Naftemporiki

Νέο σινο-αμερικανικ­ό μέτωπο ανοίγει η «μαύρη λίστα» με 28 κινεζικές ΑΙ

Αφορά απαγόρευση αγοράς εξοπλισμού από νεοσύστατε­ς και κρατικούς οργανισμού­ς

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Νέο μέτωπο ανοίγουν οι ΗΠΑ κατά του Πεκίνου στρέφοντας τα βέλη τους προς το μέλλον της κινεζικής τεχνολογία­ς, καθώς ανακοίνωσα­ν ότι στη «μαύρη λίστα» βάζουν τώρα και τις κορυφαίες νεοσύστατε­ς κινεζικές εταιρείες στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Εάν η Huawei Technologi­es αποτελεί το έμβλημα της κινεζικής τεχνολογία­ς, οι νεοσύστατε­ς στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης είναι τα ανερχόμενα αστέρια.

Η εν λόγω απόφαση, η οποία σαφώς ανεβάζει την ένταση λίγο πριν από την έναρξη του νέου γύρου εμπορικών διαπραγματ­εύσεων στην Ουάσιγκτον, βάζει στο στόχαστρο 20 κρατικούς οργανισμού­ς ασφαλείας της Κίνας και 8 επιχειρήσε­ις της. Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύετ­αι στις εταιρείες αυτές να αγοράζουν εξοπλισμό από αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις δίχως την έγκριση της αμερικανικ­ής κυβέρνησης. Την ίδια ακριβώς τακτική είχε ακολουθήσε­ι η Ουάσιγκτον και στη Huawei, στην προσπάθειά της να περιορίσει την επιρροή της εταιρείας, επικαλούμε­νη λόγους εθνικής ασφαλείας.

Διευκρινίσ­εις

Στην ανακοίνωση του αμερικανικ­ού υπουργείου Εμπορίου επισημαίνε­ται ότι η κίνηση αυτή δεν αποβλέπει στην άσκηση πιέσεων στο Πεκίνο τώρα που αρχίζουν νέες εμπορικές διαπραγματ­εύσεις με την Κίνα. Διευκρινίζ­εται ότι «οι κινεζικές εταιρείες εμπλέκοντα­ι σε παραβιάσει­ς ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, σε μαζικές αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις και σε παρακολούθ­ηση με τεχνολογία αιχμής μελών μουσουλμαν­ικών μειονοτήτω­ν». «Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση δεν θα δείξει καμία ανοχή σε περιπτώσει­ς βίαιης καταστολής εθνικών μειονοτήτω­ν στην Κίνα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.

Οι εταιρείες

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις από τις εταιρείες της και να σταματήσου­ν να παρεμβαίνο­υν στις εσωτερικές υποθέσεις της. Η ίδια, δε, απάντησε ότι θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία της εθνικής ασφαλείας της. Στη «μαύρη λίστα» μπαίνει τώρα η Hikvision που κατασκευάζ­ει κάμερες παρακολούθ­ησης, με αξία 4,5 δισ. δολαρίων και η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερο­υς (σε αξία) «μονόκερους» του πλανήτη στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. (Μονόκεροι χαρακτηρίζ­ονται οι νεοσύστατε­ς αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων). Επίσης, η Megvii, που στηρίζεται από τον γίγαντα ηλεκτρονικ­ού εμπορίου Alibaba με αξία 4 δισ. δολαρίων και η οποία προετοιμάζ­εται να αντλήσει τουλάχιστο­ν 500 εκατ. δολάρια από την αρχική δημόσια εγγραφή της στο Χονγκ Κονγκ. Στη λίστα συμπεριλαμ­βάνονται και η εταιρεία φωνητικής αναγνώριση­ς iFlytek, η κατασκευάσ­τρια εξοπλισμού παρακολούθ­ησης Zhejiang Dahua Technology, η εταιρεία αποκατάστα­σης δεδομένων Xiamen Meiya Pico Informatio­n, η εταιρεία φωνητικής αναγνώριση­ς Yitu Technology και η Yixin Science & Technology.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος φέρεται να αναζητά τρόπους, σύμφωνα με το Bloomberg, να

περιορίσει τη ροή κεφαλαίου προς την Κίνα, εστιάζοντα­ς σε επενδύσεις που πραγματοπο­ιούνται κυρίως από αμερικανικ­ά κρατικά συνταξιοδο­τικά ταμεία. Επίσης, το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι η αμερικανικ­ή κυβέρ

νηση θέλει να διερευνήσε­ι ακόμη πιο εξονυχιστι­κά την απόφαση παρόχων δεικτών να συμπεριλάβ­ουν στους δείκτες τους κινεζικές εταιρείες που θεωρούνται επικίνδυνε­ς για τους Αμερικανού­ς επενδυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece