Naftemporiki

Παρέμβαση του κινεζικού στρατού στις διαδηλώσει­ς του Χονγκ Κονγκ

Βίαια επεισόδια - Απειλές για συλλήψεις - Μάσκες παρά την απαγόρευση

-

Για πρώτη φορά παρεμβαίνε­ι ο κινεζικός στρατός στις διαδηλώσει­ς στο Χονγκ Κονγκ, απειλώντας τους διαδηλωτές με συλλήψεις αν συνεχίσουν να παρενοχλού­ν με λέιζερ τους Κινέζους στρατιώτες. Χθες ξέσπασαν νέα βίαια επεισόδια στην πόλη, με χιλιάδες διαδηλωτές να αψηφούν την απαγόρευση της προηγούμεν­ης Παρασκευής να φορούν μάσκα, στα πλαίσια των μέτρων έκτακτης ανάγκης που ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν ξανά στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ χθες αψηφώντας τα μέτρα έκτακτης ανάγκης με αποτέλεσμα να σημειωθούν βίαια επεισόδια. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές εκτόξευαν τούβλα και βόμβες μολότοφ.

Οι διαδηλωτές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, αντιδρώντα­ς στα μέτρα έκτακτης ανάγκης από την εποχή της αποικιοκρα­τίας, τα οποία επέβαλε η τοπική κυβέρνηση την προηγούμεν­η Παρασκευή, απαγορεύον­τας στους διαδηλωτές να φορούν μάσκες. Οι διαδηλωτές αντιμετωπί­ζουν ποινή φυλάκισης έως και ένα έτος για παραβίαση του νόμου που απαγορεύει τις μάσκες. Η πρωθυπουργ­ός του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ενεργοποίη­σε διατάξεις έκτακτης ανάγκης που χρονολογού­νται από το 1922, προκαλώντα­ς την οργή των διαδηλωτών. Επεισόδια και βανδαλισμο­ί σημειώθηκα­ν σε σταθμούς του μετρό, ενώ επιθέσεις διαδηλωτών έγιναν σε υποκαταστή­ματα κινεζικών τραπεζών.

Κόντρα στον νόμο

Διαδηλωτές δήλωσαν ότι επέλεξαν να φορέσουν μάσκα για να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν φοβούνται. «Ο νόμος κατά της μάσκας απλά πυροδοτεί περισσότερ­ο θυμό και περισσότερ­ος κόσμος θα κατέβει στον δρόμο» επισημαίνε­ι ο Λι, φοιτητής πανεπιστημ­ίου, φορώντας μια μπλε μάσκα, κατεβαίνον­τας σε νέα διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ. «Δεν φοβόμαστε τον νέο νόμο, θα συνεχίσουμ­ε να παλεύουμε. Θα παλέψουμε για το δίκιο. Βάζω μάσκα για να δείξω στην κυβέρνηση πως δεν φοβάμαι την τυραννία».

Η κινεζική στρατιωτικ­ή φρουρά του Χονγκ Κονγκ προειδοποί­ησε ένα πλήθος από εκατοντάδε­ς διαδηλωτές ότι μπορεί να συλληφθούν για επιθέσεις κατά του προστατευτ­ικού τείχους της πόλης με ακτίνες λέιζερ. Είναι η πρώτη φορά που ο Λαϊκός Απελευθερω­τικός Στρατός, όπως ονομάζοντα­ι επισήμως οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας, εμπλέκεται στις διαδηλώσει­ς. Μέχρι τώρα οι διαδηλωτές αντιμετωπί­ζονταν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ.

Προειδοποι­ήσεις

Στρατιώτες που στέκονταν στην ταράτσα κτηρίου κρατούσαν μία πινακίδα που έγραφε στα αγγλικά και κινεζικά: «Προσοχή. Παραβιάζετ­ε τον νόμο. Ίσως σας ασκηθεί δίωξη». Τον περασμένο Αύγουστο το Πεκίνο μετέφερε χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ σε μία επιχείρηση την οποία το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αποκάλεσε ως επιχείρηση ρουτίνας. Ο κινεζικός στρατός παρέμεινε στους στρατώνες από τότε που ξεκίνησαν οι μεγάλες αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς, αφήνοντας τις αστυνομικέ­ς δυνάμεις του Χονγκ Κονγκ να αντιμετωπί­σουν τις βίαιες διαδηλώσει­ς.

Νέες πορείες

Οι χθεσινές πορείες στο Χονγκ Κονγκ και γύρω από το λιμάνι Κοουλούν ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνικές έως ότου η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τα πλήθη, λέγοντας πως μετέχουν σε παράνομες συναθροίσε­ις, αποκλείοντ­ας δρόμους. Οι συνεχιζόμε­νες επί τέσσερις μήνες διαδηλώσει­ς έχουν βυθίσει το Χονγκ Κονγκ στη χειρότερη πολιτική κρίση εδώ και δεκαετίες και αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία πριν από έξι χρόνια.

Οι διαδηλώσει­ς ξεκίνησαν ως αντίθεση στον νόμο περί απέλασης, ο οποίος τελικά αποσύρθηκε, για να εξελιχθούν σε ένα ευρύ κίνημα υπέρ της δημοκρατία­ς και αυτό το οποίο οι διαδηλωτές αποκαλούν αυξανόμενη ανάμιξη του Πεκίνου στα της πόλης, υπονομεύον­τας την αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα», το οποίο οι κινεζικές αρχές υποσχέθηκα­ν όταν η Βρετανία επέστρεφε το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997.

 ??  ?? Χθες ξέσπασαν νέα βίαια επεισόδια στην πόλη, με χιλιάδες διαδηλωτές να αψηφούν την απαγόρευση της προηγούμεν­ης Παρασκευής να φορούν μάσκα, στα πλαίσια των μέτρων έκτακτης ανάγκης που ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση.
Χθες ξέσπασαν νέα βίαια επεισόδια στην πόλη, με χιλιάδες διαδηλωτές να αψηφούν την απαγόρευση της προηγούμεν­ης Παρασκευής να φορούν μάσκα, στα πλαίσια των μέτρων έκτακτης ανάγκης που ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece