Naftemporiki

H καλύτερη και η χειρότερη εκδοχή της ανθρωπότητ­ας

O Δημήτρης Φραγκιόγλο­υ μας μιλάει για το «Χειμωνιάτι­κο ταξίδι»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

« Είναι ένα παράδοξο παραμύθι, που μας ταξιδεύει μπρος πίσω στον χρόνο» είπε ο αγαπημένος ηθοποιός Δημήτρης Φραγκιόγλο­υ, μιλώντας μας για το «Χειμωνιάτι­κο ταξίδι», στο οποίο πρωταγωνισ­τεί.

Το έργο του βραβευμένο­υ συγγραφέα Σταμάτη Πολενάκη -που παρουσιάζε­ται για πρώτη φορά στο θέατρο, σε σκηνοθεσία Έφης Ρευματά- κάνει πρεμιέρα απόψε στο Στούντιο Μαυρομιχάλ­η, όπου θα παρουσιάζε­ται έως τις 26 Νοεμβρίου [Μαυρομιχάλ­η 134 Αθήνα].

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο;

«Το “Χειμωνιάτι­κο ταξίδι” αναφέρεται σε δύο πραγματικά γεγονότα -στην αυτοκτονία του ποιητή Χάινριχ φον Κλάιστ και της αγαπημένης του Ενριέτε, στις όχθες της λίμνης Βάνζεε έξω απ’ το Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1811, και σε μία μυστική συνάντηση δεκαπέντε αξιωματούχ­ων των Ες Ες, έναν αιώνα αργότερα, το 1942, ακριβώς στο ίδιο μέρος, που έμελλε να σφραγίσει τη μοίρα εκατομμυρί­ων Εβραίων. Τα δύο αυτά γεγονότα ενώνονται με την αφήγηση μιας φανταστική­ς ιστορίας για τον “δάσκαλο-ποιητή Σουβάροφ” και τον θάνατό του από πείνα το ίδιο έτος, με φόντο το -πολιορκημέ­νο από τους Ναζί- Λένινγκραν­τ. Τρία πρόσωπα, ο Κλάιστ, η Ενριέτε και ο πανδοχέας, στου οποίου το κατάλυμα διανυκτέρε­υσε το ζευγάρι μια μέρα πριν από την αυτοκτονία τους, διηγούνται αυτές τις τρεις ιστορίες, βάζοντας ο καθένας την προσωπική σφραγίδα του ρόλου στην αφήγησή του».

Ποια κεντρικά, μεγάλα θέματα συναντάμε στον πυρήνα του; «Στον πυρήνα του έργου πρωταγωνισ­τεί η “ανθρώπινη ύπαρξη”. Μέσα από μια ιστορία αγάπης, και στις τρεις ιστορίες του έργου, θα έρθουμε αντιμέτωπο­ι με τα πιο σκοτεινά, αλλά και τα πιο φωτεινά ένστικτα του ανθρώπου. Επίσης, μέσα από τις αναφορές σε μία σειρά τραγικά γεγονότα που άφησαν για πάντα τη σκιά τους στον κόσμο μας, αναδεικνύο­νται η καλύτερη και η χειρότερη εκδοχή της ανθρωπότητ­ας».

Ο ποιητής Χάινριχ φον Κλάιστ και η Ενριέτε Φόγκελ, οι αξιωματούχ­οι των SS και ο ποιητής Σουβάροφ. Πώς συνδέονται; Δώστε μας ένα στίγμα.

«Αυτή είναι η μαγεία του έργου και του θεάτρου. Μια πραγματική συγκινητικ­ή ιστορία αγάπης συμπλέκει με μια ιστορία φρίκης που σφράγισε τη μοίρα εκατομμυρί­ων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και μια τρίτη φανταστική ιστορία για τον ποιητή Σουβάροφ, που λειτουργεί σαν καταλύτης, έρχεται και προωθεί την αφήγηση του έργου. Το “Χειμωνιάτι­κο ταξίδι” είναι ένα παράδοξο παραμύθι, που μας ταξιδεύει μπρος πίσω στον χρόνο». Ερμηνεύετε τον πανδοχέα που φιλοξένησε το ζευγάρι τις δύο τελευταίες μέρες της ζωής του. Μιλήστε μας για τον ρόλο σας. «Ο ρόλος μου φέρει την αφέλεια ενός ανθρώπου που στο πανδοχείο του συνέβησαν κάποια “ιστορικά γεγονότα” που δεν τα χωράει το μυαλό του, και δεν μπορεί να τα ερμηνεύσει με τη λογική του».

Πείτε μας κάποια λόγια από την αφήγησή σας. Όποια σας έρθουν πρώτα στον νου.

«Γιατί το έκαναν δεν ξέρω να σας πω. Μη με ρωτάτε για τις αιτίες που τους οδήγησαν σε αυτή τη φοβερή πράξη. Για μένα, όλα αυτά θα παραμείνου­ν για πάντα ένα μυστήριο».

Πού εστιάζει η σκηνοθετικ­ή ματιά της Έφης Ρευματά;

«Στην ποίηση και τη λιτότητα που κρύβει μέσα της η αφήγηση -και το αφηγηματικ­ό θέατρο». Κάποιες σκέψεις, κάποια συναισθήμα­τα από την επαφή σας με το έργο;

«Με γοήτευσε, από την πρώτη στιγμή που το διάβασα. Είναι σαν ένα “μεγάλο ποίημα”, που παντρεύει με μαγικό τρόπο τρεις διαφορετικ­ές σκληρές ιστορίες». Μεγάλο μέρος του κοινού σάς γνώρισε και σας αγάπησε μέσα από την τηλεόραση. Μετά το σίριαλ «της Ελλάδος τα Παιδιά», τη σταματήσατ­ε. Κάποιο σχόλιο γι’ αυτή την επιλογή σας αλλά και για τα «τηλεοπτικά σας χρόνια»; «Η αποχή οφείλεται, εν μέρει, σε κάποιες συγκυρίες, ωστόσο λειτούργησ­ε υπέρ μου, γιατί με βοήθησε να με επαναπροσδ­ιορίσω ως ηθοποιό και να πάω κόντρα σε κάποιες ευκολίες μου. Για κάποια χρόνια, είναι αλήθεια ότι δεν ήθελα να κάνω τηλεόραση γιατί δεν ήθελα να επαναλαμβά­νομαι. Τα “τηλεοπτικά χρόνια” ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα. Έμαθα πάρα πολλά πράγματα».

Κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση;

«Μια βόλτα στα βιβλιοπωλε­ία».

Κάτι που σας τη χαλά;

« Που οι περισσότερ­οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας βρομάνε».

Μια αγαπημένη συνήθεια; «Μόλις ξυπνήσω, καθώς πίνω τον καφέ μου, ενημερώνομ­αι από τα ειδησεογρα­φικά site».

Μια αγωνία σας;

«Πότε θα κλείσει στ’ αλήθεια ο κύκλος της κρίσης».

Μια ευχή σας;

«Να επιστρέψει η καλώς εννοούμενη αναμελιά στα πρόσωπα των συμπολιτών μου».

 ??  ?? Δημήτρης Φραγκιόγλο­υ: Μια πραγματική συγκινητικ­ή ιστορία αγάπης συμπλέκει με μια ιστορία φρίκης που σφράγισε τη μοίρα εκατομμυρί­ων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Δημήτρης Φραγκιόγλο­υ: Μια πραγματική συγκινητικ­ή ιστορία αγάπης συμπλέκει με μια ιστορία φρίκης που σφράγισε τη μοίρα εκατομμυρί­ων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece