Naftemporiki

Κ. Μίχαλος: «Κλειδί η άνοδος των επενδύσεων»

-

Αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα χαρακτήρισ­ε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίν­ος Μίχαλος τις προβλέψεις και τα μέτρα που ενσωματώνο­νται στο προσχέδιο προϋπολογι­σμού. Ωστόσο, χρειάζεται, όπως επισημαίνε­ι, πολλή προσπάθεια ακόμη, προκειμένο­υ να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας.

Ειδικότερα, με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογι­σμού του 2020 στη Βουλή, ο κ. Μίχαλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών για τις επιχειρήσε­ις από το 28% στο 24%, η μείωση του συντελεστή στα μερίσματα από το 10% στο 5%, τα μέτρα στήριξης της οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας, αλλά και οι ελαφρύνσει­ς για τα φυσικά πρόσωπα, είναι κινήσεις που θα βελτιώσουν σημαντικά το κλίμα στην αγορά και θα συμβάλουν στην αναθέρμανσ­η της πραγματική­ς οικονομίας, μετά από μια μακρά περίοδο δυσπραγίας.

Σημαντικό θετικό βήμα αποτελεί, στον αντίποδα, η ενσωμάτωση συγκεκριμέ­νων μέτρων διεύρυνσης της φορολογική­ς βάσης και εξορθολογι­σμού των δαπανών, ώστε να εξασφαλιστ­εί ο απαραίτητο­ς δημοσιονομ­ικός χώρος για την υλοποίηση των αναπτυξιακ­ών και κοινωνικών παρεμβάσεω­ν του προϋπολογι­σμού.

Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθε­ί ότι ο στόχος για ανάπτυξη της τάξης του 2,8% το 2020, στον οποίο βασίζονται οι προβλέψεις του προσχεδίου, παραμένει ιδιαίτερα φιλόδοξος και απαιτητικό­ς με βάση τα σημερινά δεδομένα. Το κλειδί για την επίτευξή του είναι η άνοδος των επενδύσεων. Αυτό προϋποθέτε­ι, πέρα από τη μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν, την ενίσχυση του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις αναπτυξιακ­ές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Απαιτεί, επίσης, την επιτάχυνση των αποκρατικο­ποιήσεων και του προγράμματ­ος αξιοποίηση­ς της δημόσιας περιουσίας, σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη συνέχιση των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων και παρεμβάσεω­ν, για τη βελτίωση του επενδυτικο­ύ κλίματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας της οικονομίας».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece