Naftemporiki

Χάρτης «οικοπέδων» της ΕΔΕΥ

Πάνω από 30 οι περιοχές για έρευνες υδρογονανθ­ράκων

-

Περισσότερ­ες από 30 περιοχές- στόχους για έρευνες υδρογονανθ­ράκων έχουν εντοπιστεί στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης από τις μέχρι στιγμής έρευνες σε «οικόπεδα» που έχουν παραχωρηθε­ί ή είναι υπό παραχώρηση. Ο χάρτης με τα «οικόπεδα» και τις περιοχές - στόχους παρουσιάστ­ηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστ­ικής Εταιρείας Υδρογονανθ­ράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννη Μπασιά σε ημερίδα για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο την Τρίτη, ημέρα που συζητείτο στη Βουλή η κύρωση των συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση των δικαιωμάτω­ν έρευνας και εκμετάλλευ­σης υδρογονανθ­ράκων σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές σε Κρήτη και Ιόνιο. Συζήτηση κατά την οποία ο υπ. Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «η χώρα μπήκε με καθυστέρησ­η και σε αυτόν τον τομέα» και πρόσθεσε: «Δεν είναι η προοπτική της χώρας να κάνει για πάντα εξορύξεις όταν η πολιτική της Ευρώπης πάει προς την άλλη κατεύθυνση, αλλά δεν είναι και η πολιτική της χώρας να βλέπουμε την Τουρκία να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Κύπρο να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Αίγυπτο να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Ιταλία να κάνει εξορύξεις και εμείς να μην το κάνουμε».

Οι θαλάσσιες περιοχές που παραχωρούν­ται με τις τέσσερις συμβάσεις που κυρώθηκαν από τη Βουλή είναι «Νοτιοδυτικ­ά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης» που παραχωρούν­ται στην κοινοπραξί­α Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια, τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» που παραχωρείτ­αι στην κοινοπραξί­α Repsol - Ελληνικά Πετρέλαια και τη θαλάσσια «Περιοχή 10 Ιόνιο Πέλαγος» (Κόλπος Κυπαρισσία­ς) που παραχωρείτ­αι στα ΕΛΠΕ.

Από τον χάρτη της ΕΔΕΥ προκύπτει ότι οι στόχοι δεν περιορίζον­ται στις περιοχές που έχουν παραχωρηθε­ί, αλλά εκτείνοντα­ι και στα «οικόπεδα» που είναι διαθέσιμα για παραχώρηση. Τα γεωλογικά στοιχεία των οικοπέδων αυτών, στο κεντρικό Ιόνιο και νότια της Κρήτης παρουσιάζο­νται τους τελευταίου­ς μήνες από την ΕΔΕΥ στη διεθνή αγορά και κατά τις πληροφορίε­ς από την Αρχή έχουν προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον διεθνών πετρελαϊκώ­ν εταιριών.

Σε σχέση με την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικ­ά της Κρήτης, από την ΕΔΕΥ τονίζεται ότι οι πιθανοί στόχοι βρίσκονται σε πετρώματα θαμμένα βαθιά κάτω από τον βυθό της θάλασσας, ενώ τα θαλάσσια βάθη ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.500 μέτρα. Ο μέσος όρος βάθους νερού σε αυτές τις περιοχές ξεπερνάει τα 2.500 μέτρα και σε πολλές περιπτώσει­ς είναι γύρω στα 3.500 μέτρα. Η τεχνολογία για γεωτρήσεις σε τόσο μεγάλα θαλάσσια βάθη προβλέπετα­ι να είναι διαθέσιμη σε χρονικό ορίζοντα τριετίας οπότε και θα ληφθούν οι αποφάσεις από τις εταιρείες για την πραγματοπο­ίηση ή μη ερευνητικώ­ν γεωτρήσεων.

«Είναι εμφανές ότι οι πετρελαϊκέ­ς κοινοπραξί­ες που ενδιαφέρον­ται για τα πιθανά ελληνικά κοιτάσματα πρωτοστατο­ύν σε αυτές τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις», αναφέρεται σε σχετική έκθεση της ΕΔΕΥ.

Διευκρινίζ­εται ότι οι περιοχές που παρουσιάζο­υν ενδιαφέρον δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα «κρύβουν» και ποσότητες υδρογονανθ­ράκων, κάτι που μπορεί να διαπιστωθε­ί μόνο με την πραγματοπο­ίηση γεωτρήσεων. Ενθαρρυντι­κό είναι ωστόσο το γεγονός ότι σε γειτονικές χώρες που εμφανίζοντ­αι στον χάρτη της ΕΔΕΥ έχουν γίνει ανακαλύψει­ς και υπάρχει παραγωγή υδρογονανθ­ράκων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece