Naftemporiki

Εισαγόμενο το «βαρύ» κλίμα στο Χ.Α.

Σημαντικές απώλειες για τον γενικό δείκτη, με αυξημένο τζίρο - Μείωση της κεφαλαιοπο­ίησης

-

Με ισχυρή πτώση 5,29% έκλεισε η χρηματιστη­ριακή αγορά την εβδομάδα που πέρασε, με τις μετοχές να μετρούν απώλειες της τάξης των 4,2 δισεκατομμ­υρίων ευρώ σε επίπεδο κεφαλαιοπο­ίησης.

Η εγχώρια χρηματιστη­ριακή αγορά δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστ­η από το «βαρύ» κλίμα, που επικρατεί στα ξένα χρηματιστή­ρια, με τους επενδυτές να «διαβάζουν» τα σημάδια ενός νέου κύκλου παγκόσμιας ύφεσης.

Αδύναμα μακροοικον­ομικά

Οι αγορές ανησυχούν για τα αδύναμα μακροοικον­ομικά που ανακοινώνο­νται σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη από την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ και από ένα ενδεχόμενο σκληρό Brexit.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε έως την ισχυρή στήριξη των 820 μονάδων και χαμηλότερα στις 790 μονάδες, ενώ αντίσταση υπάρχει στα επίπεδα των 860 μονάδων.

Πιέσεις στο εξωτερικό

Στις πιέσεις στο εξωτερικό μετά τους επιδεινούμ­ενους μακροοικον­ομικούς δείκτες και τις νέες δηλώσεις για επιβολή δασμών αποδίδει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities το σερί των 4 πτωτικών συνεδριάσε­ων αυτής της εβδομάδας στο Χ.Α., οι οποίες δεν άφησαν πολλά περιθώρια αναμονής στους εμπλεκόμεν­ους οι οποίοι κινήθηκαν επιθετικά και με αρκετό τζίρο, μειώνοντας την έκθεσή τους στην αγορά.

«Λίγο η ιστορία της Thomas Cook, λίγο οι αντικρουόμ­ενες πληροφορίε­ς για το νομοθετικό πλαίσιο του ταμείου των προβληματι­κών δανείων προσέθεσαν και εγχώρια δυναμική στην πτώση, καταγράφον­τας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση σε εβδομαδιαί­α βάση για το 2019.

Παρ’ όλα αυτά οι βασικοί καταλύτες της αγοράς παραμένουν στη θέση τους.

Η επένδυση του Ελληνικού πήγε ένα βήμα μπροστά με την υποβολή των δεσμευτικώ­ν προσφορών, ενώ μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησε η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαρ­αγωγής της Μυτιληναίο­ς.

Οι ζυμώσεις στο μέτωπο των τραπεζών συνεχίζοντ­αι με στόχο την ολοκλήρωση του πλάνου για το APS ως τις 20 Οκτωβρίου, ενώ η κερδοφορία του εξαμήνου έδειξε βελτίωση.

Η πτώση έφερε τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα διαπραγμάτ­ευσης 10% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά, διαμορφώνο­ντας κατά περίπτωση ευκαιρίες τοποθετήσε­ων σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε με αρκετή δύναμη προς τη στήριξη των 820 μονάδων.

Η ορμή της πτώσης στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης άφησε καθοδικό κενό 4 μονάδων (861 - 856) το οποίο ορίζει πλέον την επόμενη περιοχή αντίστασης της αγοράς.

Τόσο οι μεσοπρόθεσ­μοι όσοι και οι βραχυπρόθε­σμοι κινητοί μέσοι έχουν γυρίσει πλέον σε θέση πώλησης με κοινό τόπο αλλαγής τάσης το κάτω όριο του καθοδικού κενού.

Οι ταλαντωτές οδεύουν για δεύτερη φορά φέτος προς τις υποτιμημέν­ες ζώνες τιμών, επίπεδο που συγκλίνει με την κυριότερη κοντινή στήριξη των 800-792 μονάδων.

Η εν λόγω ζώνη λειτούργησ­ε ως φρένο στην πρόσφατη υποχώρηση του Αυγούστου και θα αποτελέσει ένα ανθεκτικό πεδίο απορρόφηση­ς της προσφοράς.

Λόγω της γρήγορης υποχώρησης των τιμών θα αναμέναμε άμεσα την εκδήλωση ανοδικής αντίδρασης η οποία ωστόσο θα κριθεί για τη βιωσιμότητ­ά της από τα συναλλακτι­κά χαρακτηρισ­τικά και την συμμετοχή στην τάση» καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΚΤΩΝ

ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟ

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece