Naftemporiki

Πιο φθηνός δανεισμός στην Τουρκία

Πιέσεις του Ερντογάν για ακόμη χαλαρότερη νομισματικ­ή πολιτική

-

Σε ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής της χώρας του αποβλέπει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι είναι ικανοποιημ­ένος με το μέχρι στιγμής ρυθμό επιτοκιακώ­ν μειώσεων.

«Τα επιτόκια έχουν μειωθεί σε λογικά επίπεδα με τις κατάλληλες παρεμβάσει­ς της κεντρικής τράπεζας. Πιστεύω όμως ότι θα υποχωρήσου­ν ακόμη περισσότερ­ο», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντο­ς κόμματός του Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης. Ο Ερντογάν παραμένει πιστός στο δόγμα του χαμηλότερο­υ κόστους δανεισμού, καθότι πιστεύει ότι μόνο αυτό μπορεί να κάμψει τον πληθωρισμό. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Μουράτ Γιουσάλ, έχει ωστόσο σηματοδοτή­σει ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα μετριάσει τον ρυθμό των επιτοκιακώ­ν μειώσεων μετά τις κινήσεις του Ιουλίου και Σεπτεμβρίο­υ. Υπό την ηγεσία του Γιουσάλ, η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 750 μονάδες βάσης.

Τα σχόλια αυτά δεν είναι και τόσο «εύπεπτα» από τον Ερντογάν, ο οποίος ως γνωστόν έχει έρθει σε σύγκρουση με τους κεντρικούς τραπεζίτες με αποκορύφωμ­α την παραίτηση του προκατόχου του Γιουσάλ επειδή δεν μείωσε αρκετά τα επιτόκια. Όμως οι μεγάλες προσδοκίες του Ερντογάν δεν φαίνεται να ικανοποιού­νται ούτε και με την πολιτική του Γιουσάλ, δεδομένου ότι η μείωση των επιτοκίων που έκανε στην πρώτη συνεδρίαση από τη στιγμή που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα δεν χαρακτηρίσ­τηκε «αρκετή». Εν συνεχεία, τις ημέρες που προηγήθηκα­ν της συνεδρίαση­ς του Σεπτεμβρίο­υ, ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα πρέπει να μειώσει το κόστος δανεισμού σε μονό νούμερο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με το βασικό επιτόκιο σήμερα στο 16,5%, γίνεται αντιληπτό ότι η περαιτέρω μείωση βρίσκεται ήδη στην ατζέντα του Γιουσάλ αυτό τον μήνα. Οικονομολό­γοι προβλέπουν τώρα νέα μείωση των επιτοκίων κατά 150 έως 200 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση από την πλευρά της προβλέπει ότι ο πληθωρισμό­ς θα κλείσει το έτος στο 12%, ενώ το βασικό σενάριο για την κεντρική τράπεζα όσον αφορά τον πληθωρισμό είναι ένα 13,9%. Οι διαμορφωτέ­ς πάντως νομισματικ­ής πολιτικής της Τουρκίας πιθανόν να επανεξετάσ­ουν τις προβλέψεις τους στο τέλος του μηνός.

 ??  ?? Οικονομολό­γοι προβλέπουν τώρα νέα μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κατά 150 έως 200 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου.
Οικονομολό­γοι προβλέπουν τώρα νέα μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κατά 150 έως 200 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece