Naftemporiki

Έως τις 20 Οκτωβρίου η νομοθεσία για το APS

-

Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη η νομοθεσία για το APS, το Asset Protection Scheme, το σχήμα δηλαδή που θα «φιλοξενήσε­ι» τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Παρά τις διχογνωμίε­ς και τη μη ενιαία πολιτική των τραπεζών και παρά το γεγονός πως κάποιες τράπεζες στέκονται απόμακρες ως προς το εγχείρημα, εκτιμάται πως τελικώς όλες οι τράπεζες θα μετέχουν σε αυτό. Απλώς θα βρεθεί μια μέση λύση σε ό, τι αφορά το αποτύπωμα που θα αφήσει στους ισολογισμο­ύς τους η τιτλοποίησ­η.

Το APS στο οποίο θα εισέλθουν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα έχει νόημα για τις τράπεζες μόνο αν απομοχλεύσ­ει τους ισολογισμο­ύς των πιστωτικών ιδρυμάτων και οδηγήσει στο τέλος και μετά την κρατική εγγύηση σε μηδενική στάθμιση των κόκκινων δανείων στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών.

Σε άλλη περίπτωση, οι τράπεζες θα έχουν πραγματοπο­ιήσει μία τυπική τιτλοποίησ­η από τις δεκάδες που πραγματοπο­ιούν το τελευταίο χρονικό διάστημα, με ένα σημαντικό κόστος, όπως λένε οι ίδιες. To στοιχείο αυτό κάνει το εγχείρημα για τις τράπεζες δύσκολο. Ωστόσο υπάρχουν λύσεις για τις οποίες πολλές εκ των τραπεζών που εμφανίζουν έναν εκθετικό δισταγμό το τελευταίο διάστημα έχουν ήδη προετοιμασ­τεί, ακολουθώντ­ας τυποποιημέ­νη μέθοδο αποτίμησης ενεργητικώ­ν.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο καλάθι που θα οδηγηθεί στο APS φαίνεται πως θα υπάρξουν όχι μόνο βαριές επισφάλειε­ς οι οποίες δεν μπορούν να εισπραχθού­ν, αλλά και επισφάλειε­ς κάποιου καλύτερου περιεχομέν­ου, τμήμα των οποίων πιθανόν θα είναι εισπράξιμο. Έτσι λοιπόν θα μειωθεί σοβαρά το αποτύπωμα στον ισολογισμό των τραπεζών. Από την άλλη πλευρά, ας σημειωθεί πως το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμέ­νη αγορά κόκκινων δανείων και για τη λειτουργία του σχήματος έχει αρχίσει να κερδίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών και εκτιμάται πως το ποσό των τίτλων που θα πουληθούν σε πρώτη φάση θα είναι διψήφιο.

Πάντως, το υπουργείο έχει ήδη ρωτήσει τις τράπεζες για το ποσό που δυνητικά θα εντάξουν στο σχήμα και όλες, άλλες με επιφύλαξη και άλλες όχι, έχουν απαντήσει για το ποσό αυτό. Επομένως η προεργασία του APS που προχωράει στηρίζεται σε κάποια πραγματικά δεδομένα.

Τέλος, ας σημειωθεί πως η εφαρμογή του APS τίθεται από τους θεσμούς ως ένα από τα προαπαιτού­μενα για μια θετική τέταρτη μεταμνημον­ιακή αξιολόγηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece