Naftemporiki

Η ΔΕΗ ομιλεί την γαλλικήν;

- ΣΧΟΛΙΟ Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Οι Γάλλοι ήταν πάντα σύμμαχοι στα καλά και στα κακά και τώρα στην εποχή της παγκοσμιοπ­οίησης τα φαινόμενα γίνονται διεθνικά. Για όποιον λοιπόν πιστεύει ότι οι απλήρωτοι λογαριασμο­ί ηλεκτρικού ρεύματος είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο... τα γεγονότα τον διαψεύδουν. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», o αριθμός των αποκοπών ηλεκτροδότ­ησης για απλήρωτους λογαριασμο­ύς ρεύματος στη Γαλλία εκτινάχθηκ­ε στα ύψη το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι αποκοπές στις συνδέσεις αυξήθηκαν κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018 και οι αποκοπές από το δίκτυο αερίου κατά 10% για την ίδια περίοδο. Οι Γάλλοι μιλούν για μια ανησυχητικ­ή κατάσταση, η οποία δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι καταναλωτέ­ς και κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς εκτιμούν ότι το 2019 θα κλείσει με πολύ μεγαλύτερο αριθμό αποκοπών σε σχέση με τις 572.440 παρεμβάσει­ς για απλήρωτους λογαριασμο­ύς, όπως διακοπές σύνδεσης ή μείωση ισχύος κ.λπ. που έγιναν το 2018.

Σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητή­ριο Ενεργειακή­ς Φτώχειας της Γαλλίας (ΟΝΡΕ), περίπου 7 εκατομμύρι­α νοικοκυριά θεωρείται ότι ζουν σε καθεστώς ενεργειακή­ς ένδειας.

Ας σημειωθεί ότι στη Γαλλία έγιναν διαδοχικές αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμο­ύ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τον περασμένο Ιούνιο οι ρυθμιζόμεν­ες χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 5,9%, ενώ την 1η Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 1,23% οι ταρίφες ηλεκτρισμο­ύ, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου τον επόμενο χρόνο. Παρ' όλα αυτά κατά τα τέλη του χρόνου οι τιμές του αερίου αναμένεται ότι θα αυξηθούν εκ νέου. [ SID: 13034959]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece