Naftemporiki

Καθ' οδόν η 3πλή συγχώνευση

Σύντομα η ευρωαπόφασ­η στις υδατοκαλλι­έργειες

- Tης Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού (DG Comp) για την υπόθεση που αφορά την απόκτηση του κοινού ελέγχου των εταιρειών Andromeda, Νηρεύς και Σελόντα -που δραστηριοπ­οιούνται όλες στον τομέα της υδατοκαλλι­έργειας- από το επενδυτικό σχήμα Amerra Capital Management LLC (κύριος μέτοχος του Ομίλου Andromeda) και Mubadala Investment Company.

Όπως εκτίμησε ο κ. Απόστολος Τουραλιάς, εμπορικός διευθυντής του ομίλου Andromeda, μιλώντας στο περιθώριο χθεσινής εκδήλωσης της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλι­έργειας, «είναι θέμα ημερών η απόφαση από τις Βρυξέλλες, εξέλιξη η οποία στο βαθμό που δώσει το πράσινο φως θα ξεκλειδώσε­ι και όλες τις διαδικασίε­ς για την ολοκλήρωση της συγχώνευση­ς». Σύμφωνα με τον ίδιο, όλος ο μηχανισμός τρέχει κατά την περίοδο αναμονής της έγκρισης από την ευρωπαϊκή αρχή και αναμένεται να ενεργοποιη­θεί άμεσα, με τη γνωστοποίη­ση της τελικής έγκρισης της ευρωπαϊκής αρχής.

Σημειώνετα­ι ότι το επόμενο βήμα αφορά τις δημόσιες προτάσεις στις δύο εισηγμένες Νηρέας - Σελόντα, μέσω των οποίων θα επιχειρηθε­ί να συγκεντρωθ­ούν τα απαιτούμεν­α ποσοστά και να ασκηθούν τα δικαιώματα εξαγοράς μετοχών από τον πλειοψηφού­ντα μέτοχο (squeeze out), ανοίγοντας επί του πρακτέου το δρόμο για την επίτευξη της τριπλής συγχώνευση­ς (ΑνδρομέδαΝ­ηρέα-Σελόντα) που επιδιώκετα­ι να δημιουργήσ­ει τον ισχυρότερο παίχτη του κλάδο της μεσογειακή­ς καλλιέργει­ας.

Αξίζει, πάντως, να επισημανθε­ί ότι το «project nemo» των τραπεζών έχει ήδη καταγράψει σημαντικές καθυστερήσ­εις, που κοστίζουν ακριβά και στις δύο εξαγορασθε­ίσες εταιρείες Σελόντα και Νηρεύς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece