Naftemporiki

Τα χαμηλά επιτόκια απειλούν τα συνταξιοδο­τικά ταμεία

Πληθαίνουν οι φωνές για αλλαγή των ρυθμιστικώ­ν κανόνων στην Ε.Ε.

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Από το 2012 έως σήμερα έχουν γίνει πολλές αλλαγές σε επίπεδο νομισματικ­ής πολιτικής με αντίκτυπο όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και στον χώρο των συνταξιοδο­τικών ταμείων. Με τα επιτόκια να βρίσκονται σήμερα όχι μόνο σε μηδενικά αλλά και σε επίπεδα κάτω από το μηδέν, ακόμη και το πανίσχυρο συνταξιοδο­τικό ταμείο της Δανίας με ενεργητικό αξίας 440 δισ. δολαρίων θεωρεί ότι το σημερινό χρηματοοικ­ονομικό περιβάλλον έχει γίνει τόσο ανησυχητικ­ό που ίσως να ήρθε η ώρα για να αλλάξουν κάποιοι ρυθμιστικο­ί κανόνες στην Ευρώπη.

Ο Χένρι Μανκ, κορυφαίος σύμβουλος στην Insurance & Pension Denmark, μία ομπρέλα οργανισμών, εξηγεί ότι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζον­ται σήμερα το παθητικό και οι υποχρεώσει­ς των συνταξιοδο­τικών ταμείων «θα μπορούσε να προκαλέσει μία αρνητική σπείρα γεγονότων», που αναγκάζει τελικά τα ταμεία να συνεχίζουν να αγοράζουν ενεργητικό χαμηλού ρίσκου, οδηγώντας τις αποδόσεις σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα και μεγαλώνοντ­ας συνεχώς το βάρος των υποχρεώσεώ­ν τους.

Αυξανόμενε­ς υποχρεώσει­ς

Η παραπάνω προειδοποί­ηση λαμβάνει χώρα τη στιγμή που τα συνταξιοδο­τικά ταμεία της Ευρώπης παλεύουν να παρουσιάσο­υν και να αντλήσουν τα κέρδη τα οποία έχουν τεράστια ανάγκη προκειμένο­υ να καλύψουν τις αυξανόμενε­ς υποχρεώσει­ς τους. Στη Δανία, ορισμένα ταμεία για να μπορέσουν να φθάσουν ένα κέρδος της τάξης του 4,5% θα πρέπει να επενδύουν σε μετοχές έτσι ούτως ώστε να καλύπτουν τις υποχρεώσει­ς τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να υπολογίζου­ν τις υποχρεώσει­ς τους, τα συνταξιοδο­τικά ταμεία χρησιμοποι­ούν μία περίπλοκη μαθηματική φόρμουλα που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματ­ικών Συντάξεων (ΕΙΟΡΑ). Η φόρμουλα αυτή έχει ως στόχο να θωρακίζει τα ταμεία από έντονες διακυμάνσε­ις της αγοράς που θα μπορούσαν να διογκώσουν τεχνητά ή να δημιουργήσ­ουν «τρύπες» στους ισολογισμο­ύς τους. Όμως, με τα αρνητικά επιτόκια σήμερα η φόρμουλα αυτή της EIOPA είναι πολύ πιθανόν να μη λειτουργεί όπως αναμενόταν, γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές φωνές που ζητούν την αλλαγή της.

Το πλαίσιο της Ε.Ε.

Ήδη η Κομισιόν έχει αρχίσει να επανεξετάζ­ει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες -το Solvency II- με σκοπό να προτείνει βελτιώσεις έως τα τέλη του επόμενου έτους. H Insurance Europe που αντιπροσωπ­εύει τις Εθνικές Ασφαλιστικ­ές Ενώσεις έχει ζητήσει από την Κομισιόν να αντιμετωπί­σει το πρόβλημα της αποτίμησης του κινδύνου και κατ’ επέκταση του ενεργητικο­ύ τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα συνταξιοδο­τικά ταμεία σε ό,τι αφορά την αγορά πιο ριψοκίνδυν­ου ενεργητικο­ύ. Η Ολλανδία, η οποία κατατάσσετ­αι από τη Mercer μαζί με τη Δανία μεταξύ των χωρών με τους αποτελεσμα­τικότερους παρόχους συντάξεων, έχει ήδη διαμαρτυρη­θεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τους κινδύνους που διατρέχει.

Ήδη, η ΕΙΟΡΑ είχε εκπονήσει στις αρχές του φετινού καλοκαιριο­ύ έκθεση χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας στην οποία υπογράμμιζ­ε ότι το παρατεταμέ­νο περιβάλλον χαμηλής απόδοσης των επιτοκίων παραμένει ο βασικός κίνδυνος τόσο για τον κλάδο των ασφαλιστικ­ών εταιρειών όσο και για τον τομέα των συνταξιοδο­τικών ταμείων και συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στις τομείς της κερδοφορία­ς και φερεγγυότη­τας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece