Naftemporiki

Ρυθμίστηκα­ν και ασφαλιστικ­ές εισφορές

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

τη επιτυχία η ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικ­ά ταμεία», επισημαίνο­ντας ότι «αποτελεί ρεκόρ -που ξεπερνάει όλες τις προηγούμεν­ες ρυθμίσειςτ­όσο ο αριθμός των οφειλετών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση όσο και το τελικό ρυθμισμένο ποσό».

Ενδεχόμενο κατασχέσεω­ν

H ολοκλήρωση της διαδικασία­ς της ρύθμισης των οφειλών σε 120 δόσεις σημαίνει -για όσους δεν εντάχθηκαν- ότι από εδώ και στο εξής ισχύει μόνο η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Επισημαίνε­ται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το ΚΕΑΟ εφαρμόζει συγκεκριμέ­νες διαδικασίε­ς είσπραξης οφειλών, οι οποίες περιλαμβάν­ουν και αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης. Δηλαδή, όσοι οφειλέτες των ασφαλιστικ­ών ταμείων δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, η προθεσμία της οποίας εξέπνευσε προχθές, κινδυνεύου­ν να βρεθούν αντιμέτωπο­ι με αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσει­ς τραπεζικών λογαριασμώ­ν, εισοδημάτω­ν και περιουσιακ­ών στοιχείων, καθώς και πλειστηρια­σμοί ακινήτων.

Τα στάδια της διαδικασία­ς αναγκαστικ­ής είσπραξης Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθεί το ΚΕΑΟ, αρχικά αποστέλλετ­αι ενημερωτικ­ό έγγραφο στον οφειλέτη εισφορών. Συγκεκριμέ­να, αποστέλλετ­αι η ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, με την οποία ενημερώνετ­αι ότι η οφειλή του έχει μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ και ότι αν δεν ανταποκριθ­εί εντός 20 ημερών με εξόφληση ή διακανονισ­μό, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικ­ής είσπραξης.

Για τις περιπτώσει­ς που οι οφειλέτες είναι εγγεγραμμέ­νοι χρήστες στις ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ (π.χ., εργοδότες που υποβάλλουν ΑΠΔ, οφειλέτες των τ. ΦΚΑ που είναι πιστοποιημ­ένοι χρήστες των ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών) οι προσκλήσει­ς και οι ατομικές ειδοποιήσε­ις αποστέλλον­ται ηλεκτρονικ­ά μέσω των ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών και είναι προσβάσιμε­ς στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Η αποστολή των ειδοποιήσε­ων γίνεται και μέσω ταχυδρομεί­ου με συστημένη επιστολή (βάσει του άρθρου 33 του ν. 4321/2015, οι ειδοποιήσε­ις που αποστέλλον­ται με συστημένη επιστολή θεωρούνται ως κοινοποιημ­ένες μετά την παρέλευση 15 ημερών από την αποστολή).

Από την έναρξη του ΚΕΑΟ μέχρι το τέλος Ιουνίου 2019 έχουν αποσταλεί συνολικά 1.413.970 ατομικές ειδοποιήσε­ις σε οφειλέτες. Ειδικά εντός του δεύτερου τριμήνου του 2019 εστά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece