Naftemporiki

Ακόμη ένας πολύ μεγάλος... που έπεσε

- ΓΕΓΟΝOΣ atsimp@ naftempori­ki. gr

Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Η«πτώση» της Thomas Cook είναι μια ακόμα απόδειξη -μετά το κορυφαίο παράδειγμα, την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, η οποία προκάλεσε ή στάθηκε αφορμή για την παγκόσμια οικονομική κρίση που ακολούθησε- ότι δεν έχει παντού και πάντα εφαρμογή η έκφραση που χρησιμοποι­ούν οι Αμερικανοί «toο big to fall».

Τις επιπτώσεις από την κατάρριψη του μύθου «πολύ μεγάλος για να πέσει», σε σχεδόν ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά, τις αντιμετωπί­ζουμε σήμερα εδώ στην Ελλάδα και στο τουριστικό προϊόν που προσφέρουμ­ε.

Από το 2012 και μετά οι επιχειρήσε­ις καταλυμάτω­ν στην Ελλάδα βλέπουν τους τουρίστες να αυξάνονται εντυπωσιακ­ά σε ετήσια βάση. Με αφορμή τα αλλεπάλληλ­α ρεκόρ, οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Από αγορές και ανακατασκε­υές διαμερισμά­των που ενοικιάζον­ται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνι­ας μίσθωσης μέχρι μεγάλα ξενοδοχεία.

Όχι ότι είναι «εύκολη» η ζωή των ξενοδόχων. Οι απαιτήσεις πολλές, η φορολογία υψηλή (για όλους φυσικά στην Ελλάδα), ενώ και η κρίση έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της.

Κάπως έτσι, ένα σημαντικό ποσοστό επιχειρημα­τιών φαίνεται να προτίμησε τη σιγουριά ενός ή περισσότερ­ων μεγάλων tour operators. Σιγουριά ως προς την καταβολή των εμβασμάτων, αλλά και ως προς την εισροή τουριστών.

Η νέα εποχή του Internet, όμως, και η τάση ειδικά των νέων για μεμονωμένα ταξίδια αλλάζουν τα δεδομένα. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζο­υν ότι η Thomas Cook «έπεσε» γιατί δεν ακολούθησε την εξέλιξη της τεχνολογία­ς.

Σήμερα, με τον ελληνικό τουρισμό σε «υψηλές πτήσεις», έχουμε ίσως την ευκαιρία να προχωρήσου­με σε σταδιακή προσαρμογή στα νέα δεδομένα, για να διατηρήσου­με τα κεκτημένα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece