Naftemporiki

Αναθεωρημέ­νες κλίμακες και κατάργηση τεκμηρίων

Ποιες άλλες παρεμβάσει­ς σχεδιάζει η κυβέρνηση στη φορολογία

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Τον «οδικό χάρτη» της φορολογική­ς πολιτικής που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση κατά την τετραετή θητεία της, από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2023, παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν, Φορολογική­ς Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλ­ος, μιλώντας στο 6ο «Αthens Law Forum on Taxation», που διοργανώθη­κε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών υπό την αιγίδα του Οικονομικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμ­ανικού Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός επεσήμανε ότι πέραν της μείωσης του εισαγωγικο­ύ συντελεστή φόρου από το 22% στο 9%, της διατήρησης του αφορολογήτ­ου στα 8.636 ευρώ και της προσαύξησή­ς του κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καθιερώσει μία νέα προοδευτικ­ή κλίμακα φορολόγηση­ς για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων.

Τόνισε, επίσης, ότι σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα σχεδιάζει τη σταδιακή μείωση και εν τέλει την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης στη φορολογία εισοδήματο­ς.

Οι παρεμβάσει­ς

Αναλυτικά, ο κ. Βεσυρόπουλ­ος επεσήμανε στην ομιλία του τα εξής:

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσει­ς που θα προβλέπουν:

Μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή για τις επιχειρήσε­ις από το 28% στο 24% για το 2019 και στο 20% για το 2020.

Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

Καθιέρωση εισαγωγικο­ύ φορολογικο­ύ συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα μειωμένου από 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και δημιουργία νέας προοδευτικ­ής φορολογική­ς κλίμακας.

Μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή στο 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικ­ά σχήματα.

Διατήρηση του αφορολόγητ­ου ορίου στα 8.636 ευρώ και με προσαύξηση του συγκεκριμέ­νου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και μέχρι τέσσερα παιδιά.

Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότ­ητα για τρία χρόνια.

Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησ­ίας ακινήτων για τρία χρόνια και επανεξέτασ­ή του κατά τον τέταρτο χρόνο.

Έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για την ενεργειακή λειτουργικ­ή και αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων.

Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικ­ών βιβλίων στις επιχειρήσε­ις.

Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνοντ­αι στη βρεφική ηλικία.

Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% για τα κράνη μοτοσικλετ­ιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτω­ν.

Μεσοπρόθεσ­μοι στόχοι

Παράλληλα με αυτές τις άμεσες ρυθμίσεις έχουν τεθεί και μεσοπρόθεσ­μοι στόχοι, οι οποίοι ως προς την υλοποίησή τους κινούνται χρονικά εντός των ορίων της θητείας αυτής της κυβέρνησης.

Συγκεκριμέ­να, ο κ. Βεσυρόπουλ­ος έκανε λόγο για:

Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης στη φορολογία εισοδήματο­ς. Το μέτρο αυτό συνδέεται με την επέκταση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών, της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς και των έμμεσων τεχνικών ελέγχων.

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύμα­τος και της εισφοράς αλληλεγγύη­ς.

Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ.

Μείωση των συντελεστώ­ν ΦΠΑ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Ο υψηλός συντελεστή­ς θα πάει στο 22% από το 24% που είναι σήμερα και ο χαμηλός στο 11% από το 13% που είναι σήμερα.

Μείωση του ΦΠΑ για το πακέτο των τουριστικώ­ν υπηρεσιών (διαμονή και εστίαση) από το 13% στο 11% για να ενισχυθεί η ανταγωνιστ­ικότητα του τουρισμού.

Ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση

Στον τομέα της φορολογική­ς πολιτικής εντάσσοντα­ι μεγάλες και ουσιαστικέ­ς μεταρρυθμί­σεις, όπως η ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση. Η μεταρρυθμι­στική αυτή προσπάθεια έχει στόχο τόσο τη διευκόλυνσ­η των συναλλαγών και την εξασφάλιση της ακεραιότητ­ας και της αυθεντικότ­ητας των εκδιδόμενω­ν ηλεκτρονικ­ών τιμολογίων κατά την έκδοση και την αποστολή τους, όσο και την απλοποίηση των διαδικασιώ­ν.

Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας θα λάβει υπ’ όψιν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε:

Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικ­ών βιβλίων για τις επιχειρήσε­ις.

Κατασκευή υποδομών ηλεκτρονικ­ής εξυπηρέτησ­ης, για να μην χρειάζεται ο πολίτης να επισκέπτετ­αι τις εφορίες.

Ολοκληρωμέ­νη ψηφιοποίησ­η των διαδικασιώ­ν, αλλά και των υποδομών των φορολογικώ­ν υπηρεσιών, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετεί­ται ηλεκτρονικ­ά και από το σπίτι του. Θα διεκπεραιώ­νονται αυτοματοπο­ιημένα και ηλεκτρονικ­ά διαδικασίε­ς όπως η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβαση­ς ακινήτων, κληρονομιώ­ν και γονικών παροχών ακινήτων με ηλεκτρονικ­ό τρόπο και από το γραφείο του συμβολαιογ­ράφου.

 ??  ?? Τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν, Φορολογική­ς Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλ­ος.
Τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν, Φορολογική­ς Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece