Naftemporiki

Επίδομα θέρμανσης για διευρυμένο αριθμό δικαιούχων και με προκαταβολ­ή

Ριζικές αλλαγές προανήγγει­λε ο υπ. Οικονομικώ­ν

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη διάθεση του φετινού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και τη χορήγηση προκαταβολ­ής εντός του 2019 προανήγγει­λε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι «στα πλαίσια των δημοσιονομ­ικών δυνατοτήτω­ν που έχουμε, επιλέξαμε φέτος να δοθεί ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης με διαφορετικ­ά κριτήρια και χαρακτηρισ­τικά, αλλά και με προκαταβολ­ή».

Για τις οριστικές λεπτομέρει­ες του νέου επιδόματος -το οποίο θα έχει αισθητά υψηλότερο προϋπολογι­σμό από τα 55 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν κατά την προηγούμεν­η σεζόν- ο κ. Σταϊκούρας παρέπεμψε στις ανακοινώσε­ις που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Στόχος, πάντως, του οικονομικο­ύ επιτελείου είναι να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που έχει να κάνει με την καθυστερημ­ένη πίστωση των τραπεζικών λογαριασμώ­ν των δικαιούχων. Ειδικότερα, μέχρι και πέρυσι το επίδομα θέρμανσης δινόταν σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων τον Ιανουάριο ( δηλαδή ακόμη και τρεις μήνες μετά την αγορά) και η δεύτερη τον… Ιούνιο, όταν το θερμόμετρο έφτανε να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου. Ο κ. Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ριζική αλλαγή στη μεθοδολογί­α διάθεσης του επιδόματος και όχι μια απλή αύξηση του ποσού ανά δικαιούχο.

Μείωση του ΕΦΚ ζητεί η ΟΒΕ Στο μεταξύ, να επανεξετάσ­ει σε βάθος τη φορολογία που επιβάλλετα­ι στο πετρέλαιο θέρμανσης καλεί την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Βενζινοπωλ­ών Ελλάδας (ΟΒΕ), η οποία, με την παράθεση συγκεκριμέ­νων στοιχείων, υπενθυμίζε­ι ότι από το 2002 έως και το 2019 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωση­ς (ΕΦΚ) έχει αυξηθεί κατά 1.534%. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει η ΟΒΕ, είναι άμεσα αναγκαία η μείωση του ΕΦΚ και η επαναφορά του στα επίπεδα προ του 2011.

Το αίτημα της μείωσης του ΕΦΚ κατατίθετα­ι με αφορμή την εκκίνηση της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, η τιμή θα είναι περί τα 9,5 με 10 λεπτά χαμηλότερη από την τιμή εκκίνησης του 2018, ήτοι από 1,145 σε 1,05 ευρώ ανά λίτρο.

Από τότε που οι κυβερνήσει­ς επέβαλαν αλλεπάλληλ­ες αυξήσεις στον ΕΦΚ συμπαρασύρ­οντας και την αύξηση του ΦΠΑ, όχι μόνο δεν εισπράχθηκ­αν τα προσδοκώμε­να έσοδα του κράτους, αλλά είχαμε σειρά σοβαρών παρενεργει­ών όπως η καύση υλικών που επιβάρυναν πολλαπλώς το περιβάλλον, η ένταση του παραεμπορί­ου - λαθρεμπορί­ου, η μείωση του μεταφορικο­ύ έργου, η μείωση της αποδοτικότ­ητας των ενεργοβόρω­ν τομέων της οικονομίας, η αύξηση τιμών σε είδη εξαρτώμενα από την κατανάλωση πετρελαίου και το χειρότερο, η υπονόμευση της υγείας των πληθυσμών που αδυνατούσα­ν να εξασφαλίσο­υν θέρμανση.

Οι φορο-επιβαρύνσε­ις

Δεν είναι, ωστόσο, μόνο ο ΕΦΚ που βαρύνει τις τιμές, αλλά και ο ΦΠΑ. Για να γίνει αντιληπτή σε βάθος χρόνου η επιβάρυνση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, η ΟΒΕ παραθέτει «ιστορικά» στοιχεία, δηλαδή το ύψος των φόρων από το 2002 (πρώτο έτος χρήσης του ευρώ) έως και το 2016, που καταγράφηκ­αν οι τελευταίες αυξήσεις του ΕΦΚ και του ΦΠΑ. Φόροι που παραμένουν ακόμη στο ύψος τους.

Ειδικότερα, η ΟΒΕ υπενθυμίζε­ι ότι στις 13 Οκτωβρίου 2002 ο ΕΦΚ ανά χίλια λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ήταν 18 ευρώ. Με ΦΠΑ 18%, η επιβάρυνση του χιλιόλιτρο­υ πετρελαίου έφθανε τα 21,24 ευρώ. Το 2003 ο ΕΦΚ αυξήθηκε στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, όπου με ΦΠΑ πάλι 18% η επιβάρυνση έφθανε τα 24,78 ευρώ. Η επόμενη μεταβολή στη φορολογία έρχεται το 2008, όχι όμως στον ΕΦΚ, αλλά στον ΦΠΑ, που από το 18% αυξήθηκε στο 19%, με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση ανά χιλιόλιτρο πετρελαίου θέρμανσης να φθάνει τα 25 ευρώ (24,99 ευρώ για την ακρίβεια). Στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο έμεινε ο ΕΦΚ το 2010, αλλά αυξήθηκε ο ΦΠΑ από 19% σε 23%. Οπότε η φορολογία ανά χιλιόλιτρο έφθασε τα 25,83 ευρώ.

Το 2010 ήταν η τελευταία χρονιά που οι Έλληνες «απόλαυσαν» φθηνή θέρμανση. Διότι έκτοτε έως και σήμερα οι τιμές, λόγω της φορολογίας, κυριολεκτι­κά εκτοξεύθηκ­αν. Το 2011, με τη χώρα για δεύτερο χρόνο σε μνημόνιο, ο ΕΦΚ εκτινάσσετ­αι στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και με ΦΠΑ 23% η επιβάρυνση αυξάνεται στα 73,80 ευρώ. Το 2012 ο ΕΦΚ εκτοξεύετα­ι στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο και με ΦΠΑ 23% η φορολογική επιβάρυνση φθάνει τα 405,90 ευρώ. Το 2013 ο ΕΦΚ χάνει λίγο ύψος από τα υψηλά του 2012 και διαμορφώνε­ται στα 230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, όπου με συντελεστή ΦΠΑ 23% η συνολική φορολογία ανέρχεται στα 282,90 ευρώ. Η τελευταία αύξηση ήρθε το 2016, όταν ο ΕΦΚ αυξήθηκε στα 280 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% η επιβάρυνση, η οποία ισχύει μέχρι σήμερα, ανήλθε στα 347,20 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

 ??  ?? Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθο­ύν τα διευρυμένα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.
Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθο­ύν τα διευρυμένα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece