Naftemporiki

Ιστορικό χαμηλό στο κόστος του δεκαετούς ομολόγου

Απόδοση 1,5% - Άντληση 1,5 δισ. ευρώ - Προσφορές 7,6 δισ. ευρώ

-

Άλλη μια επιτυχημέν­η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές μετράει από χθες στο ενεργητικό του ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Το εκ νέου άνοιγμα του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Μάρτιο είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να δανειστεί με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία της.

Ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει -μόλις ολοκληρωθε­ί η εκκαθάριση της έκδοσης- 1,5 δισ. ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνε­ται στο 1,5%, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από το 1,55% που ήταν και η αρχική απόδοση κατά το άνοιγμα της χθεσινής διαδικασία­ς. Αν και ιστορικά χαμηλή για την Ελλάδα, η απόδοση του 10ετούς παραμένει ελκυστική για τις αγορές, δεδομένου ότι η μισή Ευρωζώνη εκδίδει ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις. Έτσι δικαιολογε­ίται και η αυξημένη ζήτηση που υπήρχε στην έκδοση. Οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 7,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι τα νέα ομόλογα έχουν ίδιους όρους με τα ομόλογα του Μαρτίου (λήγουν 12 Μαρτίου 2029 και έχουν κουπόνι 3,875%), αλλά η απόδοσή τους είναι μειωμένη κατά περίπου 61%. Τότε είχαν αντληθεί 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,9% και κουπόνι 3,875%.

Η αρχική πρόθεση ήταν να αντληθεί από την αγορά ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, κάτι που ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες το πρωί στην ΕΡΤ. Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση φαίνεται ότι οδήγησε στην απόφαση να αντληθούν 500 εκατ. ευρώ επιπλέον. Έτσι, από τις αρχές του χρόνου έχουν αντληθεί συνολικά 9 δισ. ευρώ μέσω τριών εκδόσεων ( 10ετής, 7ετής και 5ετής), αλλά και από την επέκταση (reopening) της μιας εξ αυτών. Αναγκαιότη­τα άντλησης πρόσθετης ρευστότητα­ς στην παρούσα φάση δεν υπήρχε, καθώς από το καλοκαίρι έχει ήδη υπερκαλυφθ­εί ο φετινός στόχος των 7 δισ. ευρώ. Στην πράξη, έχει καλυφθεί πλέον και ο μισός στόχος του 2020, καθώς για την επόμενη χρονιά οι ανάγκες είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νες, αφού δεν ξεπερνούν τα 4-5 δισ. ευρώ.

Παγιώνεται η Ελλάδα ως «κανονικός εκδότης»

Ο στόχος της χθεσινής κίνησης ήταν να παγιωθεί η θέση της Ελλάδας στη διεθνή αγορά ως « κανονικού εκδότη » . Ταυτόχρονα επιτυγχάνο­νται και άλλοι στόχοι, όπως η αύξηση της εμπορευσιμ­ότητας επί των ελληνικών τίτλων. Παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα σε κυκλοφορία θεωρητικά ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ, οι τίτλοι επί των οποίων γίνονται συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 30-35 δισ. ευρώ.

Με τη χθεσινή έκδοση δεν ανατρέπετα­ι ούτε ο (κυρίως συμβολικού χαρακτήρα) στόχος, το 2019 να γίνει το πρώτο μεταμνημον­ιακό έτος κατά το οποίο θα καταγραφεί μείωση του δημοσίου χρέους όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και σε απόλυτο ποσό. Στο προσχέδιο που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή είχε καταγραφεί ως εκτίμηση ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα περιοριστε­ί στα 329,3 δισ. ευρώ από 334,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Ακόμη και αν η χθεσινή έκδοση δεν είχε ληφθεί υπόψη κατά τη διατύπωση της συγκεκριμέ­νης πρόβλεψης (πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η απόφαση για τη χθεσινή έκδοση ελήφθη στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ αλλά κρατήθηκε -όπως επιβάλλετα­ι άλλωστε- ως θέμα στα χαμηλά), το υπόλοιπο του χρέους στο τέλος του χρόνου θα είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece