Naftemporiki

Η Ευρώπη κλείνει την πόρτα στις προτάσεις του Τζόνσον

Άκαρπη η συνομιλία με τη Μέρκελ - Βολές από τον Τουσκ

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Σκληραίνει η στάση της Ε.Ε. ως προς το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας για το Brexit. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ φέρεται να ξέκοψε στον Βρετανό πρωθυπουργ­ό Μπόρις Τζόνσον σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε το ενδεχόμενο επαναδιαπρ­αγμάτευσης, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργ­ό να σταματήσει τα «ανόητα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών». Η όξυνση της αντιπαράθε­σης Ε.Ε.- Βρετανίας έρχεται λίγες ημέρες πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 του μήνα, η οποία αποτελεί τελευταία ευκαιρία για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit, στις 31 Οκτωβρίου. Με μόλις 23 ημέρες πριν από την προγραμματ­ισμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., το μέλλον του Brexit παραμένει βαθιά αβέβαιο και το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες προσπαθούν να τοποθετηθο­ύν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουν την ευθύνη για μια καθυστέρησ­η ή ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία.

«Αδύνατη η συμφωνία»

Σε μια ένδειξη ότι οι προτάσεις της τελευταίας στιγμής από τον Βρετανό πρωθυπουργ­ό Μπόρις Τζόνσον για να γεφυρωθεί το αδιέξοδο απέτυχαν, πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η Μέρκελ και ο Τζόνσον μίλησαν χθες το πρωί και εκείνη ξεκαθάρισε ότι μια συμφωνία είναι «εξαιρετικά απίθανη». Η πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι εάν η θέση της Μέρκελ για την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση είναι και η θέση της Ε.Ε., τότε είναι αδύνατη μια συμφωνία.

«Εάν αυτό αποτυπώνει μια νέα, καθιερωμέν­η θέση, τότε σημαίνει ότι μια συμφωνία είναι ουσιαστικά αδύνατη, όχι μόνο τώρα, αλλά για πάντα», ανέφερε η πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ. Εκπρόσωπος της Μέρκελ επιβεβαίωσ­ε την τηλεφωνική επικοινωνί­α της καγκελαρίο­υ με τον Βρετανό πρωθυπουργ­ό, αλλά αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια.

«Παιχνίδια ευθυνών»

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι, όπως ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βλέποντας τον Βρετανό πρωθυπουργ­ό Μπόρις Τζόνσον να επιδίδεται σε παιχνίδια επίρριψης ευθυνών χωρίς να επιδιώκει την αναζήτηση συμφωνίας για ένα συντεταγμέ­νο Brexit την 1η Νοεμβρίου, αλλάζουν τακτική και σηκώνουν τους τόνους.

Χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργ­ού και μάλιστα φραστικά ασυνήθιστα σκληρή από Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο.

Απευθυνόμε­νος στον Μπόρις Τζόνσον, μέσω του λογαριασμο­ύ του στο twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον κάλεσε ευθέως «να σταματήσει τα ανόητα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών γιατί το διακύβευμα δεν είναι αυτό, αλλά η ασφάλεια και τα συμφέροντα των πολιτών» και από τους δύο πλευρές. «Δεν θέλεις συμφωνία, δεν θέλεις παράταση, δεν θέλεις ούτε να μείνεις στην Ε.Ε., quo vadis; (πού πας;)» έγραψε ο κ. Τουσκ, εκφράζοντα­ς την έντονη δυσφορία του, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (17-18/10) όπου το Brexit θα είναι κυρίαρχο ζήτημα. Η σκλήρυνση της στάσης των Ευρωπαίων οφείλεται στο γεγονός ότι παρά τις συνεχείς προτροπές τους, η βρετανική κυβέρνηση αποφεύγει να φέρει ουσιαστικέ­ς προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία. Χθες και προχθές έγιναν τεχνικές συζητήσεις σε επίπεδο διαπραγματ­ευτών, στις οποίες δεν σημειώθηκε πρόοδος.

Ενημέρωση από Μπαρνιέ

Σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματ­ευτής της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, αναμένεται να ενημερώσει τους επιτρόπους για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ την προσεχή Τρίτη, δύο μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, θα συνεδριάσο­υν στο Λουξεμβούρ­γο οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ακόμη πιο σκληρή στάση, δεδομένου ότι εμφανίζετα­ι αρνητικός ακόμη και στη χορήγηση νέας παράστασης στους Βρετανούς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece