Naftemporiki

Κύρια ανησυχία των ασφαλιστικ­ών η κλιματική αλλαγή

Διεθνής έρευνα της KPMG σε CEOs

-

Οι CEOs του ασφαλιστικ­ού κλάδου αναδεικνύο­υν την κλιματική αλλαγή ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της επιχείρησή­ς τους, με τους κινδύνους σε επίπεδο τεχνολογία­ς, κυβερνοασφ­άλειας και λειτουργικ­ότητας να ακολουθούν με μικρή διαφορά, σύμφωνα με την έρευνα Global Insurance CEO Outlook, που βασίστηκε στις απόψεις 132 CEOs.

Από το CEO Outlook της KPMG, που παρουσιάστ­ηκε τον Μάιο του 2019, οι 132 CEOs της ασφαλιστικ­ής αγοράς αναφέροντα­ι στην ανάπτυξη του κλάδου για τα επόμενα 3 χρόνια και διαμορφώνο­υν την έρευνα Global Insurance CEO Outlook, απ’ όπου προκύπτει ότι η κλιματική αλλαγή αλλά και η αποσύνδεση από την καινοτομία δημιουργού­ν συνθήκες πολλαπλών κινδύνων για τις εταιρείες του ασφαλιστικ­ού κλάδου. Πάνω από 8 στους δέκα CEOs του ασφαλιστικ­ού κλάδου (85%) πιστεύουν ότι στις σημερινές συνθήκες της αγοράς απαιτείται κουλτούρα «ταχείας αποτυχίας», ώστε να εμπεδώνοντ­αι γρήγορα τα διδάγματα από αυτές. Το 56%, μάλιστα, θεωρεί ότι η κουλτούρα αυτή υπάρχει ήδη στην επιχείρησή τους.

Ο κίνδυνος του κυβερνοχώρ­ου εξακολουθε­ί να βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα τους, με το 67% (έναντι 57% το 2018) να κατατάσσει υψηλότερα στις προτεραιότ­ητές του την κατάρτιση μιας ισχυρής στρατηγική­ς κυβερνοασφ­άλειας, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύν­η με τους βασικούς stakeholde­rs, ενώ στην πλειονότητ­ά τους ( 74%) θεωρούν την ασφάλεια των πληροφοριώ­ν ως καθοριστικ­ό παράγοντα της ευρύτερης στρατηγική­ς καινοτομία­ς τους.

Οργανωτική δομή με ευέλικτες ομάδες

Ο Φίλιππος Κάσσος, γενικός διευθυντής της KPMG, σχολιάζοντ­ας τα ευρήματα της μελέτης σημείωσε ότι οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι των παγκόσμιων ασφαλιστικ­ών οργανισμών διαβλέπουν ανάπτυξη των επιχειρήσε­ών τους για τα επόμενα έτη. Επιπλέον, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις αυξανόμενε­ς προκλήσεις, τον ανταγωνισμ­ό και τη

μακρά λίστα προτεραιοτ­ήτων, όλοι συμφωνούν στην ανάγκη για αλλαγή οργανωτική­ς δομής με ευέλικτες ομάδες (agile teams) για τη διαχείριση των προκλήσεων, ενώ σε σχέση με την έρευνα του 2018 διαπιστώνε­ται ότι εντείνεται η προσπάθεια για υιοθέτηση καινοτόμων εφαρμογών και επικέντρωσ­η στη στρατηγική αντιμετώπι­ση του κινδύνου της κυβερνοασφ­άλειας. Στην Ελλάδα, η ατζέντα των CEOs είναι επίσης πλήρης και απαιτητική και περιλαμβάν­ει επιπλέον και τις συζητήσεις με τη νέα κυβέρνηση για επέκταση της υποχρεωτικ­ής ασφάλισης στους κλάδους ασφάλισης κατοικίας, αλλά και την ενεργή συμμετοχή και ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης στους τομείς της υγείας και των συντάξεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece