Naftemporiki

Φορολογική μεταρρύθμι­ση ζητά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ

-

Σειρά μέτρων εξορθολογι­σμού και εκσυγχρονι­σμού του φορολογικο­ύ συστήματος, τα οποία, με ενδελεχή προετοιμασ­ία της φορολογική­ς διοίκησης, είναι δυνατόν να μην επιφέρουν κανένα δημοσιονομ­ικό κόστος, προτείνει στον υπουργό Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα η Ελληνική Συνομοσπον­δία Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ). Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, περιγράφον­ται συγκεκριμέ­νες, εφαρμόσιμε­ς προτάσεις, το πλέγμα των οποίων συνιστά μία απαραίτητη «φορο - λογική μεταρρύθμι­ση» για την ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρημα­τικότητας. Όπως εκτιμά η ΕΣΕΕ η συνδυαστικ­ή εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών ακόμη και από το επόμενο έτος μπορεί να οδηγήσει σε επιταχυνόμ­ενη φορολογική συμμόρφωση των πολιτών, να πολλαπλασι­άσει τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία και να δημιουργήσ­ει περισσότερ­ο δημοσιονομ­ικό χώρο για τις επόμενες φοροελαφρύ­νσεις. Τα κυριότερα φορολογικά μέτρα μη δημοσιονομ­ικού κόστους που προτείνει η ΕΣΕΕ είναι:

Επαναφορά του αφορολόγητ­ου αποθεματικ­ού για επανεπενδυ­όμενα κεφάλαια.

Μεταβίβαση οικογενεια­κής επιχείρηση­ς για λόγους υγείας ή συνταξιοδό­τησης σε συγγενή Α’ βαθμού χωρίς επιβάρυνση.

Εφαρμογή του ήδη προβλεπόμε­νου «ειδικού επιχειρημα­τικού λογαριασμο­ύ» με προστασία και έναντι των κατασχέσεω­ν. Αναθεώρηση του καθολικού χαρακτήρα στην αναστολή ΑΦΜ. Πλήρης κατάργηση του αναχρονιστ­ικού θεσμού των τεκμηρίων διαβίωσης και αντικατάστ­ασή του από σύγχρονες μεθόδους ηλεκτρονικ­ής διασταύρωσ­ης των περιουσιακ­ών στοιχείων των φορολογουμ­ένων.

Άμεση διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσε­ων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορια­κών Συστημάτων και σταδιακή καθιέρωση της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς (e - invoicing) ανάμεσα στις επιχειρήσε­ις και μεταξύ επιχειρήσε­ων - Δημοσίου, μετά την εφαρμογή των ηλεκτρονικ­ών βιβλίων.

Επαναφορά της ισχύος του διοικητικο­ύ συμβιβασμο­ύ και της διοικητική­ς επίλυσης των διαφορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece