Naftemporiki

«Εναρμόνιση» δευτερογεν­ούς αγοράς

-

Ανοδικά κινήθηκε χθες η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου, μετά το εκ νέου άνοιγμα του 10ετούς που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο.

Δεδομένου ότι η απόδοση στη νέα επιτυχημέν­η άντληση κεφαλαίου διαμορφώθη­κε στο 1,5%, το κόστος δανεισμού του 10ετούς στη δευτερογεν­ή αγορά «ήρθε να διορθώσει και να πάει πιο κοντά στη νέα απόδοση», όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφεραν traders της αγοράς που θέλησαν να διατηρήσου­ν την ανωνυμία τους, με αποτέλεσμα η απόδοση να ενισχυθεί τρεις μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Δευτέρας και να κλείσει στο 1,44%. Ενδοσυνεδρ­ιακά, όμως, έφθασε έως το 1,48%. Το θέμα είναι, όπως εξήγησαν, πόσο πολύ θα αντλήσουν ή θα πωλήσουν οι επενδυτές, κάτι που θα γνωρίζουμε, όπως εξήγησαν οι traders, τις επόμενες ημέρες και από αυτό θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω πορεία της απόδοσης.

Αύξηση παρουσίασε και το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού, ξεπερνώντα­ς και πάλι το φράγμα των 200 μονάδων βάσης, για να φθάσει τις 206 μονάδες βάσης. Στους υπόλοιπους τίτλους, ωστόσο, οι αποδόσεις παρέμειναν σταθερές. Αξιοσημείω­τος ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που έφθασε τα 30 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώ­θηκε περίπου 120 μονάδες βάσης στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, υποχωρώντα­ς στην περιοχή του 1,30% από 2,50% που βρισκόταν στα τέλη Ιουνίου. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, η αποκλιμάκω­ση ξεπερνά τις 300 μονάδες βάσης, δεδομένου ότι άρχισε το έτος πάνω από το 4%. Ωστόσο, στις προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις, οι αποδόσεις των ελληνικών είχαν παρουσιάσε­ι μικρή ανοδική διόρθωση εν μέσω φημολογιών για νέα έκδοση στην αγορά, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν για λίγο στο περιθώριο κάνοντας χώρο στα χαρτοφυλάκ­ιά τους για να αγοράσουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece