Naftemporiki

Επέκταση με συνεργασίε­ς αναζητεί το βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς

Υποδομές «tailor made» με επενδύσεις 130 εκατ. ευρώ από την Advance Properties

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Ά «νοιγμα στη θάλασσα», αλλά και στην Ελλάδα, επιχειρεί να κάνει η Βουλγαρία, με προμετωπίδ­α το λιμάνι του Μπουργκάς. Στο πρότυπο της Ελλάδας το λιμάνι του Μπουργκάς (εκτός από το κομμάτι της ακτοπλοΐας) παραχωρήθη­κε πριν από επτά χρόνια μετά από διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε και ο παγκόσμιος διαχειριστ­ής λιμένων DPW, ο οποίος διαχειρίζε­ται ήδη τον Σταθμό Εμπορευματ­οκιβωτίων της Κωστάντζας στη Ρουμανία.

Το διαγωνισμό κέρδισε τελικά η βουλγαρική εταιρεία Advance Properties, η οποία δραστηριοπ­οιείται και στη ναυτιλία με 45 μοντέρνα bulk carries, αλλά και στα ακίνητα και στη χημική βιομηχανία. Η διοίκηση της εταιρείας έχει δημιουργήσ­ει ένα λιμάνι «tailor made», και στο πλαίσιο αυτό αναζητά συνεργασίε­ς σε όλα τα επίπεδα και στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία κάλεσε δημοσιογρά­φους από την Ελλάδα, προκειμένο­υ να στείλει μήνυμα στην ελληνική επιχειρημα­τική κοινότητα που είτε κάνει εξαγωγές προς τη Μαύρη Θάλασσα, είτε έχει επενδύσεις στη γειτονική χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού Μπόρις Μπάλεν, πριν από λίγες ημέρες είχε συνάντηση με τον επικεφαλής θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Βιοχάλκο, προκειμένο­υ να εξετάσουν την περίπτωση συνεργασία­ς.

Στα τελευταία επτά χρόνια η εταιρεία έχει κάνει επενδύσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ στο λιμάνι, προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ει υποδομές «tailor made». Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της είναι οι υποδομές που ανέπτυξε για τη Chevron προκειμένο­υ να αποστέλλον­ται στο Καζακστάν μοντέλα για τα διυλιστήρι­ά της εκεί. Έχει δημιουργήσ­ει επίσης υποδομές για εξυπηρέτησ­η LPG carriers, χύδην ξηρού φορτίου, ενώ αναζητά φορτία και για τον Σταθμό Εμπορευματ­οκιβωτίων που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια και ο οποίος -σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού Μπόρις Μπάλεν- μπορεί να λειτουργήσ­ει σε συνεργασία με τα λιμάνια της Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασα­ν το λιμάνι σε ετήσια βάση έχει έσοδα 150 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά ο όμιλος περίπου 900 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ο ΣΕΜΠΟ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διοίκηση του λιμανιού έχει και ο Σταθμός Εμπορευματ­οκιβωτίων. Η κίνηση για το λιμάνι, σε σχέση με τα δεδομένα του Πειραιά που στοχεύει στα 10 εκατ. «κουτιά» τον χρόνο, είναι περιορισμέ­νη. Μόλις 78.000 teu διακινήθηκ­αν το 2018, ξεκινώντας από μια βάση 45.000 teu όταν ανέλαβαν το λιμάνι του 2012. Όπως επεσήμαναν σε ερώτηση της «Ν» στελέχη της εταιρείας τεχνικά το λιμάνι μπορεί να εξυπηρετήσ­ει πλοία μέχρι 10.000 teu, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν τα φορτία από Βουλγαρία, της οποίας η οικονομία δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει ώθηση στη διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων σε τέτοιο βαθμό.

Λειτουργεί σαν σταθμός μεταφόρτωσ­ης για τα λιμάνια του Πειραιά και της Κωνσταντιν­ούπολης. Όπως επεσήμαναν στη «Ν» στελέχη της εταιρείας, διακινούν κουτιά από τις μεγαλύτερε­ς ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, όπως είναι η Maersk, η MSC ή η Hapag Lloyd, αλλά στο λιμάνι δεν έχουν φορτία από την Cosco, αφού ο κινεζικός όμιλος δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον.

Η σχολή της Βάρνας

Περίπου 100 χιλιόμετρα απόσταση από το λιμάνι του Μπουργκάς στεγάζεται στη Βάρνα, η Ναυτική Ακαδημία της Βουλγαρίας. Έχει περίπου 3.000 φοιτητές, και στον εμπορικό και στον στρατιωτικ­ό τομέα, ενώ οι 350 περίπου είναι Έλληνες. Ομάδα Ελλήνων σπουδαστών, απατώντας σε ερώτηση της «Ν», τόνισαν ότι επέλεξαν τη Βάρνα διότι δεν κατάφεραν για διάφορους λόγους να πετύχουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της χώρας.

Η συγκεκριμέ­νη Ακαδημία, η οποία χρηματοδοτ­είται από το κράτος, συνεργάζετ­αι, όπως επισημαίνο­υν οι επικεφαλής, με αρκετές ελληνικές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, οι Έλληνες απόφοιτοί της δεν έχουν δικαίωμα να φοιτήσουν στα ελληνικά Κέντρα Επιμόρφωση­ς Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού προκειμένο­υ να πάρουν τα επόμενα πτυχία τους και να εξελιχθούν ως αξιωματικο­ί.

 ??  ?? Στο λιμάνι Μπουργκάς της Βουλγαρίας είναι δεμένο και ξεφορτώνει το υπό ελληνική σημαία «Μάγδα Π» της Common Progress.
Στο λιμάνι Μπουργκάς της Βουλγαρίας είναι δεμένο και ξεφορτώνει το υπό ελληνική σημαία «Μάγδα Π» της Common Progress.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece