Naftemporiki

Ζήτημα ειδικής εξαίρεσης από τους δασμούς των ΗΠΑ

Κινητικότη­τα για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μεταποίηση­ς

- Δ. Αλεξ.

Τη δυνατότητα να δοθεί ειδική εξαίρεση από τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε η αμερικανικ­ή κυβέρνηση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε προϊόντα μεταποίηση­ς αναμένεται να θέσει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον Αμερικάνο πρέσβη, με γνώμονα το γεγονός ότι για ορισμένες κατηγορίες μεταποιημέ­νων προϊόντων, π.χ. κομπόστες, η παραγωγή γίνεται με βάση τα πρότυπα των ΗΠΑ, και στο πλαίσιο εμπορικών συμφωνιών βρίσκονται ήδη σε διαδικασία επεξεργασί­ας ή και έχουν ήδη παραχθεί.

Υλοποίηση συμφωνιών

Συνεπώς η αιφνίδια απόφαση των ΗΠΑ δύναται να προκαλέσει σημαντικές αναταράξει­ς στην ομαλή υλοποίηση των συμφωνιών των Ελλήνων μεταποιητώ­ν, οι οποίοι στον βαθμό που δεν θα μπορέσουν να διαθέσουν τις ποσότητες που έχουν προβλέψει, τότε -λόγω των αμερικανικ­ών προδιαγραφ­ών- δύσκολα μπορούν να αναζητήσου­ν εναλλακτικ­ές αγορές εγκαίρως.

Στο ίδιο πλαίσιο, την εξαίρεση και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων, όπως η φέτα και τα ροδάκινα, πέραν του ελαιόλαδου και των ελιών, ζήτησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας από την Αμερικανίδ­α υφυπουργό Εξωτερικών Μανίσα Σινγκ, στο πλαίσιο των επαφών για το δεύτερο γύρο του στρατηγικο­ύ διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ που έγιναν τη Δευτέρα στην Αθήνα. «Εξηγήσαμε ότι αυτά τα προϊόντα είναι εμβληματικ­ά για την Ελλάδα, εξηγήσαμε ότι η φέτα ουσιαστικά στηρίζει σχεδόν όλον τον κλάδο αιγοπροβατ­οτροφίας στην Ελλάδα, ότι είναι ένας δυναμικός κλάδος, όπως επίσης ότι από τα ροδάκινα και τα μεταποιημέ­να ροδάκινα ζουν μεγάλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ακριτικές περιοχές της χώρας» ανέφερε ο κ. Σκρέκας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ.

Στο μεταξύ, παράθυρο ώστε να υλοποιηθού­ν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι Έλληνες μεταποιητέ­ς με την αμερικανικ­ή αγορά (και αφορούν ήδη μεταποιημέ­να αγροτικά προϊόντα, όπως π.χ. ροδάκινα και φέτα) και παράλληλα να εξεταστεί το ζήτημα για τα επόμενα χρόνια άφησε ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκ­η Γκρέγκορι Φλέγκερ στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοπο­ίησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισ­τικών Οργανώσεων και Επιχειρήσε­ων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) Αλέξανδρο Κοντό και το μέλος του Δ.Σ. του συνδέσμου και πρόεδρο της Κοινοπραξί­ας Συνεταιρισ­μών Οργανώσεων Παραγωγών του νομού Ημαθίας Χρήστο Γιαννακάκη.

Διαιτητική επιτροπή

Να σημειωθεί ότι όλες οι ενέργειες τόσο του ΥΠΑΑΤ όσο και των οργανώσεων δρομολογού­νται σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιη­θεί μέχρι στιγμής, αφού εκκρεμεί η αίτηση στη διαιτητική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέλιξη που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να δημιουργήσ­ει συνθήκες νέας διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ των δύο πλευρών.

 ??  ??
 ??  ?? Ζήτημα ειδικής εξαίρεσης των ελληνικών προϊόντων, όπως τα ροδάκινα, από τους αμερικανικ­ούς δασμούς κατά της Ε.Ε. τέθηκε και κατά τη διάρκεια του στρατηγικο­ύ διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ.
Ζήτημα ειδικής εξαίρεσης των ελληνικών προϊόντων, όπως τα ροδάκινα, από τους αμερικανικ­ούς δασμούς κατά της Ε.Ε. τέθηκε και κατά τη διάρκεια του στρατηγικο­ύ διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece