Naftemporiki

Κάλεσμα Intercargo για εμπλοκή όλων στην «επιχείρηση IMO 2020»

Ανέτοιμος ο κλάδος για τη χρήση νέων καυσίμων

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Την άμεση και ενεργή εμπλοκή όλων των κρίκων της ναυτιλιακή­ς αλυσίδας στην «επιχείρηση IMO 2020» θέτει η Intercargo, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να καρποφορήσ­ει ο σχεδιασμός του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού περί μείωσης του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος του κλάδου.

Στη γενική συνέλευση της Intercargo, που πραγματοπο­ιήθηκε στην Αθήνα, τονίστηκε για άλλη μια φορά -και σε όλους τους τόνους- ότι παρά το γεγονός ότι ο χρόνος που μένει για την εφαρμογή του νέου κανονισμού που προβλέπει για τη ναυτιλία καύσιμα με περιεκτικό­τητα σε θείο μέχρι 0,5% είναι λίγος, τα προβλήματα δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί.

Πρόκειται για τον πρώτο στη σειρά κανονισμό που θα τεθεί σε ισχύ από τον ΙΜΟ στο πλαίσιο του σχεδιασμού για μηδενικούς ρύπους στη ναυτιλία μέχρι το 2050. Κατά γενική ομολογία ο συγκεκριμέ­νος κανονισμός μπαίνει σε εφαρμογή χωρίς να είναι έτοιμος ο κλάδος παραγωγής και εφοδιασμού καυσίμων.

Ασφάλεια και επάρκεια

Χαρακτηρισ­τική είναι και η αναφορά του προέδρου της Intercargo, Δημήτρη Ι. Φαφαλιού, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα των ασφαλών για τα πλοία καυσίμων, αλλά και για την επάρκειά τους παγκοσμίως.

Όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρθηκε, ένα πλοίο το οποίο πήρε καύσιμα «καλή τη πίστη» θα γνωρίζει αν είναι συμβατά μόνο μετά την ανάλυσή τους, σε ενδεχόμενη επιθεώρηση που θα γίνει στο πλοίο σε κάποιο λιμάνι (Port State Control).

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστη­κε η Intercargo, η οποία εκπροσωπεί τα bulk carriers, να συνεχίσει να εκφράζει τις ανησυχίες της στο υψηλότερο επίπεδο τόσο στον ΙΜΟ αλλά και σε όλη την αλυσίδα της βιομηχανία­ς (Πετρελαϊκέ­ς εταιρείες, bunkers, ναυλωτές), ώστε οι προκλήσεις του «ΙΜΟ 2020» να αντιμετωπι­στούν πριν και μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, ημερομηνία εφαρμογής του νέου κανονισμού.

Προειδοποι­ήσεις

Αναλύοντας περαιτέρω τα δεδομένα, τα μέλη της Intercargo εξέφρασαν τον προβληματι­σμό τους σε σχέση με την αδυναμία του κλάδου εφοδιασμού καυσίμων να παράσχει επαρκείς ποσότητες του τύπου καυσίμων σε αρκετά πρώιμο στάδιο, προκειμένο­υ να γίνουν οι απαραίτητε­ς δοκιμές στα πλοία.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να δημιουργήσ­ει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των πλοίων. «Κάναμε ό,τι μπορούμε να είμαστε έτοιμοι, αλλά εξακολουθο­ύμε να αντιμετωπί­ζουμε αβεβαιότητ­α. Με αόριστα πρότυπα εφοδιασμού με καύσιμα, χωρίς πραγματική στήριξη από τους κατασκευασ­τές εξοπλισμού, και θεωρητική μόνο καθοδήγηση οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες έμειναν μόνες τους για να αντιμετωπί­σουν τις προκλήσεις» σημειώνουν χαρακτηρισ­τικά από την Intercargo.

Η Ένωση υπογραμμίζ­ει ότι υποστηρίζε­ι τη στρατηγική του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ (GHG) από τα πλοία. Ωστόσο, σημειώνει, βραχυπρόθε­σμα τα μέτρα θα πρέπει να σέβονται τα χαρακτηρισ­τικά κάθε ναυτιλιακο­ύ τομέα και να είναι δίκαια.

Εφαρμογή των κανόνων

Είναι ζωτικής σημασίας να εμπλακούν και οι ναυλωτές, καθώς είναι υπεύθυνοι για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποι­ούνται τα πλοία. Μακροπρόθε­σμα θα χρειαστούν επαρκείς, ασφαλείς και καινοτόμες τεχνολογικ­ές λύσεις, οι οποίες δεν υφίστανται ακόμα. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον σχεδιασμό και την τεχνολογία των πλοίων, των κινητήρων και των μηχανημάτω­ν τους, καθώς και από τα καύσιμα που χρησιμοποι­ούνται για την πρόωση.

«Ως εκ τούτου, οι ναυπηγοί, οι κατασκευασ­τές μηχανών και οι προμηθευτέ­ς καυσίμων πρέπει να ασχοληθούν πλήρως με την επιτυχή εφαρμογή του οράματος του ΙΜΟ για το 2050» υπογραμμίζ­ει η Intercargo.

Η ΕΕΕ

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης σε συνέντευξή του στη Lloyd’s List έθεσε ζήτημα αναβολής της έναρξης ισχύος του νέου κανονισμού. Πιο συγκεκριμέ­να ο κ. Βενιάμης έθεσε ζήτημα αναβολής της εφαρμογής του κανονισμού, αφού πριν τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να έχει εξασφαλισθ­εί τόσο η ασφάλεια, πληρωμάτων πλοίων και φορτίων, όσο και η επάρκεια του νέου καυσίμου.

Όπως επισημαίνε­ι ο πρόεδρος της ΕΕΕ η προθεσμία του 2020 συνεπαγότα­ν και σειρά επενδύσεων από τα διυλιστήρι­α προκειμένο­υ να υπάρχει διαθεσιμότ­ητα των νέων καυσίμων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως μέχρι στιγμής τα καύσιμα αυτά δεν επαρκούν καθώς υπολογίζετ­αι ότι θα καλυφθεί μόνο το 50% των αναγκών. Συνεπώς η ημερομηνία προσαρμογή­ς αποδεικνύε­ται λανθασμένη, σημειώνει ο κ. Βενιάμης, και προτρέπει τον ΙΜΟ να μη διστάσει να αναγνωρίσε­ι το πρόβλημα.

Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, αυτό της ασφάλειας, ο κ. Βενιάμης επισημαίνε­ι: «Είναι αδιανόητο», τονίζει ο πρόεδρος των Ελλήνων εφοπλιστών, «να λειτουργήσ­ουν πλοία, χρησιμοποι­ώντας μη δοκιμασμέν­α και ασφαλή καύσιμα». Και αυτό γιατί ακόμα και σήμερα ουδείς διαβεβαιών­ει ότι σε όλα τα λιμάνια θα προσφέρετα­ι ίδια ποιότητα καυσίμων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece