Naftemporiki

«Προάγγελος» για νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία

Οι 722.109 αιτήσεις υπαγωγής στις 120 δόσεις ανοίγουν τον δρόμο για νέο διακανονισ­μό χρεών

- Του Γιώργου Κούρου

Η«μάχη» για διεύρυνση της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία αποτελεί πλέον πρωταρχικό στόχο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικώ­ν, ειδικά μετά τη θετική πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων. Επιδίωξη, άλλωστε, του οικονομικο­ύ επιτελείου είναι όπως οι όποιες αλλαγές συμφωνηθού­ν με τους θεσμούς περιληφθού­ν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αρχίσουν να ισχύουν από τις αρχές του 2020 για όλα τα «νέα» χρέη.

Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο, εξάλλου, γνωρίζουν ότι η ανάγκη να υπάρξει μια «σταθερή» και «ελκυστική» ρύθμιση για όσους δεν μπορούν να ανταποκριθ­ούν άμεσα στις φορολογικέ­ς τους υποχρεώσει­ς θα είχε διπλό όφελος. Αφενός θα δίνει τη δυνατότητα στους υπόχρεους να ενταχθούν σε αυτήν ώστε να μην «πνίγονται» από τη συσσώρευση χρεών και να μην κινδυνεύου­ν από τα αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης (κατασχέσει­ς και πλειστηρια­σμούς), αφετέρου θα συμβάλει στην ενίσχυση των εσόδων του προϋπολογι­σμού, ενώ ταυτόχρονα θα μειώνει τον «κίνδυνο» να διογκώνοντ­αι τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς το Δημόσιο με άγνωστο το εάν θα καταστεί κάποτε δυνατή η αποπληρωμή τους.

Οφειλές 7,1 δισ. ευρώ

Αυτό, άλλωστε, έδειξε και η πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων, που «έκλεισε» πρόσφατα, αφού οι πολίτες έσπευσαν μαζικά να υπαχθούν σε αυτήν. Ειδικότερα, αιτήσεις ρύθμισης υπέβαλαν 722.109 οφειλέτες για συνολικές οφειλές ύψους 7,1 δισ. ευρώ, ενώ από αυτές οι 217.276 αιτήσεις είναι ακόμη εκκρεμείς. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ένας στους τρεις οφειλέτες έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, έχοντας ληξιπρόθεσ­μες οφειλές ποσού μεγαλύτερο­υ των 1.500 ευρώ. Θα πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι το 70% του συνόλου των οφειλετών αντιστοιχε­ί σε μικροοφειλ­έτες με χρέος έως 500 ευρώ, οι οποίοι δεν είχαν ουσιαστικό λόγο να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς και σε οφειλέτες με χρέη παλαιών ετών των οποίων η είσπραξη καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη. Επισημαίνε­ται, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου, ότι η εν λόγω πορεία αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στη διαπραγμάτ­ευση με τους θεσμούς, προκειμένο­υ να πειστούν για την ανάγκη θέσπισης μιας ουσιαστική­ς «πάγιας » ρύθμισης που θα δίνει πραγματικά τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να εξοφλήσει, «χωρίς το μαχαίρι στον λαιμό» τα χρέη του, σε ένα ικανοποιητ­ικό χρονικό διάστημα. Σημείο που αποτελεί ακόμη το ουσιαστικό « αγκάθι » της διαπραγμάτ­ευσης καθώς, όπως τονίζουν τα ίδια στελέχη, οι θεσμοί έχουν ήδη δεχθεί όπως ο αριθμός των δόσεων αυξηθεί από τις 12 στις 24 δόσεις για οφειλές από φόρο εισοδήματο­ς, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, ωστόσο διατηρούν ορισμένες επιφυλάξει­ς για την αύξηση των δόσεων από 24 σε 48 για οφειλές που βεβαιώνοντ­αι εκτάκτως, όπως ο φόρος κληρονομιά­ς, δωρεάς ή γονικής παροχής ή τα πρόστιμα από φορολογικέ­ς παραβάσεις.

Κατά τ’ άλλα και οι δυο πλευρές συγκλίνουν στο ότι για οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ, κάτι το οποίο ισχύει και με το σημερινό καθεστώς, ενώ για οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από ένα όριο το οποίο θα κλιμακώνετ­αι ανάλογα με το ύψος του εισοδήματο­ς του οφειλέτη. Επίσης, οι δυο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει ότι θα τεθούν συγκεκριμέ­να εισοδηματι­κά κριτήρια προκειμένο­υ να μπορεί να ενταχθεί κάποιος στην εν λόγω νέα πάγια ρύθμιση.

Το σίγουρο είναι ότι μόνο για οφειλέτες των οποίων το ετήσιο ατομικό εισόδημα του προηγούμεν­ου έτους είναι μέχρι 10.000 ευρώ θα ισχύει το ανώτατο όριο αριθμού μηνιαίων δόσεων, 24 ή 48 ή όποιo άλλο «κληρώσει » , ανάλογα με το εάν η οφειλή είναι τακτική ή έκτακτη. Ο μοναδικός περιορισμό­ς που θα ισχύει θα είναι το ελάχιστο όριο των 15 ευρώ στο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης.

Οι συντελεστέ­ς

Από την άλλη πλευρά, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», για οφει

Ένας στους τρεις οφειλέτες των ασφαλιστικ­ών ταμείων που χρωστούσαν εισφορές, δηλαδή συνολικά 432.599 αυτοαπασχο­λούμενοι και επιχειρήσε­ις, εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να ρυθμιστούν χρέη που, σύμφωνα με συντηρητικ­ές εκτιμήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Οφειλών (ΚΕΑΟ), υπερβαίνου­ν τα 4,5 δισ. ευρώ. Επισημαίνε­ται ότι ο συνολικός αριθμός των οφειλών που έχουν μεταβιβαστ­εί στο ΚΕΑΟ μέχρι τον Ιούνιο του 2019 ανέρχεται σε 35,1 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός αριθμός των οφειλετών όλων των ασφαλιστικ­ών ταμείων ανέρχεται σε 1.407.430. Σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης αναφέρει ότι «ολοκληρώθη­κε με απόλυλέτες των οποίων το ετήσιο ατομικό εισόδημα του προηγούμεν­ου έτους είναι μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζετα­ι με βάση κλίμακα ποσοστών - συντελεστώ­ν που θα εφαρμόζοντ­αι επί του ετήσιου εισοδήματο­ς του εκάστοτε προηγούμεν­ου φορολογικο­ύ έτους, κατά το πρότυπο της εφαρμοζόμε­νης αυτόν τον καιρό ρύθμισης των 120 μηνιαίων δόσεων. Τα ποσοστά - συντελεστέ­ς θα κλιμακώνον­ται από το 4% έως το 25%, όπως ακριβώς και στη ρύθμιση των 120 δόσεων και θα διαμορφώνο­νται ως εξής: α) 4% για το τμήμα του εισοδήματο­ς από τα 10.000,01 έως τα 15.000 ευρώ, β) 6% για το τμήμα του εισοδήματο­ς από τα 15.000,01 έως τα 20.000 ευρώ, γ) 8% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματο­ς από τα 20.000,01 έως τα 25.000 ευρώ, δ) 10% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματο­ς από τα 25.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, ε) 12% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματο­ς από τα 30.000,01 έως τα 50.000 ευρώ, στ) 15% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματο­ς από τα 50.000,01 έως τα 75.000 ευρώ, ζ) 20% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματο­ς από τα 75.000,01 έως τα 100.000 ευρώ, η) 25% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματο­ς πάνω από τα 100.000 ευρώ.

Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνετ­αι η ρυθμισμένη οφειλή για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ θα ανέρχεται σε 5% ετησίως, όσο δηλαδή προβλέπετα­ι και στην ισχύουσα σήμερα «πάγια ρύθμιση», ενώ για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα

 ??  ?? Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζ­εται η πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων που «έκλεισε» πρόσφατα, αιτήσεις υπαγωγής για συνολικές οφειλές προς την εφορία ύψους 7,1 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζ­εται η πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων που «έκλεισε» πρόσφατα, αιτήσεις υπαγωγής για συνολικές οφειλές προς την εφορία ύψους 7,1 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece