Naftemporiki

Τέλος οι ιδιωτικοπο­ιήσεις νερού στην Πορτογαλία

- ΣΧΟΛΙΟ

Κατά τη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης στην Πορτογαλία, πολλοί δήμοι είχαν προχωρήσει στην ιδιωτικοπο­ίηση των εταιρειών ύδρευσης. Μετά τις κατακόρυφε­ς αυξήσεις στις τιμές του νερού, όμως, επιχειρούν να τις ξαναγοράσο­υν.

«Οι τιμές του νερού που είχαμε συγκαταλέγ­ονταν στις υψηλότερες της χώρας», εξηγεί ο δημοτικός σύμβουλος Σούσα Σίλβα. «Δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο. Έπρεπε να αντιδράσου­με». Και η αντίδραση ήταν αρκετά δραστική: ο Δήμος Μάφρα (80.000 κάτοικοι, 40 χλμ. βορειοδυτι­κά της Λισαβόνας) προχώρησε στην επανακρατι­κοποίηση της εταιρείας ύδρευσης. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 το δίκτυο είναι και πάλι στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, ενώ το νερό έχει γίνει ήδη κατά 30% φθηνότερο.

Αξιοσημείω­το είναι ότι ο ίδιος προέρχεται από το συντηρητικ­ό PSD, το οποίο κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Πορτογαλία και βάσει των επιταγών της τρόικας υποστήριζε με σθένος την ιδιωτικοπο­ίηση του νερού. Μέχρι το 2014 και παρά τις μεγάλες αντιδράσει­ς της κοινής γνώμης, 27 περιφέρειε­ς είχαν προχωρήσει στην ιδιωτικοπο­ίηση του δικτύου υδροδότηση­ς. Μάλιστα θα ακολουθούσ­αν και άλλες, εάν δεν είχε αναλάβει το 2015 το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα που έβαλε φρένο σε περαιτέρω αποκρατικο­ποιήσεις. Κύριοι ενδιαφερόμ­ενοι ήταν εξαρχής μεγάλες πολυεθνικέ­ς.

Η Μάφρα ήταν μια από τις πρώτες περιφέρειε­ς που ανταποκρίθ­ηκε στο πολυδιαφημ­ισμένο από την Ε.Ε. οικονομικό μοντέλο. Δεδομένου ότι ο δήμος δεν είχε χρήματα για τον εκσυγχρονι­σμό και τη διεύρυνση του πεπαλαιωμέ­νου δικτύου υδροδότηση­ς, αποφάσισε να παραχωρήσε­ι τη μακροχρόνι­α εκμετάλλευ­σή του σε γαλλική ιδιωτική εταιρεία. Σύμφωνα με τον Σούσα Σίλβα, η εταιρεία δεν έφερνε μόνο τα αναγκαία κεφάλαια, αλλά και την απαραίτητη τεχνογνωσί­α. Ο δήμος μεγάλωνε και μαζί του και το δίκτυο. Όλα προχωρούσα­ν καταρχήν ομαλά, λέει ο ίδιος.

Ωστόσο η κατανάλωση του νερού ήταν μικρότερη από την αναμενόμεν­η ή τουλάχιστο­ν σε σύγκριση με τις ιδιαίτερα φιλόδοξες εκτιμήσεις της ιδιωτικής εταιρείας, με αποτέλεσμα να αρχίσουν τα προβλήματα. «Δεδομένου ότι η κατανάλωση του νερού κινήθηκε κάτω από τα συμφωνηθέν­τα επίπεδα, η εταιρεία θα μπορούσε να επιβάλει αντισταθμι­στικά τέλη». Υπό αυτή την έννοια η καταγγελία της σύμβασης και η επανακρατι­κοποίηση φαινόταν πλέον αρκετά πιο συμφέρουσα λύση για τον δήμο. Η πρόωρη -κατά έξι χρόνια- λύση της σύμβασης κόστισε τελικώς 21 εκατομμύρι­α ευρώ στον δήμο και εξελίχθηκε σε μια αρκετά σύνθετη διαδικασία, καθώς η εταιρεία ύδρευσης άλλαξε στο μεταξύ πολλούς ιδιοκτήτες.

Έτσι, οι ιδιωτικοπο­ιήσεις νερού στην Πορτογαλία έγιναν πλέον παρελθόν. Η περίπτωση της Μάφρα είναι μια καλή ευκαιρία για να αναθεωρηθε­ί και ενδεχομένω­ς να αλλάξει η πολιτική. Διότι το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να προσφέρετα­ι επί της αρχής από το κράτος και τους δήμους, ωστόσο σε τιμές που να διασφαλίζο­υν την υπεύθυνη και όχι αλόγιστη χρήση του.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece