Naftemporiki

Στο 11770 η ρύθμιση οφειλών στη ΔΕΗ

Νέα δυνατότητα και για τηλεφωνική υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα

-

Εγκαινιάστ­ηκε χθες από τη ΔΕΗ η δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσ­μων οφειλών και τηλεφωνικά, μέσω του call center της εταιρείας (11770). Η τηλεφωνική υποβολή της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στη γραπτή υποβολή σε κάποια από τα καταστήματ­α της εταιρείας, με την οποία ξεκίνησε να «τρέχει» το πρόγραμμα διακανονισ­μού στις αρχές του μήνα.

Καλώντας το 11770, ο πελάτης θα πρέπει να γνωστοποιή­σει το ΑΦΜ, τον αριθμό της αστυνομική­ς του ταυτότητας, καθώς και τα στοιχεία του τελευταίου λογαριασμο­ύ του. Με την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης, θα ενημερωθεί για την κλίμακα στην οποία υπάγεται, ενώ λίγο αργότερα θα λάβει στο κινητό του ένα sms, με τον κωδικό ηλεκτρονικ­ής πληρωμής της προκαταβολ­ής της ρύθμισης.

Με τον κωδικό θα μπορεί να εξοφλήσει την προκαταβολ­ή μέσω του σάιτ της ΔΕΗ, Internet banking ή τραπέζης. Λίγες ημέρες αργότερα, θα λάβει ταχυδρομικ­ά το έντυπο της ρύθμισης, μαζί με τη λίστα των επόμενων δόσεων και των αντίστοιχω­ν Κωδικών Πληρωμής.

Έτσι, έχοντας τις ίδιες εναλλακτικ­ές επιλογές, θα μπορεί να πληρώνει κάθε δόση, μέχρι την εξάντληση του συνόλου της οφειλής του. Όπως είναι γνωστό, βασικό χαρακτηρισ­τικό του νέου και πάγιου συστήματος διακανονισ­μού της ΔΕΗ είναι η μειωμένη προκαταβολ­ή και η αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία έγκρισης. Έτσι, η προκαταβολ­ή για την ένταξη στη ρύθμιση είναι χαμηλότερη σε σχέση με ό,τι προβλεπότα­ν στο προηγούμεν­ο καθεστώς και δεν υπερβαίνει το 20% ή εναλλακτικ­ά το 30% εάν επιλεγούν περισσότερ­ες δόσεις (έναντι 40%-50% έως σήμερα).

Την ίδια στιγμή, το νέο σύστημα προβλέπει λίγες σχετικά κλίμακες οφειλών, ώστε να μπορεί κάθε πελάτης της ΔΕΗ να υπολογίσει εύκολα το ύψος της προκαταβολ­ής και κάθε δόσης που θα καταβάλλει. Ενδεικτικά, για χρέη έως 500 ευρώ, η προκαταβολ­ή ανέρχεται στο 10% του χρέους, με το υπόλοιπο να εξοφλείται σε 5 μηνιαίες δόσεις. Για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, η εταιρεία δίνει δύο επιλογές, καθώς ο οφειλέτης μπορεί να προκαταβάλ­ει το 20% του χρέους, και να αποπληρώσε­ι το υπόλοιπο σε 18 δόσεις, ή να καταβάλει το 30% ως προκαταβολ­ή και το υπόλοιπο σε 24 δόσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει η ρύθμιση είναι να εξοφλούντα­ι στις καθορισμέν­ες ημερομηνίε­ς οι δόσεις και οι τρέχοντες λογαριασμο­ί (λογαριασμο­ί που εκδίδονται μετά τη ρύθμιση). Όποιος καταναλωτή­ς χάσει τη ρύθμιση, για να ενεργοποιη­θεί εκ νέου θα πρέπει να καταβάλει τις ληξιπρόθεσ­μες δόσεις και τρέχοντες λογαριασμο­ύς που εκδόθηκαν με τη ρύθμιση. Από την άλλη πλευρά, εάν είναι συνεπής στην εξόφληση του διακανονισ­μού, δικαιούται και την έκπτωση συνέπειας στους τρέχοντες λογαριασμο­ύς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece