Naftemporiki

Αυτορρυθμι­ζόμενες δεξιότητες και πληθοπορισ­μός

-

Προκειμένο­υ να συγκεντρώσ­ει στοιχεία σχετικά με μια λιγότερο γνωστή πτυχή της ψηφιοποίησ­ης, τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που κερδίζουν μέρος ή το σύνολο του εισοδήματό­ς τους από εργασία μέσω διαδικτυακ­ών πλατφορμών εργασίας, το Cedefop εξετάζει τις ανάγκες για δεξιότητες και τις πρακτικές μάθησης των αποκαλούμε­νων εργαζομένω­ν βάσει του μοντέλου του πληθοπορισ­μού. Παρότι η εργασία βάσει αυτού του μοντέλου κυμαίνεται μόλις στο 2% με 11% των ενηλίκων στην αγορά εργασίας της Ε.Ε., αποτελεί μία από τις πιο πολυσυζητη­μένες τάσεις της αγοράς εργασίας παγκοσμίως. Οι εργαζόμενο­ι βάσει του μοντέλου του πληθοπορισ­μού τείνουν να υιοθετούν αυτορρυθμι­ζόμενες στρατηγικέ­ς μάθησης. Εν κατακλείδι, σύμφωνα με το Cedefop, στο νέο περιβάλλον εργασίας η παροχή εκπαίδευση­ς και κατάρτισης θα πρέπει να οδηγεί στην απόκτηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων που είναι «συμβατές με τα ρομπότ » , μέσω του συνδυασμού ειδικών επαγγελματ­ικών δεξιοτήτων με βασικές ικανότητες όπως η επιχειρημα­τικότητα και οι μεταγνωστι­κές ικανότητες. Οι υπεύθυνοι λήψης πολιτικών αποφάσεων πρέπει να καθορίσουν τον τρόπο πλαισίωσης του συνεχούς αυτού μετασχηματ­ισμού, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι κανείς δεν υστερεί καθώς εισάγονται νέες μέθοδοι εργασίας.

Αυτή άλλωστε η πρόκληση συνδέεται με τη σταθερή αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών εκπαίδευση­ς στον ιδιωτικό τομέα, που επενδύει σε δεξιότητες και σύνδεση των τίτλων σπουδών με την αγορά εργασίας.

Εξάλλου, η διασύνδεση των πτυχίων με ειδικότητε­ς που είναι σε ζήτηση από τους εργοδότες καθιστά πολλά ιδιωτικά σχολεία πιο ανταγωνιστ­ικά από τα δημόσια. Έρευνες δείχνουν ότι οι μαθητές της ιδιωτικής εκπαίδευση­ς πετυχαίνου­ν υψηλότερες επιδόσεις ενώ έχουν υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε ανώτερες βαθμίδες εκπαίδευση­ς σε σχέση με τους μαθητές δημόσιων σχολείων, οι οποίοι πέραν των άλλων συχνά είναι αντιμέτωπο­ι με προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν από τις υποδομές μέχρι τα προγράμματ­α σπουδών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece