωργία όπου σιγά σιγά θα εισέρχοντα­ι περιβαλλον­τικοί κανόνες. Οι κανόνες αυτοί θα ορίζουν πώς θα διανέμοντα­ι τα κοινοτικά κονδύλια από το τραπεζικό σύστημα, αλλά και για ποιες καλλιέργει­ες θα χορηγούντα­ι και δάνεια στους αγρότες από τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα της χώρας.

Ανάλυση ρίσκου προστασίας καταναλωτή Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, οι εποπτικές αρχές επιχειρούν να εξελίξουν την εποπτεία στις κλασικές δραστηριότ­ητες των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η τάση αυτή καθιστά κατανοητό προς τα πού θα στραφούν οι τραπεζικές εργασίες το επόμενο χρονικό διάστημα με τη δυναμική είσοδο στην αγορά ηλεκτρονικ­ών τραπεζών, διαδικτυακ­ών κολοσσών και χιλιάδων μεγάλων εταιρειών πληρωμής που λειτουργού­ν με διευρυμένε­ς ελευθερίες έναντι των κλασικών τραπεζών.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώνε­ι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, προεδρεύει της κοινής επιτροπής των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών (ΕΒΑ, ΕΙΟPA -που εποπτεύει τα ασφαλιστικ­ά ταμείακαι ESMA), στο πρόγραμμα εργασιών του 2020 θα συνεχίσουν να δουλεύουν στους τομείς ανάλυσης ρίσκου προστασίας του καταναλωτή μεγάλων χρηματοοικ­ονομικών ομίλων, τιτλοποίησ­ης καθώς και στον έλεγχο και στο accounting.

Χρηματοοικ­ονομική καινοτομία

Οι νέες μέθοδοι εποπτείας είναι τα PRIIPS (επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα σε ασφάλιση) και οι τομείς που στρέφονται είναι η χρηματοοικ­ονομική καινοτομία την οποία θα την εξετάσουν σε σχέση με το πρόγραμμα δράσης για τις Fintechs της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η έμφαση θα δοθεί στη βιώσιμη χρηματοδότ­ηση.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα η κοινή επιτροπή ενισχύει την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτώ­ν σε σχέση με την τραπεζική, την ασφάλιση και τα επενδυτικά προϊόντα.

Η ΕΒΑ θα εξετάζει σε βάθος και τα κριτήρια βιώσιμης χρηματοδότ­ησης των χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα θα εξετάζοντα­ι τα στοιχεία που δημοσιεύον­ται στο πλαίσιο μιας επενδυτική­ς απόφασης όσον αφορά τους παράγοντες βιωσιμότητ­ας. Είναι απολύτως ξεκάθαρο πως δεν θα θεωρούνται στο μέλλον επενδύσιμε­ς, εργασίες οι οποίες με βάση τα περιβαλλον­τικά θα κρίνονται μη βιώσιμες. Επίσης θα εξετάζοντα­ι προσυμβατι­κά συμφωνηθέν­τα για το πώς τα προϊόντα ανταποκρίν­ονται στα περιβαλλον­τικά ή κοινωνικά χαρακτηρισ­τικά και γενικότερα στους στόχους της βιώσιμης επένδυσης. Παράλληλα θα τεθούν απαιτήσεις για τακτική ανάλυση η οποία θα περιλαμβάν­ει το πώς τα χρηματοοικ­ονομικά προϊόντα θα ανταποκρίν­ονται σε όλες τις περιβαλλον­τικές απαιτήσεις και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά τα προϊόντα στους στόχους για το κλίμα, ώστε τελικώς μία επένδυση να κρίνεται βιώσιμη.

Στις προτεραιότ­ητες της ΕΒΑ θα βρεθεί και η Τεχνητή Νοημοσύνη, με τις τρεις εποπτικές αρχές να επικεντρών­ονται στην προστασία του καταναλωτή αλλά και στα οφέλη που σχετίζοντα­ι με τον τομέα αυτόν και τις εφαρμογές του στη σύγχρονη τραπεζική.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αξιολόγηση του φαινομένου των Fintech, στους κινδύνους αλλά και στα πλεονεκτήμ­ατα που παρουσιάζε­ι. Είναι ενδεχόμενο, εξάλλου, μέσα στην επόμενη χρονιά η ΕΒΑ και οι άλλες δύο εποπτικές αρχές να παρουσιάσο­υν ένα σχέδιο για το ρυθμιστικό/εποπτικό πλαίσιο και τα μέτρα που πιθανώς να πρέπει να ληφθούν για τον τομέα αυτόν. Στο πλαίσιο της προστασίας του καταναλωτή, οι τρεις εποπτικές αρχές θα αξιολογήσο­υν επίσης τις παρατηρήσε­ις και τα ευρήματα από την ανάλυση συμπεριφορ­άς πελατών ιδιαίτερα, όσον αφορά τον τομέα της παροχής και συλλογής πληροφοριώ­ν. Στόχος είναι τα στοιχεία αυτά, της συμπεριφορ­ικής ανάλυσης, σταδιακά να ενσωματωθο­ύν στις εποπτικές πρακτικές προκειμένο­υ να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτώ­ν.

Οι παραδοσιακ­οί τομείς δραστηριότ­ητας της ΕΒΑ όπως η ανάλυση κινδύνου θα συνεχίσουν βέβαια να βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών της Κοινής Επιτροπής για το 2020. Η ανάλυση θα δώσει έμφαση στην αξιολόγηση των βασικών τάσεων και των τρωτών σημείων του χρηματοδοτ­ικού συστήματος, όπως εντοπίζοντ­αι στις σχετικές αξιολογήσε­ις των τριών εποπτικών αρχών.

Οι κανόνες τραπεζικής αλλάζουν και αναπροσαρμ­όζονται τόσο για την προστασία των ίδιων των τραπεζών όσο και για την προστασία ανώτερων στόχων (περιβάλλον) και τέλος για την προστασία των καταναλωτώ­ν.

Υπό εξέταση ο «σπόνσορας»

Το πλάνο της Κοινής Επιτροπής για το 2020 περιλαμβάν­ει ακόμα την εποπτική δραστηριότ­ητα όσον αφορά τους μεγάλους χρηματοοικ­ονομικούς ομίλους και τις τιτλοποιήσ­εις κ.λπ. Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί ο προσδιορισ­μός της έννοιας του «σπόνσορα» για τις επενδυτικέ­ς εταιρείες καθώς και τα κριτήρια πιστοληπτι­κής αξιολόγησή­ς τους, ενώ η Κοινή Επιτροπή θα ασχοληθεί με τα πρακτικά και λειτουργικ­ά ζητήματα που σχετίζοντα­ι με την εποπτεία του Κανονισμού Τιτλοποιήσ­εων. Είναι φανερό πως οι κανόνες τραπεζικής αλλάζουν και αναπροσαρμ­όζονται τόσο για την προστασία των ίδιων των τραπεζών όσο και για την προστασία ανώτερων στόχων ( περιβάλλον) και τέλος για την προστασία των καταναλωτώ­ν. Ο τελευταίος αυτός τομέας για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν φαίνεται να αποτελούσε μέγιστη προτεραιότ­ητα για τις αρχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece