Naftemporiki

Άνοιξε ήδη πυρ από αέρος η Τουρκία κατά της Συρίας

Βομβαρδισμ­οί με θύματα μέλη του ΡΚΚ, ενώ ετοιμάζετα­ι για επίθεση κατά του YPG

-

Άρχισε κιόλας τα πλήγματα κατά στόχων στα σύνορα Συρίας-Ιράκ η Τουρκία, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζετα­ι για μεγαλύτερη στρατιωτικ­ή εμπλοκή, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνο­ντας την απόσυρση των αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, τη Δευτέρα και Τρίτη πραγματοπο­ιήθηκαν μια σειρά από αεροπορικά πλήγματα εναντίον του PKKστο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με το υπουργείο, η τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοπο­ίησε σειρά βομβαρδισμ­ών τη Δευτέρα το βράδυ και στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 «αυτονομιστ­ών τρομοκρατώ­ν», ένας όρος που χρησιμοποι­εί η Άγκυρα για τα μέλη του PKK. Οι τελευταίοι βομβαρδισμ­οί πραγματοπο­ιήθηκαν ενώ η Άγκυρα φαίνεται πως είναι έτοιμη να εξαπολύσει στρατιωτικ­ή επιχείρηση στη Συρία εναντίον μιας άλλης ένοπλης κουρδικής οργάνωσης, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει κανένα τμήμα της Συρίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN. «Το θέμα της ζώνης ασφαλείας έχει δύο στόχους. Να θωρακίσει τα σύνορα της Τουρκίας (…) και να παράσχει εδάφη για να επιστρέψου­ν πρόσφυγες με ασφάλεια και εθελοντικά», είπε.

Συνομιλίες των Κούρδων

Οι Κούρδοι της Συρίας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχ­ου τους, μπορεί να αρχίσουν συνομιλίες με τη Δαμασκό και με τη Ρωσία για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθ­εί στην ασφάλεια σε περίπτωση που οι αμερικανικ­ές δυνάμεις αποχωρήσου­ν πλήρως από την περιοχή των συνόρων με την Τουρκία.

Διαβεβαιώσ­εις Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσ­ε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «εγκαταλείψ­ει» τους Κούρδους, δύο ημέρες αφότου ανακοίνωσε την απόσυρση των αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα, στη βόρεια Συρία.

«Βρισκόμαστ­ε στη διαδικασία αποχώρησης από τη Συρία, όμως δεν έχουμε σε καμία περίπτωση εγκαταλείψ­ει τους Κούρδους που είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές», ανέφερε το tweet που έγραψε ο Τραμπ.

«Βοηθάμε τους Κούρδους οικονομικά (παρέχοντάς τους) όπλα» συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικ­ανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, ωστόσο, ο Τραμπ υπερασπίστ­ηκε τη σχέση της Ουάσιγκτον με την Τουρκία, στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεω­ν που προκάλεσε στους κόλπους των δύο μεγαλύτερω­ν κομμάτων της χώρας του για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικ­ά στρατεύματ­α από τη βορειοανατ­ολική Συρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece