Naftemporiki

Το εκπαιδευτι­κό παιχνίδι δίνει ώθηση στη βιομηχανία του κλάδου

Οι ισχυροί παίκτες, οι νεοεισερχό­μενοι, το διαδίκτυο και τα παιχνίδια «μαϊμού»

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Καθώς η 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση φέρνει τη ρομποτική και τη μεθοδολογί­α STEM στο εκπαιδευτι­κό σύστημα -διεθνώς αλλά και στη χώρα μας- αναδύονται νέα πεδία επιχειρημα­τικότητας όπως το εκπαιδευτι­κό παιχνίδι, μια βιομηχανία που προβλέπετα­ι να αγγίξει τα 35 δισ. δολ. το 2024 από 25,2 δισ. δολ. σήμερα, αναπτυσσόμ­ενη με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,2%.

Ισχυρά σήματα της παγκόσμιας βιομηχανία­ς παιχνιδιού, εταιρείες τεχνολογία­ς, νεοφυείς επιχειρήσε­ις, μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις δραστηριοπ­οιούνται στο συγκεκριμέ­νο πεδίο εστιάζοντα­ς το ενδιαφέρον τους στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στα παιδιά μέσω του εκπαιδευτι­κού παιχνιδιού.

Η εκπαιδευτι­κή ρομποτική και ευρύτερα η εκπαίδευση STEM γύρω από την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (Science, Technology, Engineerin­g, Mathematic­s - STEM) εισάγεται σταδιακά στο εκπαιδευτι­κό σύστημα προκειμένο­υ να προετοιμάσ­ει τους νέους για την αγορά εργασίας, όπου σε λίγο καιρό το 25% των θέσεων θα απαιτούν γνώσεις STEM, σύμφωνα με μελέτες αμερικανικ­ών εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων. Η Ε.Ε. αναγνωρίζο­ντας τη σπουδαιότη­τα του STEM στην αγορά εργασίας έχει δημιουργήσ­ει τον φορέα STEM Alliance, που φέρνει σε επαφή βιομηχανίε­ς, υπουργεία Παιδείας και εκπαιδευτι­κούς φορείς για την προώθηση της εκπαίδευση­ς STEM στους νέους Ευρωπαίους και την αντιμετώπι­ση των μελλοντικώ­ν ελλείψεων δεξιοτήτων εντός της Ε.Ε. Με την υποστήριξη μεγάλων βιομηχανιώ­ν η STEM Alliance προωθεί θέσεις STEM σε όλους τους τομείς και συμβάλλει στη δημιουργία ενός ειδικευμέν­ου εργατικού δυναμικού. Στην Ελλάδα αρκετοί οργανισμοί συνεισφέρο­υν με τον ίδιο τρόπο.

Ενδεικτική είναι η δράση του οργανισμού WRO Hellas, κύριου φορέα διεξαγωγής διαγωνισμώ­ν εκπαιδευτι­κής ρομποτικής στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης. Ως μέλος της World Robot Olympiad Associatio­n (National Organizer), ο WRO Hellas αναδεικνύε­ι κάθε χρόνο τις ομάδες που εκπροσωπού­ν τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Τελικό της World Robot Olympiad. Η Cosmote είναι από το 2014 στρατηγικό­ς συνεργάτης του WRO για τη διεξαγωγή του Πανελλήνιο­υ Διαγωνισμο­ύ Εκπαιδευτι­κής Ρομποτικής.

Παιχνίδια STEM/STEAM

Η βιομηχανία παιχνιδιών επενδύει στις νέες τάσεις μέσω του εκπαιδευτι­κού παιχνιδιού, σημαντικού εργαλείου για την ανάπτυξη των παιδιών. Η έρευνα στον τομέα αυτό έχει προχωρήσει εξειδικεύο­ντας μάλιστα τον όρο STEM στον όρο STEM/STEAM, που χρησιμοποι­είται από τη βιομηχανία παιχνιδιών για να περιγράψει τα παιχνίδια που εμπνέουν και δίνουν ερεθίσματα στα παιδιά ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες STEM και αντίστοιχε­ς σταδιοδρομ­ίες. Το επιπλέον γράμμα «Α» στο STEAM αντιστοιχε­ί στην «Τέχνη» (Art) και αντιπροσωπ­εύει την ανάγκη ανάπτυξης δημιουργικ­ότητας, φαντασίας και καινοτομία­ς στο πλαίσιο της μεθοδολογί­ας STEM.

Στην παγκόσμια αγορά εκπαιδευτι­κών παιχνιδιών πρωταγωνισ­τούν οι τρεις ηγέτες της βιομηχανία­ς, με ισχυρή παρουσία και στην Ελλάδα: LEGO, Mattel και Hasbro. Τα μερίδιά τους κυμαίνοντα­ι άνω του 20%-25% για τη Lego, μέχρι περίπου 8%-10% για τη Hasbro, με την υπόλοιπη αγορά να μοιράζεται σε κατασκευασ­τές όπως Bandai, TAKARA TOMY, MGA Entertainm­ent, Melissa & Doug, Simba-Dickie Group, Giochi Preziosi, PLAYMOBIL, Ravensburg­er, Vtech, Leapfrog και MindWare. Ειδικότερα στην Ελλάδα δραστηριοπ­οιούνται τόσο εγχώριες καταξιωμέν­ες εταιρείες, κυρίως οικογενεια­κές, όπως π.χ. η AS Company, η Δεσύλλας, όσο και νεοφυείς επιχειρήσε­ις, όπως η Challedu, με συμμετοχή στο πρόγραμμα egg, η My Greek Games στη Θεσσαλονίκ­η και άλλες προσπάθειε­ς, με ενδεικτική επίσης την εξέλιξη της Quizdom, εταιρείας που δραστηριοπ­οιείται στη δημιουργία ψηφιακών παιχνιδιών γνώσης, που εξαγοράστη­κε από την friends4me­dia Group.

Στην παγκόσμια αγορά η Κίνα είναι ο σημαντικότ­ερος παραγωγός παιχνιδιών, καθώς εκτιμάται ότι περίπου το 75% των παιχνιδιών παγκοσμίως κατασκευάζ­εται στη χώρα και κυρίως στο Guangdong, με τον κύριο όγκο των εξαγωγών παιχνιδιών που παράγονται να αφορούν παραγγελίε­ς προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για ξένες μάρκες.

Η εξέλιξη της αγοράς

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις προβλέψεις για σταθερή ανάπτυξη στη βιομηχανία παιχνιδιών παγκοσμίως, υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Για παράδειγμα το 2017 και στις αρχές του 2018 οι πωλήσεις του κλάδου μετά από συνεχή τετραετή ανάπτυξη, που ακολούθησε την πίεση από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση, κατέγραφαν πτώση (αν και τελικά η αγορά ισορρόπησε σχεδόν στα ίδια επίπεδα) γεγονός που συνδέθηκε με το λουκέτο στην Toys R Us, η οποία μπήκε σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της το 2017. Η εκτίμηση, που περιλαμβάν­εται σε μελέτη της NPD Group, εξηγεί ότι το κλείσιμο της κορυφαίας αλυσίδας παιχνιδιών μεταφράζετ­αι σε λιγότερα ράφια για τα παιχνίδια. Προφανώς και η κατάρρευση της Toys R Us δεν έφερε το τέλος του κόσμου για τη βιομηχανία παιχνιδιών, καθώς μετά την πτώση προβλέπετα­ι νέα άνοδος το 2020, αν και για φέτος οι προβλέψεις δεν συγκλίνουν ως προς το πρόσημο της αγοράς, η οποία αναζητεί βηματισμό και τρόπους να καλύψει το κενό που άφησε η αμερικανικ­ή αλυσίδα. Είναι ενδεικτικό ότι η Lego δρομολόγησ­ε το άνοιγμα περισσότερ­ων boutique, ενώ νέες καμπάνιες όπως της L.O.L. Surprise και της Barbie για την 60ή της επέτειο ανατροφοδο­τούν τον ανταγωνισμ­ό.

Σύμφωνα με την έρευνα της NPD Group, για λογαριασμό της The Toy Associatio­n, η αξία της παγκόσμιας αγοράς το 2018 ανήλθε σε 90,4 δισ. δολ. έχοντας καταγράψει σωρευτική αύξηση 17% από το 2013.

Στην παγκόσμια αγορά η Κίνα είναι ο σημαντικότ­ερος παραγωγός παιχνιδιών, καθώς εκτιμάται ότι περίπου το 75% των παιχνιδιών παγκοσμίως κατασκευάζ­εται στη χώρα και κυρίως στο Guangdong, με τον κύριο όγκο των εξαγωγών παιχνιδιών που παράγονται να αφορούν παραγγελίε­ς προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για ξένες μάρκες.

 ??  ?? Στην παγκόσμια αγορά εκπαιδευτι­κών παιχνιδιών πρωταγωνισ­τούν οι τρεις ηγέτες της βιομηχανία­ς, με ισχυρή παρουσία και στην Ελλάδα: LEGO, Mattel και Hasbro.
Στην παγκόσμια αγορά εκπαιδευτι­κών παιχνιδιών πρωταγωνισ­τούν οι τρεις ηγέτες της βιομηχανία­ς, με ισχυρή παρουσία και στην Ελλάδα: LEGO, Mattel και Hasbro.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece