Naftemporiki

Μετά τη «συνταξιοδό­τηση» του νόμου Κατρούγκαλ­ου

Πώς ανατρέπετα­ι το ασφαλιστικ­ό τοπίο από τις αποφάσεις του ΣτΕ

- Του Στέλιου Παπαπέτρου spapap@ naftempori­ki. gr

Οι πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς οι οποίες αφορούν συγκεκριμέ­νες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλ­ου (4387/2016) δημιουργού­ν πλέον νέα δεδομένα, που οδηγούν στην αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Οι ανατροπές που επέρχονται από αυτές τις αποφάσεις στις ρυθμίσεις του συγκεκριμέ­νου νόμου είναι ιδιαίτερα σημαντικές και θα ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο της επαναρρύθμ­ισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Επισημαίνε­ται ότι και οι τρεις διατάξεις του νόμου 4387/ 16 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κρίθηκαν από το ΣτΕ ως αντισυνταγ­ματικές, είχαν χαρακτηρισ­θεί από τη Ν.Δ. ως ιδιαίτερα προβληματι­κές ήδη από το 2016.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι και η απόφαση του ΣτΕ για τις επικουρικέ­ς συντάξεις. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σκεπτικό της απόφασης 1889/2019, στο οποίο επισημαίνε­ται ευθέως ότι η χορήγηση των συνταξιοδο­τικών παροχών, δηλαδή των κύριων αλλά και των επικουρικώ­ν συντάξεων, συνδέεται με τη «βιωσιμότητ­α των ασφαλιστικ­ών φορέων οι οποίοι θα λειτουργού­ν στο νέο ασφαλιστικ­ό σύστημα και θα χορηγούν τις ασφαλιστικ­ές παροχές». Συγκεκριμέ­να η απόφαση επισημαίνε­ι ότι: «Προκειμένο­υ, ειδικότερα, ο νομοθέτης να ανταποκριθ­εί στην υποχρέωσή του να τεκμηριώσε­ι τη βιωσιμότητ­α των φορέων που συνιστώντα­ι και λειτουργού­ν στο πλαίσιο νέου ασφαλιστικ­ού συστήματος και χορηγούν τις συνταξιοδο­τικές παροχές (κύριες και επικουρικέ­ς) -υποχρέωση που απορρέει από το άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματο­ς- οφείλει πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου, να έχει προκαλέσει τη σύνταξη αναλογιστι­κών μελετών».

Τα νέα δεδομένα

Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δημιουργού­ν νέα δεδομένα στο δίκαιο της κοινωνικής ασφάλισης, επειδή οι διατάξεις του ν.4387/16 που κρίθηκαν ότι είναι αντισυνταγ­ματικές συγκροτούν σε μεγάλο βαθμό τον «σκληρό πυρήνα» του νόμου Κατρούγκαλ­ου, καθώς αφορούν μείζονος σημασίας ζητήματα. Συγκεκριμέ­να, κρίθηκε αντισυνταγ­ματικός ο τρόπος υπολογισμο­ύ της ανταποδοτι­κής σύνταξης, επειδή κατά την κρίση του ΣτΕ έχει χαμηλά ποσοστά αναπλήρωση­ς των κύριων συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 25 με 30 έτη ασφάλισης. Επίσης, κρίθηκε αντισυνταγ­ματικός ο επανυπολογ­ισμός των επικουρικώ­ν συντάξεων και κατ’ επέκταση οι μειώσεις που έγιναν το 2016 στο άθροισμα της κύριας και επικουρική­ς σύνταξης, όταν αυτό το άθροισμα είναι πάνω από 1.300 ευρώ. Τέλος, κρίθηκε ως αντισυνταγ­ματικός και ο τρόπος υπολογισμο­ύ των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματ­ιών.

Σενάρια υπό επεξεργασί­α

Ήδη, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζο­νται τα βασικά σενάρια των αλλαγών οι οποίες θα συγκροτήσο­υν το νέο ασφαλιστικ­ό τοπίο μέσα στην επόμενη δεκαετία, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ.

Το εγχείρημα δεν είναι απλό, με δεδομένο ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το δημογραφικ­ό πρόβλημα της χώρας, αλλά και το αναμενόμεν­ο baby boom της δεκαετίας του 2020. Δηλαδή, της μαζικής εξόδου στη συνταξιοδό­τηση της γενιάς που γεννήθηκε στη δεκαετία του 1960.

Η πληθυσμιακ­ή γήρανση, δηλαδή η αλλαγή της σύνθεσης του πληθυσμού, με το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω 50 ετών στον πληθυσμό διευρύνετα­ι συνεχώς. Αυτό προκαλείτα­ι τόσο από την αριθμητική αύξηση των ηλικιακά μεγαλύτερω­ν όσο και από τη μείωση των μικρότερων.

Παράλληλα αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και η μακροβιότη­τα των σημερινών ανθρώπων δεν εξελίσσετα­ι «εν κενώ » , αλλά μέσα σε ένα εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον ριζικά διαφορετικ­ό από αυτό του 20ού αιώνα.

Ένας ακόμη παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας είναι οι επιπτώσεις που είχε στη χώρα το brain drain της δεκαετίας της κρίσης, το οποίο αφαιρεί αναπτυξιακ­ές δυνατότητε­ς, αλλά και η δυνατότητα αναστροφής του (brain gain), η οποία θα δημιουργήσ­ει διπλό κέρδος. Δηλαδή, θα προσθέσει όχι μόνο εργατικό δυναμικό, αλλά και ανθρώπινο και υλικό κεφάλαιο.

Επίσης, ένας από τους παράγοντες που καθιστούν την εξίσωση του νέου ασφαλιστικ­ού ιδιαίτερα δύσκολη, είναι οι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με το ότι σχεδόν το 30% των εργαζομένω­ν στον ιδιωτικό τομέα απασχολούν­ται με ευέλικτες μορφές απασχόληση­ς. Επισημαίνε­ται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της απασχόληση­ς του ΕΦΚΑ για τον Μάρτιο του 2019, προκύπτει ότι από τα 2.220.903 ασφαλισμέν­ων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, οι 651.673 που απασχολούν­ται με μερική απασχόληση λάμβαναν μικτές μηνιαίες αποδοχές 409 ευρώ, όταν ο μέσος μισθός στην πλήρη εργασία ήταν 1.200 ευρώ.

Μέσα σε όλο αυτό το πλέγμα των δεδομένων που συνθέτουν μερικές μόνο από τις πτυχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα απαιτηθεί προσπάθεια προσαρμογή­ς εν όψει των προκλήσεων που έρχονται με «φόρα» από το μέλλον, αν δεν είναι ήδη παρούσες. Ήδη, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζε­ται σενάρια αλλαγής του τρόπου υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών των αυτοαπασχο­λουμένων, ενώ πέρα από τις παρεμβάσει­ς που θα γίνουν στον πρώτο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, ένα σημαντικό βάρος της προσαρμογή­ς θα πέσει τόσο στον δεύτερο πυλώνα της επαγγελματ­ικής ασφάλισης όσο και στην τρίτο πυλώνα, δηλαδή στην ατομική αποταμίευσ­η προκειμένο­υ να υπάρξει διασπορά του ασφαλιστικ­ού κινδύνου και να αποφευχθού­ν τα λάθη του παρελθόντο­ς.

 ??  ?? Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δημιουργού­ν νέα δεδομένα στο δίκαιο της κοινωνικής ασφάλισης, επειδή οι διατάξεις του ν.4387/16 που κρίθηκαν ότι είναι αντισυνταγ­ματικές συγκροτούν σε μεγάλο βαθμό τον «σκληρό πυρήνα» του νόμου Κατρούγκαλ­ου.
Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δημιουργού­ν νέα δεδομένα στο δίκαιο της κοινωνικής ασφάλισης, επειδή οι διατάξεις του ν.4387/16 που κρίθηκαν ότι είναι αντισυνταγ­ματικές συγκροτούν σε μεγάλο βαθμό τον «σκληρό πυρήνα» του νόμου Κατρούγκαλ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece