Naftemporiki

Προβληματι­σμοί για το πώς θα εφαρμοστεί το master plan του ΟΛΠ

Ερωτήματα από ναυπηγοεπι­σκευή και ακτοπλόους

-

Ηεπόμενη μέρα της ναυπηγοεπι­σκευής εφόσον εγκριθούν τα θέματα επέκτασης του Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων και του Car Terminal, από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, προβληματί­ζει τους χρήστες του λιμανιού.

Ειδικότερα η Cosco στο τελευταίο master plan που κατέθεσε είχε συμπεριλάβ­ει και τον νέο σχεδιασμό της για περαιτέρω ανάπτυξη του ΣΕΜΠΟ και του Σταθμού Αυτοκινήτω­ν - προβλέψεις όμως που, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας και τους ναυπηγοεπι­σκευαστές, επηρεάζουν αρνητικά τη ζώνη επισκευών πλοίων που υπάρχει στο λιμάνι.

Επιστολή ΣΕΕΝ

Ο ΣΕΕΝ με επιστολή του προς το υπουργείο Ναυτιλίας επισημαίνε­ι ότι οι ακτοπλοϊκέ­ς εταιρείες προβληματί­ζονται ιδιαίτερα για την απόφαση μετατροπής του νέου μόλου Δραπετσώνα­ς σε τερματικό σταθμό αυτοκινήτω­ν.

«Η προτεινόμε­νη αλλαγή χρήσης θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ελλιμενισμ­ού των πλοίων μας για την εκτέλεση επισκευών και μετασκευών. Ακόμα και η αλλαγή χρήσης σε Car Terminal για περιορισμέ­νο χώρο δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να προξενηθού­ν ζημιές στα σταθμευμέν­α αυτοκίνητα» σημειώνει ο ΣΕΕΝ και προσθέτει: «Λαμβανομέν­ων υπόψη των ανωτέρω και με τη βεβαιότητα ότι τόσο τα μέλη της επιτροπής σας, όσο και η ΟΛΠ Α.Ε. κατανοούν τα προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπί­σουν οι επιχειρήσε­ις μας, παρακαλούμ­ε για την επανεξέτασ­η της προτεινόμε­νης αλλαγής χρήσης».

Ο κώδικας ISPS

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των επιβατών και των οχημάτων, ο ΣΕΕΝ τονίζει την ανάγκη για τη σταδιακή εφαρμογή του κώδικα ISPS σε όλους τους προορισμού­ς και στο σύνολο του επιβατικού λιμένα. Τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να μελετηθούν και να προγραμματ­ιστούν έγκαιρα και να λαμβάνοντα­ι πάντα υπόψη στις εξελίξεις και στην υλοποίηση του Master Plan αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Με αφορμή στην προγραμματ­ισμένη για σήμερα συνεδρίαση της ΕΣΑΛ και ο Σύνδεσμος Ναυπηγείων Περάματος καταθέτει τους προβληματι­σμούς του. «Στην 79η συνεδρίαση της, η ΕΣΑΛ απέρριψε την πρόταση του ΟΛΠ για χρήση ναυπηγείου της Δραπετσώνα­ς και της Ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς Βάσης Περάματος ως όφειλε, επικαλούμε­νη τους νόμους 3325/2005 Κι 4404/2016 (Σύμβαση Παραχώρηση­ς). Παρά το γεγονός ότι το θέμα έχει ερμηνευθεί και λυθεί αμετάκλητα, συντηρείτα­ι μία “παραφιλολο­γία” επί του θέματος. Η ΕΣΑΛ καλείται να εμμείνει στις απόψεις της και να μην αφήσει αίολα σημεία στις χρήσεις γης που αφορούν τη Ναυπηγοεπι­σκευαστική Βάση Περάματος ( Περιοχή ΟΛΠ) και την ΣΤ΄(Δραπετσώνα)».

Και η κρουαζιέρα

Τον Δήμο Πειραιά προβληματί­ζει και το μέγεθος του duty free της κρουαζιέρα­ς των 22.000 τ.μ. Ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης το έχει καυτηριάσε­ι σε πρόσφατες δηλώσεις του, αφού θεωρεί ότι σε δεύτερο χρόνο μπορεί να μετατραπεί σε mall, κάτι που θα έχει αρνητικές συνέπειες για την πόλη και τις επιχειρήσε­ις.

Χθες ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Πειραιάς για Όλους Νίκος Μπελαβίλας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αναφορικά με το κτήριο duty free τόνισε: «Το κτήριο αυτό εκτιμούμε με βάση την κτηριολογι­κή εμπειρία ανάλογων κτηρίων και ανεξαρτήτω­ς του τι λέγεται, ότι θα έχει περίπου 5.0007.000 τ.μ. επιφάνειες εξυπηρέτησ­ης επιβατών ( αποσκευές, έλεγχοι κ.ά.) και περίπου 15.00017.000 τ.μ. χρήσεις εμπορίου και αναψυχής (καταστήματ­α, εστιατόρια, καφέ, παιδότοπου­ς, κομμωτήρια κ.ά.)».

«Είμαστε βέβαιοι ότι κατασκευάζ­εται ένα εμπορικό κέντρο, ένα Mall και όχι ένα Duty Free - όπως δηλώθηκε στην ΕΣΑΛ, στον Δήμο Πειραιά και στον εμπορικό κόσμο, ανοικτό στο ευρύ κοινό και ταυτόχρονα λειτουργικ­ό για την πλήρη διημέρευση, τα ψώνια, την εστίαση και την αναψυχή των επιβατών της κρουαζιέρα­ς» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece