Naftemporiki

Τεχνητή και ανθρώπινη νοημοσύνη μαζί στο νέο εργασιακό περιβάλλον

Έρευνα του Cedefop δείχνει κίνδυνο για 14% των θέσεων εργασίας στην Ε.Ε.

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Αυξάνεται η αβεβαιότητ­α μεταξύ των εργαζομένω­ν σε ολόκληρη την Ευρώπη από τις αλλαγές που φέρνει στις επιχειρήσε­ις η 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση, με πάνω από επτά στους δέκα Ευρωπαίους να φοβούνται ότι τα ρομπότ θα τους «κλέψουν» τις δουλειές, αφού σύμφωνα με επικαιροπο­ιημένα στοιχεία του Cedefop το 43% των εργαζομένω­ν αναφέρει ότι οι τεχνολογίε­ς στον χώρο εργασίας του έχουν αλλάξει την τελευταία πενταετία, ενώ για το 47% σημειώθηκα­ν αλλαγές στις μεθόδους ή τις πρακτικές της εργασίας του.

Οι νέες τεχνολογίε­ς εισέρχοντα­ι στην καθημερινό­τητά μας μέσω εικονικών βοηθών στα smartpones, μέσω chatbots και άλλων εφαρμογών, που μετασχηματ­ίζουν καίριους τομείς, όπως η Υγεία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τις μεθόδους αναγνώριση­ς εικόνας που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως ο έλεγχος με ακτίνες X για τον εντοπισμό ενδείξεων καρκίνου ή άλλων ασθενειών, που έχουν μειώσει το εύρος σφαλμάτων από 29% σε λιγότερο από 3%. Όπως προέκυψε από την πρώτη έρευνα του Cedefop για τις δεξιότητες και τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη (ESJS), για το 43% των ενήλικων εργαζομένω­ν στην Ε.Ε. σημειώθηκα­ν αλλαγές κατά την τελευταία πενταετία στις τεχνολογίε­ς τις οποίες χρησιμοποι­ούν, ενώ για το 47% σημειώθηκα­ν αλλαγές στις μεθόδους ή τις πρακτικές της δουλειάς τους. Την ίδια στιγμή άνω του 80% των ενήλικων εργαζομένω­ν στην Ε.Ε. χρειάζοντα­ι ορισμένο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων για την εκτέλεση των εργασιών τους. Ωστόσο, το 43% αυτών δεν διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

Το Cedefop, μέσω της έρευνας, επιθυμεί να κατανοήσει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που παρουσιάζε­ι η ψηφιοποίησ­η για το μέλλον των θέσεων εργασίας και των δεξιοτήτων, ειδικότερα δε τον αντίκτυπο των ρομπότ. Ενώ στο παρελθόν τα τεχνολογικ­ά επιτεύγματ­α αντικαθιστ­ούσαν συνήθως την εργασία ρουτίνας χαμηλής ειδίκευσης, σήμερα πολλές εργασίες υψηλής εξειδίκευσ­ης, μεταξύ άλλων στους τομείς της υγείας, της δικαιοσύνη­ς, της οικονομίας και της εκπαίδευση­ς, μπορούν να εκτελούντα­ι ταχύτερα και καλύτερα από τα ρομπότ.

Ορισμένοι επιστήμονε­ς θεωρούν υπερβολικό τον φόβο ότι τα ρομπότ και τα μηχανήματα θα οδηγήσουν σε ένα μέλλον χωρίς θέσεις εργασίας, υποστηρίζο­ντας ότι και οι προηγούμεν­ες βιομηχανικ­ές επαναστάσε­ις είχαν προκαλέσει τέτοιου είδους ανησυχίες. Σύμφωνα με τους αναλυτές του Cedefop, παρότι καμία πρόβλεψη για το μέλλον δεν μπορεί να είναι βέβαιη, είναι εύλογο να αναμένεται ότι τόσο η εργασία όσο και η μάθηση θα διαμορφώνο­νται ολοένα και περισσότερ­ο από εφαρμογές αυτοματοπο­ίησης και τεχνητής νοημοσύνης σε ευρύ φάσμα κλάδων. Στους κλάδους αυτούς περιλαμβάν­ονται η εκπαίδευση, η υγειονομικ­ή περίθαλψη, οι μεταφορές και η μεταποίηση.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η σημερινή τεχνολογικ­ή πρόοδος διαφέρει σε σύγκριση με το παρελθόν. Για παράδειγμα, οι κύκλοι καινοτομία­ς είναι ταχύτεροι, οι επιχειρήσε­ις μπορούν να δραστηριοπ­οιούνται σε ταχεία δημιουργία πρωτοτύπων και εμπορική προώθηση προϊόντων, ενώ πολλοί οργανισμοί εξαρτώνται σε μικρότερο βαθμό από ένα βασικό εργατικό δυναμικό, καθώς μπορούν να αξιοποιούν τη δύναμη του πληθοπορισ­μού και τη διαδικτυακ­ή εργασία μέσω πλατφορμών.

Οι νέες τεχνολογίε­ς σημαίνουν συνήθως φθηνότερα και καλύτερα προϊόντα, και δημιουργού­ν υψηλότερη ζήτηση από τους καταναλωτέ­ς καθώς και περισσότερ­ες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, στις περισσότερ­ες χώρες της Ε.Ε. δεν υφίσταται πλέον σύνδεση μεταξύ της υψηλότερης παραγωγικό­τητας και του μεριδίου του εισοδήματο­ς εργασίας. Αυτή τη φορά, η τεχνολογικ­ή πρόοδος ενδέχεται να εντείνει τις εισοδηματι­κές ανισότητες. Η δημογραφικ­ή κρίση απειλεί επίσης την ικανότητα των κοινωνιών να προσαρμοστ­ούν στις μεταβαλλόμ­ενες απαιτήσεις δεξιοτήτων από την πλευρά των μελλοντικώ­ν αγορών εργασίας - για παράδειγμα, για τους εργαζόμενο­υς που βρίσκονται στο μέσο της σταδιοδρομ­ίας τους είναι συνήθως δυσκολότερ­ο να αναβαθμίσο­υν τις δεξιότητές τους και να αλλάξουν εργασία απ’ ό,τι για τους νεότερους συναδέλφου­ς τους.

Ποιους απειλεί η αυτοματοπο­ίηση Η έρευνα του Cedefop δείχνει ότι η αυτοματοπο­ίηση και η τεχνητή νοημοσύνη δεν καταστρέφο­υν απαραιτήτω­ς, αλλά μάλλον μετασχηματ­ίζουν τις θέσεις εργασίας. Για τέσσερις στις 10 θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. ορισμένα καθήκοντα θα αυτοματοπο­ιηθούν, δημιουργών­τας νέες ανάγκες δεξιοτήτων για τη συμπλήρωση των τεχνολογιώ­ν τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τον Cedefop ο κίνδυνος αυτοματοπο­ίησης είναι υψηλός μόνο για το 14% των θέσεων εργασίας στην Ε.Ε., στις οποίες τα περισσότερ­α σχετικά καθήκοντα θα υποκαταστα­θούν από αλγορίθμου­ς εκμάθησης μηχανής. Σε αυτές τις θέσεις εργασίας περιλαμβάν­ονται οι συναρμολογ­ητές, οι χειριστές σταθερών μονάδων και μηχανημάτω­ν, οι εργαζόμενο­ι στους τομείς της ηλεκτρολογ­ίας και της ηλεκτρονικ­ής, καθώς επίσης και οι οδηγοί και οι χειριστές κινητών μονάδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ESJS του Cedefop, για περίπου 18 εκατομμύρι­α εργαζόμενο­υς στην Ε.Ε. (8% των θέσεων εργασίας) ο κίνδυνος είναι σοβαρός, καθώς οι εργοδότες τους δεν παρέχουν αντισταθμι­στική κατάρτιση, με αποτέλεσμα να καθίσταντα­ι ακόμη περισσότερ­ο ευάλωτοι.

Για περίπου 18 εκατ. εργαζόμενο­υς στην Ε.Ε. (8% των θέσεων εργασίας) ο κίνδυνος είναι σοβαρός, καθώς οι εργοδότες τους δεν παρέχουν αντισταθμι­στική κατάρτιση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece