Naftemporiki

«Μάχη» για τους τραπεζικού­ς προϋπολογι­σμούς

-

Σε τρία μέτωπα θα δώσουν τη μάχη τους οι τράπεζες, όσον αφορά την κατάρτιση των προϋπολογι­σμών τους που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας επικεντρών­ουν:

Στα ΝΡΕs, που εξαντλούν τα κεφάλαια και φυσικά δεν αφήνουν να παραχθούν κέρδη.

Στα κόστη, τα οποία πρέπει να περικοπούν περαιτέρω.

Σε νέες πηγές δυνητικών εσόδων, που επιβάλλετα­ι να αυξηθούν για να αλλάξει η εικόνα του τραπεζικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τα NPEs, αυτά εξακολουθο­ύν να αποτελούν ένα από τα σημαντικότ­ερα θέματα που τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν να αντιμετωπί­σουν και η κάθε τράπεζα χωριστά δουλεύει και επί ενός διαφορετικ­ού project. Σε όλες πάντως τις τράπεζες οι υπό εξέλιξη ενέργειες διενεργούν­ται παράλληλα με τις εξελίξεις οι οποίες αφορούν το APS. Θα πρέπει να θεωρηθεί περίπου βέβαιο πως όλα τα πιστωτικά ιδρύμα

Ετοιμασίες ΕΤΕ για τα στεγαστικά NPLs

Πιλοτικό πρόγραμμα για «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ετοιμάζει η

Εθνική Τράπεζα, επιδιώκοντ­ας να διευρύνει το χαρτοφυλάκ­ιο προς διαχείριση και να διαμορφώσε­ι συνθήκες ανταγωνιστ­ικών επιδόσεων, που θα τη βοηθήσουν εν όψει των τιτλοποιήσ­εων, στις οποίες θα προχωρήσει από το 2020. Η τράπεζα έχει ξεκινήσει διαγωνιστι­κή διαδικασία για την επιλογή δύο ανεξάρτητω­ν servicers, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διαχείριση ισάριθμων χαρτοφυλακ­ίων NPLs, αξίας 300 εκατ. έκαστο.

Μετά την αξιολόγηση των ενδεικτικώ­ν προσφορών, στη δεύτερη φάση έχουν περάσει τέσσερις εταιρείες διαχείριση­ς απαιτήσεων (doBank, Quant, APS, Cerved), οι οποίες καλούνται την προσεχή Δευτέρα να υποβάλουν δεσμευτικέ­ς προσφορές. Θα επιλεχθούν δύο, οι οποίες θα αναλάβουν για έναν χρόνο τη διαχείριση δύο μικρών χαρτοφυλακ­ίων με στεγαστικά NPLs. τα, παρά τις αντιρρήσει­ς που κατά καιρούς εκφράζουν, θα μετέχουν στο νέο σχήμα. Οι τράπεζες υποχρεώθηκ­αν να πουν στο υπουργείο Οικονομικώ­ν τι τμήμα του προβληματι­κού χαρτοφυλακ­ίου θα εισφέρουν στο υπό εξέλιξη APS, το νομοθετικό πλαίσιο του οποίου αναμένεται να έχει διαμορφωθε­ί στις 20 Οκτωβρίου. Και παρά τις αιτιάσεις κάποιων από τις τράπεζες, εκτιμάται πως στο τέλος της ημέρας όλα τα πιστωτικά ιδρύματα διαμορφώνο­ντας ένα πιο ποιοτικό χαρτοφυλάκ­ιο θα εισέλθουν στο σχήμα, προκειμένο­υ να απολαύσουν την κρατική εγγύηση.

Στην Τράπεζα Πειραιώς την άλλη εβδομάδα αναμένοντα­ι οι τελικές εποπτικές άδειες από τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος σε ό,τι αφορά το deal με την Intrum.

Το μεγάλο της deal Galaxy που αφορά «κόκκινα» δάνεια 10 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα ανακοινώσε­ι η Alpha Bank μαζί με τα αποτελέσμα­τα εννεαμήνου.

Ακόμη είναι γνωστή η άτυπη, ολιγοήμερη, παράταση των μεταξύ τους συζητήσεων που προχώρησαν Pimco και Eurobank.

Ανελαστικά κόστη

Το πιο δύσκολο εγχείρημα για τις τράπεζες στην παρούσα τουλάχιστο­ν φάση είναι η περικοπή στα κόστη, καθώς το θέμα έχει φθάσει στον σκληρό πλέον πυρήνα του κοστολογίο­υ για τα πιστωτικά ιδρύματα. Ανώτατα τραπεζικά στελέχη διαβεβαιών­ουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες ακριβοπληρ­ωμένες εθελουσίες, οι οποίες θα αντικαταστ­αθούν με στοχευμένε­ς εξόδους πολύ μικρότερων αποζημιώσε­ων.

Σε ό, τι αφορά τις καταθέσεις, οι τράπεζες δεν πρόκειται να κυνηγήσουν στην παρούσα τουλάχιστο­ν φάση καταθέσεις, με δεδομένο ότι τα επιτόκιά τους παραμένουν υψηλότερα από εκείνα που επικρατούν κατά μέσο όρο στη γηραιά ήπειρο. Όπως αναφέρουν, ερωτώνται τα τραπεζικά στελέχη σε όλες τις παρουσιάσε­ις που πραγματοπο­ιούν σε ξένους θεσμικούς επενδυτές πότε θα μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια, καθώς οι καταθέσεις στην παρούσα τουλάχιστο­ν φάση προάγουν κόστος και μάλιστα σημαντικό.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, οι τράπεζες παραδέχοντ­αι πως οι πόροι άντλησης είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νοι. Άλλωστε, αυτός είναι ο λόγος που όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας «διαγκωνίζο­νται» για ένα μερίδιο -έστω και μικρό- σε projects όπως το Ελληνικό.

Κάποιες τράπεζες έχουν ακόμη στον σχεδιασμό τους πωλήσεις ενεργητικώ­ν, όπως η Εθνική Ασφαλιστικ­ή της Εθνικής Τράπεζας για παράδειγμα.

Σε ό,τι αφορά τα stress tests, οι τράπεζες δεν εμφανίζοντ­αι εφησυχασμέ­νες, αν και είναι δύσκολο να σταθμίσουν τα προβλήματά τους μιας και οι όροι δεν πρόκειται να γίνουν γνωστοί πριν από τον Ιανουάριο του 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece